Hemma hos Zadig & Voltaires svenska chefsdesigner

Franska modemärket Zadig & Voltaires chefsdesigner, svenska Cecilia Bönström, bor med man och tre barn i drömhuset med många kvad­ratmeter strax utanför Paris. ”Jag gillar tomma ytor, men får lite panik när grabbarna börjar spela fotboll inomhus.”

Utifrån ser det ut som en flerfamiljsbostad. Men Cecilia Bönström och hennes familj bor faktiskt på alla fem våningarna. Det vita stenhuset, som byggdes 1940, ligger i fina förorten Neuilly-sur-Seine som gränsar till Paris. Hit flyttade Cecilia och hennes två söner när hon träffade sin nuvarande pojkvän för två år sedan.− Innan dess hade jag bott mitt i Paris de senaste 20 åren. Jag älskar Parispulsen och hur staden verkligen lever dygnet runt. Det är annorlunda här ute, lugnare. Och sakna Parislivet behöver jag egentligen inte. Jag tar bilen in till jobbet i stan dagligen. På tio minuter är jag på Champs-Élysées, på 20 på kontoret som ligger i Paris första arrondissement.

Cecilia jobbar som chefsdesigner på modemärket Zadig & Voltaire. Att hon hamnade på företaget för snart tio år sedan var lite av en slump – eller ”öde” som Cecilia själv säger – efter en lång modellkarriär. Till Paris kom hon som 17-åring med sin tvillingsyster och har under åren jobbat för märken som Hermès, Armani och Clarins, men kände sig redo att göra något annat inom modebranschen. Så när hon hamnade bredvid Zadig & Voltaires dåvarande chef på en middag passade hon på att fråga om hon kunde få börja praktisera hos dem.− Jag sa att jag inte hade någon modeutbildning, men bra smak, lång erfarenhet i branschen, och att jag älskade märket.

Att anställa Cecilia till modehuset visade sig vara ett smart drag. Från att ha börjat som modeassistent är hon i dag chefsdesigner för sitt favoritmodemärke.− Zadig & Voltaires chica, men samtidigt sportiga stil känns som jag in i själen. Det är kläder jag kan stå för till hundra procent och som jag själv klär mig i dagligen.

Passionen för märket syns även i hemmet. Precis som i företagets butiker världen över dominerar Christian Liaigres – interiördesignen som bland annat inrett The Mercer Hotel i New York – varma minimalism i huset. Cecilia beskriver stilen som ett slags sparsmakad minimalism som möter tidlös lyx där gedigna träslag och material som marmor och natursten går igen i rummen.− Det är rätt avskalat här hemma. Många skulle nog säga att vi har snålt med saker. Men jag har ingenting emot att ytor får stå tomma. Hellre att det ekar lite, än att det är övermöblerat. Å andra sidan har vi väldigt mycket yta, säger Cecilia. 

Även om det var ”ödet” som satte henne på toppen av Zadig & Voltaire, förstår man att målmedvetenhet, såväl som planering är en förutsättning för att få allt att funka i Cecilias fullspäckade schema. Att jonglera karriär med familj – som sedan en månad dessutom utökats med ännu en son, Emil – vore omöjlig utan hjälp utifrån.– Vi är bortskämda med världens bästa nanny. En äldre kvinna som har tagit hand om barn de senaste 30 åren. I Frankrike är det mycket vanligare än i Sverige att man har någon som hjälper till med barnen. Och då är det ofta kvinnor som är utbildade inom barnomsorg eller sjukvård. Det känns både seriöst och väldigt tryggt att en sådan person tar hand om ens barn.

Tre pojkar alltså, och så makens dotter som bor hos familjen varannan helg. Kombinerat med chefsposten på ett modeföretag som säljer i 20 länder låter det som ett pressat schema oavsett extrahjälp. Cecilia sticker inte under stol med att dagordningen är fullspäckad, men att det fungerar bra tack vare vardagsrutinerna som familjen håller stenhårt på. Före jobbet kör hon de två äldsta baren till skolan varje morgon. I Frankrike är skoldagarna långa, först vid femtiden hämtar nannyn pojkarna.− Jag ser till att vara hemma någon timme senare och då är det stenhård läxläsning som gäller innan nattning och sagoläsning. Sedan är det dags för kvalitetstid med pojkvännen! Ofta går vi ut på någon härlig restaurang, en utställning eller någon vernissage. Min sambo älskar modern konst och har lärt mig massor. Vi har faktiskt fått ihop en riktigt fin samling här hemma.

Man att äkta konst ska hänga på väggen är inte Cecilias devis. I huset står merparten av verken lutade mot väggarna.− Visserligen får jag lite panik när killarna spelar fotboll inomhus. Fast än så länge har de inte lyckats pricka in någon dyrgrip, haha.

Cecilia säger att hon gillar att hemmet känns lite ofärdigt, att det har viss ateljékänsla över sig. Precis som att konsten inte nödvändigtvis behöver hänga på väggen, har böckerna heller ingen given plats i bokhyllan. I stället ligger de travade på bord och trappsteg.− Saker och ting i ett hem behöver inte vara som man förväntar sig att det ska vara. Jag skippar gärna gardiner. Jag gillar stora, kala fönster och öppen insyn. Fast bor man på nedre botten kanske det inte riktigt fungerar.

Vid sidan av jobbet är inredning en passion. Fast, understryker hon, ledig tid ägnar hon allra helst åt avslappnat häng med familjen. Matlagning är en hobby hela högen sysselsätter sig med på helgerna. − Det blir ofta internationella rätter med en touch av svensk husmanskost. Jag har flera av mormors gamla recept i huvudet och de väver jag gärna in i matlagningen.

Mormor leder osökt in samtalet på Sverige. Saknar hon inte sitt hemland?− Jag har bott i Frankrike mer än halva mitt liv, känner mig mer fransk än svensk. Samtidigt älskar jag Sverige och saknar det enormt ibland. Men vi är hemma hos mina föräldrar i Göteborg ett par veckor varje år. Tyvärr har min mamma och pappa haft lite otur, alla deras barn har flyttat utomlands.

Med sonen i Berlin och döttrarna i Paris respektive New York får man anta att det blir en del flängande för föräldrarna. Men, säger Cecilia, någon nöd verkar det inte gå på dem. 

 

− Klart att de skulle vilja träffa sina barn och barnbarn oftare. Men nu kan de njuta av att vara pensionärer och göra allt det där de drömt om i livet. Och att resa till Paris mellan varven är ju inte jättejobbigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Prova Vi Föräldrar digitalt - 0 kronor första månaden - Se erbjudande!