Bara fantasin sätter gränser för vad du kan stoppa i denna favorit.
Bara fantasin sätter gränser för vad du kan stoppa i denna favorit. Foto: Fotograf Roland Persson

Ice cream sandwiches

Hemgjord glass mellan två hembakta kakor. Så enkelt, så gott. Här följer tre varianter som jag råkar tycka om, men var inte rädd att använda basrecepten för vidare experiment. Bara din fantasi, och vanlig mänsklig anständighet, sätter gränsen vad du kan stoppa mellan två kakor.

6 glassmackor

Du behöver:

Basrecept glass:2 ägg2 dl strösocker5 dl vispgrädde2 ½ dl standardmjölk

Basrecept kakor:110 g rumsvarmt smör½ dl strösocker1 dl farinsocker1 ägg½ tsk vaniljextrakt eller½ vaniljstång2 ½ dl vetemjöl½ tsk salt½ tsk bakpulver

Till pistaschglassmackan:1 + 1 dl pistaschnötter

Till chokladglassmackan:100 g mörk choklad1 dl pretzels

Till vaniljglassmackan:2 tsk vaniljextrakt2 vaniljrån

Gör så här:1.  Börja med att göra glassen. Vispa äggen med elvisp tills de är  fluffiga. Blanda i sockret, lite åt gången. För pistaschglass: Mixa  pistaschnötterna till ett fint pulver och blanda i efter det att du har  tillsatt mjölk och grädde. För chokladglass: Smält chokladen i mjölken  och blanda ner ihop med grädden. För vaniljglass: Blanda i mjölk, grädde  och vaniljextrakt. Kör i glassmaskin. När glassen har samma konsistens  som mjukglass häller du den i en form och stoppar i frysen.

2. Värm  ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägg och  vaniljextrakt och vispa 3 minuter till. Blanda mjöl, bakpulver och salt i  en bunke och häll i smörblandningen. Om du vill göra pistaschglassmackor hackar du vit choklad och tillsätter i degen, vill du göra chokladglassmackan gör du samma sak med pekannötter  och för vaniljglassmackan macadamianötter. Låt degen kallna i kylen.  Dela upp den i tolv delar och rulla till bollar. Lägg dem på en plåt med  bakplåtspapper och tryck till dem lite. Baka 11–15 minuter. Låt svalna.

3.  Krossa pistaschnötter och pretzels grovt var för sig. Mixa vaniljrånen  till ett fint pulver. Montera mackan genom att lägga en kula glass  mellan två kakor, tryck till och rulla sedan respektive kaka i  respektive topping. 

Okej? Vi hörs.

Recept från boken "Mackor" av Jonas Cramby.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer