Inspireras av det här!

I dessa kalastider passar mama-redaktionen på att ge sina bästa tips inför barnkalaset.

Lisa Nylén, lifestyle-redaktör, mamma till Axel, 8, och Nina, 5,5.

”Jag är inget fan av att arrangera barnkalas. När man tror att det har gått en timme har det gått fem minuter och man är redan slut. När sonen fyllde 8 nyligen köpte vi oss därför fria för första (men inte sista) gången och hade bowlingkalas på O’Learys. Succé! Två timmar gick nästan fort. Om man trots allt är hemma är mitt bästa tips på tårta ett upp-och-ned-vänt Big pack med strössel och minimarshmallows på.”

Varför har vi inte köpt oss fria tidigare?!

Vendela Zandén, kreativ redaktör, mamma till Bob, 9, och Bianca, 2,5.

”Jag var väldigt ambitiös gällande kalas när Bob var mindre och hade allt ifrån pirat-kalas till Pokemon-fest för 25 barn hemma. Det var helt utmattande faktiskt. Kul? Kanske första gången, men sedan, inte helt värt. Dock uppskattat av andra föräldrar, haha. Men hade barnen kul? Vet inte. Sedan han fyllde 7 har vi kört det vinnande konceptet BIOKALAS! Man släpper in dem i mysig salong, barnen blir underhållna, man slipper städa. Alla nöjda och glada! För Bianca kommer jag inte ha kalas förrän hon klarar att ha just biokalas…”

Slut på hemmakalas för vår del… Foto: @vendelazanden

Lisa ”Knivlisa” Eriksson, redaktör och bloggare, mamma till Sixten, 7, och Harry, 5,5.

”Mitt bästa tips om man inte vill boka upp en hel lördag (vilket ju blir fallet om man har ett helgkalas) är att ta med avdelningens barn hem någon dag efter förskolan. Men det är lätt för mig att säga eftersom de bara är sex stycken. De är redan ’inlekta’ och man behöver inte engagera dem med en massa uppstyrda aktiviteter. Plus för att barnen tycker att det är SÅÅÅ underbart med glass och godis på en tisdag. Minus för att man måste torka många bajsrumpor!”

Att fortsätta leka och kalasa en vardag efter förskolan är ett vinnande koncept! Foto: Sandra Myhrberg

Caroline Borg, trendredaktör, mamma till Sam, 5,5 och Lykke, 1,5.

”Vi har inte hakat på Leos lekland-tåget än (som alla Sams föris-kompisar) så vi kör än så länge på kalas hemma. Kalasbordet dukar vi med en tågbana (bästa idén!) och höjdpunkten är skattjakt. Gör så här: Göm en skattkista med chokladpengar i exempelvis badkaret. Rita sedan ledtrådar som du gömmer på olika ställen i huset och som barnen får hitta med hjälp av bilderna. Till exempel: Bild på bestick --> i besticklådan ligger sedan en ny bild som avslöjar var nästa ledtråd ligger, och så fortsätter ni så tills den sista bilden leder fram till badkaret och skatten. Det blev en sådan succé att jag fick komma hem till Sams kompis och leka pirat med skattjakt på hennes kalas!”

Caroline med sina små pirater.

Linnea Isaksson, innehållschef

”Ett av de allra bästa kalasen jag var på när jag var liten, och som jag fortfarande minns, var ett filmkalas. Familjen hade lagt fram kuddar, madrasser, täcken och filtar över hela golvet i vardagsrummet, dragit för alla gardiner och ställt fram massor med popcorn- och godisskålar. Efter att vi sjungit födelsedagssången satte föräldrarna igång en film. Det var så otroligt mysigt (tror det var för att jag släppte alla prestationskrav som kan finnas i lekar). Och under sommarhalvåret är det ju toppen med utomhusbio i trädgården – hett tips!

7-åriga Linnea tyckte att filmkalas (och Mimmi Pigg) var grejen.

Läs också: Fixa barnkalas – 34 tips på allt från tårta till inbjudningskort

Lollo Bratt Tidmarsh, chefredaktör, mamma till Billy, 8,5, och Maisy, 5.

”Jag tror egentligen på konceptet ’ju färre barn på kalaset desto roligare för alla inblandade’, men samtidigt tycker jag att när barnen är tillräckligt medvetna om vad kalas är, så har vi vuxna ett gemensamt ansvar att se till att inga barn blir exkluderade. Och då rimmar det dåligt med att bjuda några få, för då finns det alltid en risk att vissa barn aldrig blir bjudna på något kalas. Mitt bästa tips om man brottas med ’hur många borde vi bjuda’-dilemmat när man kör kalas med förskolekompisarna är därför: skicka ut inbjudningarna så sent som möjligt. På så vis kan vi bjuda hela gruppen = ingen exkluderas, samtidigt som vi chansar på att flera redan har andra planer och därmed inte har möjlighet att komma. Det har funkat ibland, och ibland inte – och då har vi svettats med 20 vilda ungar ändå. Men då får man tänka att det bara rör sig om två timmar, be några extra föräldrar att stanna kvar (locka dem med lite lyxigare vuxen-fika), ta ett djupt andetag och bara köra!”

Nu kööör vi!

Läs även Sofie Sarenbrants viktiga krönika:  ”Föräldrar – ni måste sluta kalasmobbas!”

Carin Carlgren, ansvarig redaktör för magasinet, mamma till Stella, 2,5.

Stella fyller 3 i augusti och då ska vi fixa vårt livs första och största (nej skoja) barnkalas. Fördelen med att fylla år på sommaren är att vi kan bjuda ett fåtal barn. Det kommer bli hundtema eftersom hon ÄLSKAR hundar. Jag googlar på hundtårta, hundmuffins, hotdogs (där brödet ser ut som en hund som biter i korven), hundpåsar till fiskdammen och öron och nos till alla gäster. Förstår ju redan nu hur fult detta kommer bli, men hon kommer ÄLSKA det 🐶”

Stella hund och mamma hund.

 

Lär känna mama-redaktionen ännu mer – gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!