"Jag kör stressa-med-barn-metoden!"
"Jag kör stressa-med-barn-metoden!"

"Jag kör stressa-med-barn-metoden!"

TJEJEN FRAMFÖR MIG är inte särskilt lik Rolf Lassgård, hon känns mer som en filmstjärna på speed. Martina Haags gravidberättelse i boken ”Uppdrag: Mamma” (därhon skrev att hon kände sig som Rolf Lassgård, fast i underbrallor) fick de flesta att vika sig av skratt. Tre barn och en succébok senare är hon en slank brunett som beställer äppelkaka och glass efter lunchen utan att blinka. ”Vi delar på den”, säger hon glatt, ”då räknas den inte!”

Hur kom du i form efter att fått Dino (Martinas tredje barn, nu 15 månader)?
– Det var otroligt segt den här gången. De förra gångerna var jag mer som en badboll med luft som bara – poff – åkte tillbaka igen efter att jag fött. Men med Dino var det typ om en köttboll eller nåt som inte ville gå tillbaka. För att komma igång så köpte jag ”Den stora träningsdagboken”, där man ska fylla  sitt namn och adress och allt man gör, typ spinning, jogga och puls. Men efter några månader när jag fortfarande inte hade kommit iväg till någon träning strök jag över alla såna rubriker och skrev in ”Gå med barnvagn – skitfort!” Haha. Eller ”Springa till skolan med ungarna i djup snö!”.

Vad smart!
– Jag kör stressa-med-barn-metoden. Tricket är att baka in träningen i vardagen, springa upp för trapporna eller som häromdagen då jag drog Jackson och Lucia till skolan på en pulka i en snöoverall så jag blev helt svettig, det var astungt och halt, det var som vilket träningspass som helst. Eller när man går med matkassar så kan man lyfta dem, typ göra matkasse-bodypump, haha.

Var det viktigt för dig att få tillbaka din gamla kropp?
– Absolut, det är inte så himla kul när någon frågar om man är gravid när man inte är det...

Har du någon matstrategi?
– Att jag inte hinner äta för det är så stressigt med alla ungar och katter vid middagsbordet, haha. Alla ropar och vill ha grejer och när jag väl ska käka så har katterna ätit upp min middag. Jag och Erik är asambitiösa med maten, vi grillar hela året och Erik bakar. Men på jobbet, då äter jag fil eller
sushi, nåt som går på tio minuter. Det är nog mitt nyttighetstänk, att få in det i farten.

Är du nöjd med din kropp?
– Ja, faktiskt! Jag är tillbaka på min gamla vikt nu. Sen har jag tur som har en man som tycker att det är supersnyggt med stor bak, haha! Man har ju inte så mycket tid som trebarnsmamma, så att baka in träningen i vardagen är jättebra. Man hinner inte annars. De som säger att de går upp på morgonen och andas lugnt i en mysko yogaställning och sen kör flera pass på gymmet i veckan – de ljuger! Och ljuger de inte så är dom tragiska (skratt).

Är utseendet viktigt för dig?
– Ja, jag håller på och byter 100 gånger när vi ska gå på fest, till exempel.

Har du några skönhetstips?
– Om du som mamma tänker att”åh, den som ändå var ung igen, jag börjar se så gammal ut nu när jag har fått barn”, leta då fram ditt gamla skolfoto från tonåren och kolla på den bilden. När du ser dig själv med finnar och pilotbrillor, då känner man sig inte som kattskit ändå när man tänker efter. Och åk pulka med ungarna! Efteråt känner man sig rosig och som en bra mamma.

Vad gör du får att må bra i själen?
– Jag frågar ungarna vem de älskar! Eller så tonar jag håret, tona är bättre än färga, om det blir fel spelar det ingen roll, det försvinner. Just nu är mitt liv hysteriskt, jag skriver en bok, krönikor, gör tv och en långfilm jag spelat in kommer snart. Att bolla det med tre barn är en galen ekvation. Men jag älskar det.

Hur håller man kärleken vid liv med ett sånt tempo?
– Jag ska nog inte ge såna råd. Jag och Erik bråkar hela tiden. Det gäller att man är somihopklistrade för när man får barn så nöts man ner till en mumie av trötthet och när ungen vaknar för 197:e gången på natten så kan man inte bli arg på barnet, så man blir arg på jäveln som ligger bredvid och sover jättegott i stället.

Trötthet och sex är ingen jättebra kombination, eller?

 


– Det behöver inte vara så svårt att få en mamma att vilja ha sex. Mitt råd till alla män är att städa, laga god mat, ge henne fotmassage och dyrka marken hon går på! Var gullig mot barnen. Och viktigast av allt – låt henne sova, inte bara nån timme utan flera nätter på raken. Glöm inte att låsa dörren till sovrummet och lägga av telefonluren! Lycka till!
 

MARTINAS MÅ-BRA-TIPS

➥Om du har mycket pengar: “Jättedyr och lyxig ansiktsbehandling. Men se upp, ta inte vilken praoelev som helst, välj någon som vet vad de håller på med.”

➥Om du har lite pengar: “Gör utomhusgrejer med barnen. Dels får du en massa frisk luft och så känner du dig som en bra mamma.”

➥För att bli lite gladare: “Skriv med färgpennor i almanackan, typ gå till tandläkaren i ljusblått, och föräldramöte i rosa. Sätt glada klistermärken om du skrivit fel. Då blir allt genast lite roligare!”
 

Publicerad i mama nr 2, 2005.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer