Italiensk zucchini med prosciutto
Italiensk zucchini med prosciutto Foto: © Chris Terry 2009

Italiensk zucchini med prosciutto

4 portionerDu behöver:
4 stora zucchinier, ansade
2 matskedar olivolja
Havssalt och svartpeppar
200 g lufttorkad skinka, tunt skivad
2 matskedar pinjenötter, rostade
En näve bladpersilja, plockade blad

Sötsyrlig dressing:
2 matskedar rödvinsvinäger
1–2 matskedar blomhonung
Saften av ½ citron
6 matskedar extra virgin olivolja
Timjankvistar, repade blad

Gör så här:
Börja med den sötsyrliga dressingen. Vispa samman vinägern med 1 matsked honung och det mesta av citronsaften, bara så att det blandas, och vispa sedan i olivoljan. Rör ner timjanbladen, salta och peppra. Smaka av och tillsätt mer honung eller citronsaft om du tycker att det behövs. Dressingen ska ha en perfekt balans mellan sötma, sälta och syra.

Skär zucchinin på snedden i 1½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en stor skål, tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt ordentligt så att zucchinin täcks av oljan. Hetta upp en grillpanna på medelhög värme och halstra zucchiniskivorna 3–4 minuter per sida, tills de är lätt brynta och mjuka.

Lägg upp skink­ och zucchiniskivorna på tallrikar. Ringla över den sötsyrliga dressingen och strö över pinjenötter och persiljeblad. Servera varmt eller rumstempererat.

 

 


Recept och bild är från Gordon Ramsays bok "Världens mat" (Max Ström).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!