Hormoner & Hemorrojder om nya boken: "Den är perfekt i julstressen"

Therese Krupa Syllner och Sofia Falk, som är upphovskvinnorna bakom mama-bloggen Hormoner & Hemorrojder släppte tidigare i höstas sin andra bok, "Det är inte du, det är dom: En peppbok för föräldrar". Nu förklarar de varför den är årets bästa julklapp!

– Julen är så sinnessjukt stressig för många och upplevda krav och måsten kan få den starkaste att duka under. För höga förväntningar om julmys, tindrande ögon och allmän harmoni bäddar för att man ska känna sig misslyckad. I det läget är det P.E.R.F.E.K.T att plocka fram vår bok och vältra sig i våra humoristiska, ärliga och socialrealistiska skildringar av småbarnslivet och föräldraskapet, förklarar Therese Krupa Syllner och Sofia Falk.

För tre år sedan gav duon ut sin första bok "Hormoner & Hemorrojder: Sanningen om småbarnslivet" som framför allt var en summering av deras blogg Hormoner & Hemorrojder och det första året som småbarnsförälder. Nya boken "Det är inte du, det är dom: En peppbok för föräldrar" består av helt nytt material.

Therese Krupa Syllner och Sofia Falk skriver både blogg och böcker ihop.

– Tonen och stuket är dock detsamma – dråpliga föräldrafiaskon och stöttande ord för alla som befinner sig i småbarnskarusellen. En peppbok, helt enkelt.

Vardagen bjuder på materialet

Både Sofia och Therese heltidsjobbar och har två barn var, trots det har de hunnit få ihop en bok.

– Det mest utmanande var att få tiden att räcka till. Men, det gick förvånansvärt lätt att skriva när det väl gavs utrymme! Det är ju ett ämne som efter fem år av bloggande ligger oss varmt om hjärtat vilket såklart bidrog till flytet.

Inspirationen till såväl blogg som böcker får författarna i sin egen "kaosartade vardag", som de uttrycker det.

– Det är det som gör det förhållandevis lätt. Från härdsmältor på förskolegolv till logistikhaverier och uteblivna ligg – tillvaron bjuder på så mycket material!

Hur är det att skriva en bok ihop med en kompis?

– Superkul! Vi är så vana att skriva ihop i och med bloggen. Det är så lyxigt att ha någon som kan trixa och fixa och fullända en text man själv skrivit. Dessutom är det guld att kunna växeldra och ta över när den andra måste vabba eller bara kör fast.

"Vi lämnar inte ut våra män"

– Fast vi sitter inte i skräddarsits i en hotellsäng och dricker drinkar och skriver, som man kanske kan tro, hoho. Nä, skrivandet är lika glamouröst och arty som att gå till returstationen, men vill man skriva en bok så måste man skriva.

Ni är väldigt ärliga, men vad skriver ni inte om?

– Ärlighet är ju lite av vårt signum och har nog varit vår främsta framgångsfaktor vad gäller bloggen också men vi har alltid haft som princip att inte hänga ut våra män, om vi inte rekat med dem först, och inte heller våra barn på ett för privat sätt. Vi vill ju framförallt skildra hur vi upplever föräldraskapet och hur vi hanterar exempelvis ett trotsutbrott.

Vilka mammor skulle ni vilja ge boken till i julklapp?

– Alla som ibland känner sig otillräckliga och försöker infria andras förväntningar på livet, det vill säga de flesta av oss. Ge den särskilt till mamman som har tappat bort sina tjejkompisar sedan barnen kom, för hon behöver nog en bästis.

Köp "Det är inte du, det är dom: En peppbok för föräldrar" till dig själv eller en vän!

Här finns även Therese och Sofias första bok "Hormoner & Hemorrojder: Sanningen om småbarnslivet".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer