Jessica Devert (till höger) med sonen Adrian, kompisen Hanna och hennes son Hampus.
Jessica Devert (till höger) med sonen Adrian, kompisen Hanna och hennes son Hampus.

Jessica är kombomamma: "Folk undrar om man verkligen får göra så här"

Jessica bor varannan vecka med sin son hos en väninna och hennes son. Singelmammorna Anija och Pia hyr ett hus ihop. Möt mammorna som har gjort kompisboende till en ny livsstil.

Som så många andra frånskilda föräldrar har Jessica Devert, 43, sonen Adrian, 11, boende hos sig varannan vecka. Varje måndag efter skolan byts hon och exmaken av. För Adrian är inte omställningen så stor. Hans

föräldrar bor ett stenkast från varandra i centrala Södertälje. Det är snarare mamma Jessica som genomgår den stora flytten två gånger i månaden. Då packar hon väskorna och reser 50 mil till maken Morgan, 43, i Göteborg.

– Det blir alltid en reaktion när jag berättar hur jag lever. Alltid. Det finns två lägen, antingen får man höra att det måste vara skönt att vara så fri och kunna bo och jobba var som helst, eller ”är det inte jobbigt?”. Ibland önskar jag att det bara kunde passera okommenterat, säger Jessica.

Men det är inte bara det faktum att hon har två hushåll på två olika orter som får omgivningen att höja på ögonbrynen. I det 200 kvadratmeter stora radhuset i Södertälje bor även kompisen Hanna, 43, med sina söner Filip, 21, och Hampus, 11. Huset hyr de av den kompis Jessica först flyttade in hos som nyskild.

– Vi hjälps åt en hel del med barnen. Det är skönt att bo med någon när mitt tåg är försenat till exempel och Adrian ändå kan komma hit eftersom Hanna är här. Sedan är det smidigt att vara två när man ska sätta upp matlistor och laga middag.

Hampus och Adrian har känt varandra sedan de var små, men nu kallar de varandra för låtsasbrorsor. Mest på skoj, men kanske lite på allvar ändå för två mellanstadiekillar som lever ihop varannan måndag–fredag. Allt har fungerat felfritt mellan mammor och söner, fast det är en sak som folk ofta undrar över – får man verkligen göra såhär? Men det är inget som Jessica funderat över.

– Jag är inte så mycket för att man måste göra på ett visst sätt. Man kan alltid testa nya lösningar och se hur det fungerar, våga bryt mot konventionerna.

För Jessica är familjen det viktigaste (”min ihop-plocks-familj”), och veckorna går fort på båda ställen när alla släktingar och vänner ska hinnas med. För att inte tala om kärleken. Kort efter skilsmässan från exmaken kom ungdomsförälskelsen Morgan in i hennes liv igen. Men det var aldrig tal om att han skulle lämna deras gemensamma hemstad Göteborg.

– Nej, han har ju sitt jobb och sin dotter där. I framtiden vill jag flytta dit på heltid, men när det blir beror på Adrian och vad han vill.

Pendlandet har påverkat Jessicas och Morgans relation på alla plan. De har separerad ekonomi, Morgan betalar för boendet i Göteborg och Jessica delar på utgifterna för radhuset i Södertälje med Hanna. Det fungerar bra mellan Adrian och Morgan när de ses på loven, men något vardagsliv har de aldrig haft tillsammans. Inte heller blir det några fler barn i det nya äktenskapet.

– Jag var jättesugen på barn med Morgan, han är mitt livs stora kärlek. Men min tanke med en familj är inte att man ska resa ifrån varandra varannan vecka. Då skulle jag få lämna det barnet med Morgan, och Adrian skulle ha ett syskon som han i princip aldrig träffar.

Jessica är noga med att betona att varannanveckas-livet inte är annorlunda för Adrian än andra skilsmässobarn. När det är Jessicas vecka faller de in i vardagsrutinerna direkt. Adrian har en diagnos inom autismspektrat och tillbringar gärna mycket tid i hemmet. De veckor hon är i Göteborg pratar de ofta med varandra på telefonen, eller via Skype så Adrian kan titta på Jessicas och Morgans två katter.

– Vi tar tillvara på den tid vi har tillsammans, man blir väldigt medveten om veckorna. Det är alltid jobbigt att man måste åka ifrån någon varje måndag, men jag försöker vända på det och tänka att jag åker till någon i stället. Det är många som frågar mig varför jag inte flyttar till Morgan i Göteborg, men jag ser till Adrians bästa. Nu får han ha båda sina föräldrar på halvtid.

På betongtrappan vid radhuset ser Jessica ut över ett vårslaskigt Södertälje. Sommaren är efterlängtad. Inte bara för vädret, utan det långa sommarlovet som gör att hon får längre tid med både Morgan och Adrian.

– Då byter vi efter fyra veckor i stället för varannan. Det ska bli skönt att få ett brejk från åkandet ett tag i alla fall.

LÄS OCKSÅ: Singelmammorna Anija och Pia hyr ett hus ihop: "Mäklaren tror att vi är ett par"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!