Jenny Strömstedt.
Jenny Strömstedt.

Jenny Strömstedt: "Moralen föds i kvinnors underliv"

Nu får journalisten och trebarnsmamman Jenny Strömstedt en egen talkshow. Den ska handla om USA-valet, träningsnarkomani, moralfrågor – och älgjakt.

Trebarnsmamman Jenny Strömstedt är ständigt aktuell som programledare i ”Nyhetsmorgon”. Nu har hon dessutom fått ett helt eget program under namnet ”Jenny Strömstedt”.

Hur känns det att få en egen talkshow?– Det är väldigt roligt och lite läskigt. Det är lätt att gå runt och snacka om allt man ska göra i livet, så får man chansen – då gäller det att jag och redaktionen tar den och gör något vi gilllar och kan stå för.

Vad handlar programmet om?– Vi kallar oss för ”Agendas oberäkneliga lillasyster”. Det är veckans händelser, självklara gäster och lite mer oväntade möten. Grunden är att vi tar upp stora nyhetshändelser men lite på vårt sätt och med våra gäster. Under presidentvalet 6 november direktsänder vi på plats i Los Angeles, USA.Ska ni fokusera något på ”kriget mot kvinnorna” – om mammors och kvinnors rättigheter som debatteras så hett i USA just nu?– Det hoppas jag. Moral­frågor har avgjort mer än ett presidentval och moralen föds på något sätt i kvinnors underliv, vad det verkar som i debatten. Det är oftast de frågor där människor ska ta ställning. Och Michelle Obama och Ann Romney har klivit fram och fått en lite otippad roll i årets valrörelse, det ska vi självklart prata om.

Har du någon hjärtefråga som mamma?– Ja, absolut. Jag är feminist, det betyder att alla människor ska ha lika möjligheter och rättigheter. Vi har kommit en bit på väg men det vore skönt om vi helt kunde befria män och kvinnor från traditionella könsroller och låta människor göra egna val obero­ende av andras förväntningar. – Man går hemma och plötsligt tar den ena hand om hemmet mer, kanske för att man vill det. Man upptäcker att man kanske låst sig lite i ansvaret, vilket får konsekvenser för ens fortsatta yrkesliv, pappan och barnet. Det finns alla möjligheter till förändringar, men då måste vi tillsammans se strukturerna och våga uppmuntra en politik som gör det lättare att välja hur vi vill vara som människor. 

Hur gjorde du med dina barn?– Jag var hemma. Jag är frånskild och det tror jag är en konsek­vens av att vi hamnade i traditionella könsroller som sedan blev svåra att bryta. Jag tog väldigt mycket hand om barnen hemma, och ville det också. Det hade blivit bättre för alla inblandade om vi hade delat på det.Du kommer att jobba både tidiga morgnar och sena kvällar framöver. Hur ska du orka?– Jag jobbar kväll i början på veckan, och morgon i slutet på veckan. Jag och Niklas har en uppgörelse: Jag jobbar mycket mer i höst och då är han hemmaman och tar huvudansvaret. I vår ska han på turné och då får jag styra upp lite mer. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!