Huvudet på spiken: mammamyterna

Jag måste skriva och tacka för den underbara artikeln om mammamyterna av Katerina Janouch. Jag skrattade som en tok, igenkänningsfaktorn var hög. Jag var nämligen en av de mammor som absolut inte kunde förstå hur man skulle kunna få tid att duscha som nybliven förälder!

Men jag vill samtidigt passa på att nämna en annan mammamyt som inte fanns med i artikeln, nämligen den fruktade ”tvåbarnschocken”. När jag väntade mitt andra barn kunde man knappt läsa en föräldratidning eller bok eller ens slå på tvn förrän nån stressad kändismamma uttalade sig om hur förjäv… vardagen med två barn var. Nej, man skulle absolut INTE låta sig luras att tänka ”har man ett barn kan man lika gärna ha två” för två barn var nästan värre än fångläger i Sibirien. Paradoxalt nog var det mycket enklare att få trean eller fyran enligt dessa föräldrar (något som jag inte får ihop i mitt huvud, hur kan det vara enklare att vara fler barn än föräldrar i en familj?). Men tvåan, DEN skulle man passa sig för! Jag menar nu inte att tvåbarnschocken inte existerar, däremot tycker jag helt klart att den fått för mycket utrymme i media och nu närmast har fått staus som en ”sanning”.

Jag fick nästan en klump i halsen när jag tänkte på vad jag hade gett mig in på som blivit gravid igen, jag hade ju inte direkt tyckt det var enkelt med ett barn. Sen kom då lilla babyn efter nio månaders vånda och tvåbarnschocken uteblev totalt.

Självklart är det mycket jobb med två blöjbarn men chock är att överdriva en smula! Tro inte att mina barn är annorlunda mot era skrikisar, lillan hade magproblem i drygt tre månader och stora tjejen har börjat trotsa på ett sätt som osökt för tankarna till mig själv i puberteten dvs inte att leka med. Men att få två barn tätt är helt klart det bästa jag nånsin gjort.

Tvåbarnschocken är en given mammamyt! Så till er som nu sitter och funderar på syskon till ert barn vill jag bara säga; go for it för har man ett barn kan man lika gärna ha två!

En mama med två härliga döttrar

Sofia Eriksson