Hjälp barnen på Haiti
Hjälp barnen på Haiti

Hjälp barnen på Haiti

Förödelsen från det första skalvet är extremt omfattande och miljontals människor är redan drabbade.

Karin Jihde skriver tänkvärt med anledning av katastrofen i Haiti

Alice reagerade kraftigt på sin ettårsspruta, kombinationsvaccinet. Hög feber i flera dagar, noll aptit, ont i magen och en totalvägran att befinna sig någon annanstans än i pappas, mammas eller någon annan trygg persons famn. Alternativa förslag på sittplats bemöttes med illtjut, bakåtkast med liten kropp samt arga bankanden med små fötter på golvet.

Dessutom kunde vi glömma någon uppvisning av de nyvunna gåkunskaperna. Krypa och gnälla, alternativt ligga på ryggen och gny, vad det som gällde. Lillan var helt enkelt inte sig själv.

 

Efter ännu en sömnlös natt ringde jag BVC, som rådde mig att kolla med sjukhuset. Peter är bortrest och pappa skjutsade mig och Alice till närakuten för barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

 

Sköterskan läste i FASS att Alice symptom stämmer precis med en ovanligt stark reaktion på vaccinet, men föreslog att jag ändå skulle kolla med en läkare att hon inte fått öroninflammation.

 

Det ville jag ju såklart; lika bra att vara säker att allt är OK. Vilket innebar två timmars väntan till. Vi lekte med tomma kräkpåsar och vattenmuggar, fikade i kafeterian, och Alice sov i vagnen.

 

Inte en gång var jag irriterad över väntetiden, som totalt blev nästan fyra timmar. Haiti har givit mig en nyttig realitycheck. Kanske var jag inte ensam om detta. Under hela eftermiddagen såg jag bara två föräldrar som klagade över det överfulla väntrummet.

 

Min dotter mår hyfsat bra. Inget hus har fallit ned över henne. Det råder inte vattenbrist. De barn som kom in med mer akuta problem gick före i kön och läkarna var lugna och välutbildade. En doktor tittade i Alice öra, klämde lite på magen, och sen tog vi bussen hem. Kanske är hon lite hängig imorgon, kanske får hon en Alvedon.

 

Vilken ofattbar lyx.

Karin Jihdes blogg

Situationen är ohållbar

Hälften av befolkningen är barn och situationen för dem är nu akut. UNICEF finns på plats och vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer.

Exempel på vad dina pengar kan användas till:

327 kr räcker till 500 påsar vätskeersättning som förhindrar uttorkning vid diarréer.

548 kr räcker till 10 000 vattenreningstabletter som kan rena minst 12 000 liter vatten.

824 kr räcker till fyra första-hjälpen-väskor.

Unicef är på plats och hjälper barnen och deras familjer. Behoven är enorma och pengar behövs snabbt.

Skänk en gåva till katastrofarbetet i Haiti via Unicef

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!