"Ingen bryr sig om du inte sovit"

"Ingen bryr sig om du inte sovit"

"Ingen bryr sig om du inte sovit"

"Det var väldigt förlösande att bli mamma!" säger Marie Lindqvist, prima ballerina vid Kungliga Operan och mamma till Ellen, 6 år.

MARIA LINDQVIST

Ålder: 37. Familj: Dottern Ellen, 6, och pojkvännen Dragos. Bor: Södermalm i Stockholm. Gör: Premiärdansare på Kungliga Operan i Stockholm. Aktuell: Birgit Cullbergs "Fröken Julie" på Operan. 

En prima ballerina i tyll och tåspetsskor eller köttbullstrillande mamma? Marie Lindqvist som är premiärdansare på Kungliga Operan i Stockholm är både och! Hon har dansat sen hon var sex, lika gammal som hennes dotter Ellen är idag. Rätt fysik, rätt glöd, hårt jobb och och en stor skopa talang har gett henne den eminenta utmärkelsen hovdansare. 

Det låter som ett krävande yrke.
– Ja, det är mycket hård träning, som scenartist krävs det ständig koncentration och fysisk kraft. Andra bestämmer över din tid och ingen tar hänsyn till om du inte ­sovit så bra. 

Hur får du ihop det med ­mammarollen?
– Ja du, haha, det är ett pussel.Men faktum är att det var väldigt förlösande att bli mamma, jag var helt plötsligt inte så noga med mig själv. Även om det är stressigt med repetitioner, hämtning från skola, köttbullar, och iväg på föreställning, så är det skönt att öppna upp sig själv för det hela. Man tar dagen som den kommer och det är inte hela världen om det blir fel. 

Vad har du för arbetstider?
– Inför föreställningar så repeterar vi tio till fem och när det är föreställningar så repeterar vi under förmiddagarna och har eftermiddagarna lediga fram till fem. Men när jag är hemma så kopplar jag bort jobbet helt och är en helt vanlig mamma! 

Hur är du som mamma?
– Jag är nog väldigt snäll. Eftersom jag är så enormt hård och sträng mot mig själv så är jag helt tvärtom mot Ellen. Jag är nog alldeles för snäll, hon får göra som hon vill, haha. 

Vem är din mammaförebild?
– Ju mer jag tänker på det ju mer ödmjuk blir jag inför mina egna föräldrar, det är inte alltid så lätt att uppfostra barn, men de gjorde ett bra jobb! 

Vad skulle du säga om Ellen vill bli dansare som du?
– Jag vet ju hur jobbigt det kan vara, det är en tuff värld med hård träning. Men det är samtidigt ett helt fantastiskt yrke. Om hon verkligen vill så skulle jag självklart stötta hennes val.

Webb-tv

Marie Lindqvist i köket på Café Opera på väg att öppna årets-mama festen!

Här kan du se Marie Lindqvist live när hon dansar på årets mama-festen!

Till webb-tv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande