Gravidhormonerna gör mig gaaalen!

Har du blivit alldeles galen? Ingen fara. Det är bara dina flödande mammahormoner som gör dig till en gråtande, illamående, crazy tigrinna. Så här styr de ditt gravidliv – ända fram till förlossningen.

Känner du dig sjukligt trött, har humörsvängningar som får din partner att vilja rymma hemifrån och gråter för minsta skitgrej? Välkommen till graviditetshormonernas härliga verklighet! När du är gravid och ammar fullkomligt rusar hormonhalterna i höjden och dina ovana kropp kan reagera våldsamt på förändringarna.

Christina Wahlström, barnmorska och vd på Mama Mia vet det mesta om att vänta barn och har lång erfarenhet av blivande mammors spökande hormoner.

Hormonernas påverkan under graviditeten

Varför mår man sämst i början?

– Man får helt enkelt ett kraftigt påslag av det graviditetsbevarande hCG-hormonet. Det orsakar ofta illamående och trötthet.

– Progesteron- och östrogenhalterna är också höga och kan ge humörsvängningar. Det finns också teorier som säger att kvinnor kan må olika dåligt beroende på vilken man de väntar barn med. Man kan må extremt dåligt med en man, men jättebra med en annan.

Finns det någon biologisk vits med att gravida kvinnor mår dåligt?

– Det har forskats väldigt lite på området, men det man vet är att det alltid är bra att lyssna på kroppens signaler. Vi ska äta när vi är hungriga, inte frossa eller svälta oss. Vi ska dricka när vi känner törst, inte för att man har läst i någon tidning att kroppen mår bäst av tre liter vatten om dagen.

– Detsamma gäller graviditetssymptom. Är man extremt trött så ska man vila. Mår man dåligt så ska man se över sin livssituation. När det gäller illamående, så är det ju ofta onyttiga saker som alkohol, tobak och kaffe som man absolut inte vill ha, säger Christina.

– Missfall är vanligast före vecka tolv, och det är under de första tolv veckorna som man mår som sämst. Det kan vara en signal till kroppen att ta det extra varsamt och undvika stress, dålig mat, alkohol och tobak.

Varför mår olika kvinnor olika dåligt?

– Det vet man inte riktigt. Men det är inte bara hormonerna som avgör hur vi mår. Har man en god fysik, känner sig lycklig och har en lagom arbetsbelastning på jobbet så är förutsättningarna bättre för kroppen att hantera en graviditet.

– Extremt illamående, där man till och med kan behöva bli inlagd på sjukhus, tror man har med ärftlighet att göra.

Kan man minska hormonernas påverkan?

– Jag tror att kosten är jätteviktig. Det ökade hormonpåslaget innebär en belastning för levern. Därför ska man försöka undvika mat med kemiska tillsatser. Ät rena råvaror, helst kravodlat och mycket fisk och grönsaker med Omega-3.

– Det minskar de inflammatoriska processerna i kroppen och ger kroppen en chans att ta hand om hormonerna på ett bra sätt.

Det kan vara trösterikt att tänka på att utan hormoner skulle inga barn över­huvudtaget bli gjorda. Dessutom visar ny forskning att mammor efter graviditet och amning minns bättre, har bättre lokalsinne, högre stresstålighet och är mindre rädda än jämnåriga utan barn. De hormoner som frisätts fungerar helt enkelt som en lättare dopning av hjärnan.

9 graviditetshormoner som styr ditt gravidliv

Möt dina älskade mammahormoner hCG, progesteron, östrogen, relaxin, oxytocin, prostaglandin, endorfin, adrenalin och prolaktin:

1. hCG

Det börjar med hCG – det blå strecket på stickan. Du har ägglossning och den lilla gulkroppen (resten efter äggblåsan där ägget har legat, mognat och släppt) börjar pumpa ut gulkroppshormon – progesteron. Om ägget lyckas med konststycket att bli befruktat så börjar snart den del av embryot som senare blir moderkaka att producera hormonet hCG. Det sänder signaler till gulkroppen att fortsätta tillverka proge­­­-

s­teron och östrogen till dess att moderkakan har bildats och kan ta över tillverkningen.

hCG är det hormon som sedan visar utslag på graviditetstestet. Illamåendet är tyvärr ett lika tydligt tecken på graviditet som det blå strecket. Ju högre hCG-halter desto mer illa­mående. Faktum är att man inte riktigt vet exakt vad illamåendet beror på, men en teori är att de ökade hormonpåslagen belastar levern som har till uppgift att bryta ner hormonerna. När den inte riktigt hänger med utsöndras toxiner – gifter, som sägs göra dig spyfärdig.

2. Progesteron

Progesteron är graviditetens väktare och förklaringen till ditt galna humör. Hormonet är på många sätt din växande livmoders skyddsängel. Progesteronet påverkar den glatta muskulaturen i kroppen och gör att framför allt livmodern kan ta emot ett befruktat ägg och få det att växa.

Progesteron försätter tyvärr inte bara din livmoder i ett avspänt tillstånd. Allt i din kropp går lite långsammare. Tarmarna och magsäcken fungerar trögare och du blir lätt förstoppad. Venerna slappnar av och du kan få åderbråck. Hormonet gör också att blodtillförseln minskar, likaså förbrukningen av syre och glukos, vilket betyder att hjärnan fungerar långsammare. Du blir lite småpuckad, med andra ord. När det gäller borttappade nycklar och glömda plånböcker – skyll på progesteronet!

Det är också progesteronet som gör att vi tappar humöret. När progesteronhalterna är höga blir vi ofta lättirriterade, arga och går igång på alla cylind­rar över skitsaker. Pms tros bero på en överkänslighet mot just progesteron. Man skulle alltså kunna säga att du lider av kraftig pms den första trisemestern, eftersom progesteronhalterna då är enorma jämfört med normalt.

3. Östrogen

Från planka till Victoria Silvstedt – tacka östrogenet! Det gör tillsammans med progesteronet redan före befruktningen din livmoder till ett gästvänligt växthus med en tjock, blodfylld livmoderslemhinna. Under graviditeten ökar dina östrogenhalter flera hundra gånger om.

Östrogenet stimulerar livmodern att växa, likaså bröstkörtlarna i brösten som på så sätt blir redo för amning. Östrogen är ett riktigt feel good-hormon och vore det inte för progesteronet så skulle vi troligtvis må hur bra som helst under graviditeten. Vi blir pigga, glada, lugna och känner smaker, lukter och smekningar mer.

Samtidigt blir vi känsliga och gråtmilda. I samspel med prostaglandin och oxytocin sätter också östrogenet igång förlossningen genom att stimulera livmodern till sammandragningar.

4. Relaxin

Ont i bäckenet? Skyll på relaxinet, som bildas i äggstockarna och mjukar upp dina leder och skelettfogar för att möjliggöra förlossningen. Det är också relaxinet som är boven i dramat om du får ont av bäckenuppluckring. Hormonet gör så att bäckenlederna luckras upp, vilket i sin tur gör att de fjädrar en aning när du går.

Redan under de första tre månaderna påverkas fogarna mellan bäckenplattorna och det kan kännas ordentligt. Ett vanligt symptom är att man får svårt att vända sig i sängen. Det kan värka ner i skinkorna, korsryggen och blygdbenet. Långt ifrån alla känner av bäckenuppluckringen men som gravid bör man tänka på att försöka undvika alltför tuff träning med mycket hopp, eftersom lederna inte riktigt hänger med då.

5. Oxytocin

Oxytocin är ett kvinnligt könshormon som också finns hos män och brukar beskrivas som kroppens eget lyckopiller. När vi inte är gravida så sätter oxytocin fart i kroppen när vi kramas och myser med dem vi tycker om. Hormonet har häpnadsväckande, ja närmast magiska effekter. Det lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormon. Vi blir lugna, mer sociala och nyfikna på vår omgivning. Dessutom ger hormonet mersmak – vi blir beroende av beröring och ömhet.

När du är gravid har oxytocinet funktionen att sätta igång förlossningen. När förlossningen närmar sig och hormonbalansen förändras ökar halterna av oxytocin. När halterna är tillräckligt höga stimuleras livmodern att dra ihop sig och startar på så sätt förlossningen.

Oxytocin frigörs i enorma mängder i samma sekund som vi får upp bebisen på bröstet, vilket tros vara förklaringen till att kvinnor ofta upplever sitt livs lyckigaste ögonblick vid åsynen (eller egentligen lukten) av vårt alldeles alldeles nyfödda barn.

Oxytocin frigörs också när mjölken rinner till under hela amningsperioden, vilket gör att många upplever amningen som njutningsfull.

6. Prostaglandin

Prostaglandin är hemligheten bakom ”Färdknäppen”. De finns

naturligt överallt i kroppen och utlöses bland annat när vi känner smärta. Som förlossningshormon har det en värkstimulerande effekt.

Prostaglandin produceras i kroppen under hela graviditeten i takt med att livmodern växer och utvidgas, men hålls tillbaka av progesteronet. När progesteronproduktionen minskar i slutet av graviditeten så tar prostaglandinerna över och värkarna sätter igång. Hormonet frigörs också i samma stund som fosterhinnorna går sönder och vattnet går.

Därför känns det som att förlossningen sätter fart då. Små mängder prostaglandin finns också i mannens sperma, därav den så kallade färdknäppen – alltså att ha sex för att sätta igång förlossningen när graviditeten är fullgången.

7. Endorfin

Endorfin är ditt alldeles egenbakade morfin! Under förlossningen producerar din kropp stora mängder endorfin, det hormon som gör att du klarar av smärtan. Det är smärtstillande och gör dig lugn, glad och tillfredsställd.

8. Adrenalin

Adrenalin är pitbullterriern i ditt blodomlopp. Det bildas i din binjure och är ett stresshormon. Det ger oss oanad styrka när vi är hotade. Rädsla och oro ökar produktionen av adrenalin och kan till och med sätta igång en förlossning, men också göra att ett pågående värkarbete avtar.

9. Prolaktin

Det här hormonet tar fram tigrinnan i dig. Hos fåglar och reptiler ger prolaktin upphov till ruvande och aggressivt beteende i syfte att skydda avkomman.

Prolaktin utsöndras liksom oxytocin vid amningen och man tror att det är prolaktin – i kombination med att alla andra hormonhalter minskar efter förlossningen – som gör att många upplever babyblues och vill dra sig undan världen med sin bebis.

Prolaktin fortsätter att utsöndras varje gång barnet tar bröstet. Vid kontinuerlig amning (max tre timmars mellanrum) är prolaktinnivåerna ständigt höga och fungerar som preventivmedel (men obs, det är inte 100 procent tillförlitligt).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!