Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är maten som gör dig till en säkrare bilförare (perfekt till lovet)

Just nu är det sportlov i flera delar av landet, en tid då många familjer ger sig ut på vägarna för att hälsa på släktingar eller åka på skidsemester. Ofta är resorna långa och med eventuella sura barn i baksätet är det inte konstigt att man blir extra trött av körningen. Att vara sömnig bakom ratten är lika farligt som att vara alkoholpåverkad och 30 procent av bilolyckorna sägs vara kopplade till just trötthet. Nu har Assistansbolaget tillsammans med två kockar tagit fram en meny som ska göra chauffören piggare.

Rastplatser är fulla med snabbmatskedjor som serverar mat som hela familjen brukar tycker om. En välbehövlig paus under bilresan. Dock är just snabbmat en riktig energibov och egentligen det sista man bör äta när man ska köra långt. Detta menar Assistansbolaget, som tillsammans med kockarna Bella Seger och Johan Sjöberg har skapat en meny som ska göra bilförare piggare.

– Att äta snabbmat när man är ute och kör är ingen bra idé. Det är fet mat med snabba kolhydrater som gör dig mer dåsig och trött. Det är inga bra egenskaper bakom ratten, säger Bella Seger, kock på Fridas restaurang i Helsingborg.

Det är ingen slump att denna meny har tagits fram i samband med sportlovsveckan. Under denna lediga vecka väljer många föräldrar att tillsammans med sina barn åka iväg på semester och i och med att det är fler bilar på vägarna ökar också risken för olyckor.

– Trötthet har visat sig kunna stå för fler olyckor på våra vägar än alkohol. Det tillsammans med stress och mycket trafik kan göra sportlovsveckan extra olycksdrabbad. Med den trafiksäkra menyn hoppas vi kunna sprida kunskap om hur man kan förebygga trötthet på vägarna och därigenom få ned antalet incidenter, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget och initiativtagare till den trafiksäkra menyn.

Enligt kockarna och Assistansbolaget ska trafiksäker mat innehålla mycket protein, zink och järn för att blodsockret ska hållas på en stabil nivå.

– Vi har tittat på en rad källor för att lyckas ta fram trafiksäker mat. Magert kött är bra och kan göra din hjärna mer pigg. Järnet hjälper till att transportera syre och är trötthetsbekämpande, medan zink ökar din koncentrationsförmåga, säger Lukas Fryklund.

Den trafiksäkra menyn:

Frukost

Till frukost behövs något som ger energi och mättnad under en längre tid. En energishot och egengjord müsli med turkisk yoghurt innehåller bland annat mycket c-vitamin, nötter, frön och färska bär.

Müsli (4 portioner)

Du behöver:

1 dl hasselnötter

1 msk linfrön

1 dl bovete

1 dl nakenhavre

1 dl pumpakärnor

2 msk matolja

2 msk ljus sirap

1 dl russin

1 dl hackade torkade aprikoser

Gör så här: Blanda fröerna och nötterna på en plåt med sirap och matolja, rosta i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Blanda i aprikoserna och russinen. Servera müslin med turkisk yoghurt och din favorithonung.

Den här situationen vill vi ju gärna undvika…
Den här situationen vill vi ju gärna undvika… Foto: nataistock

Energishot (en tillbringare)

Du behöver:

400 g skalade rödbetor

30 g skalad ingefära

2 skalade apelsiner

2 skalade grapefrukter

65 g spenat

1 tsk god honung

Gör så här: Kör allt i en grönsakscentrifug och blanda ihop juicen med god honung. Häll upp i små shotsglas när du ska servera den

[adSpace placement="manual"]

Lunch

En proteinbaserad lunch som kan ätas i bilen eller vid en rastplats. Proteinet minskar mängden serotonin, som gör dig sömnig.

Wraps (4 portioner)

Du behöver:

1 dl hasselnötter

Ca 500 g rimmad kokt oxbringa

2 dl crème fraiche

1 liten bit pepparrot

1/2 rödkålshuvud

2 goda äpplen

1 citron

2 morötter

1 litet grönkålshuvud

150 g trattkantareller

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

En skvätt olivolja

Lite av din favorithonung

1 paket tortillabröd av fullkorn

Gör så här: Rensa kantarellerna och stek dem snabbt i en het panna. Lägg kantarellerna i en bunke som tål hett vatten. Koka upp ättikan, socker och vatten. Slå det över den stekta svampen, låt det sedan stå i 30 minuter.

Plocka grönkålsbladen från stjälken och skölj. Lägg dem sedan på en plåt, ringla på lite god olivolja, salt, socker och pressa lite färsk citron över plåten och sätt in den i ugnen på 150 grader i cirka 15-20 minuter. Ta därefter ut plåten och låt chipsen svalna. Håll koll så att de inte bränns vid!

Skala pepparroten och finriv den på rivjärn. Blanda ner lite i taget i crème fraichen och smaka av till bra balans med salt, citron, citronzest och lite honung. Strimla rödkålen, morötterna och äpplet tunt och fint. Blanda salladen med lite olivolja, citronsaft, honung och salt. Skiva oxbringan i tunna skivor och lägg på en liten plåt, värm i ugnen på 150 grader i cirka 5 minuter.

Värm samtidigt tortillabröden någon minut i ugnen. Fyll sedan tortillabröden med lite av alla godsaker och avsluta med grönkålschipsen på toppen.

För vegetarianer och veganer går det såklart att byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ.

Mellanmål

Ett mellanmål att ta med i bilen.

Rågbröd to go (4 portioner)

Du behöver:

8 skivor rågbröd

2 mogna avokador

8 skivor rökt kalkon

1 rödlök

100 g färskost

1/2 citron

Lite honung

1 ask ärtskott

Gör så här: Skala och finhacka rödlöken. Gröp ur avokadon och hacka ner den i tärningar, blanda den i en bunke med färskosten och den finhackade rödlöken, smaka av med citron, salt och honung. Bred lite smör på rågbrödet och lägg på en stor sked med avokadosalsa, ett par skivor rökt kalkonbröst och lite ärtskott. Lägg på en skiva rågbröd på toppen.

Middag

En middag som är rik på protein, järn, zink och långsamma kolhydrater.

Chili con carne (4 portioner)

Du behöver:

800 g nötfärs

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

2 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

500 g passerade tomater

Spiskummin

Paprikapulver

2 röda chilifrukter

1 dl kikärtor

1 dl kidneybönor

1 dl smörbönor

1 dl barlottibönor

Vitvinsvinäger

Persilja

Citron

150 g majskorn

2 dl svartris

Gör så här: Stek nötfärsen i en het panna med lite matolja, rör den så att det inte blir några klumpar. Skala och hacka löken, hacka paprikorna och skala och hacka vitlöken. Fräs allt i en het panna tillsammans med en skvätt matolja.

Blanda löken och färsen i en gryta och tillsätt tomatpuré och passerade tomater. Krydda med spiskummin, paprikapulver och ett par matskedar vitvinsvinäger, salt och peppar.

Låt koka på svag värme i 30 minuter och tillsätt sedan bönorna och låt småputtra 60 minuter. Rosta majsen i en stekpanna med lite olja, smaka av med lite salt och en matsked smör.

Koka svartriset och servera till grytan.

Ett tips är att garnera chili con carnen med finhackad persilja, zest av citronskal och hackad chili.

För vegetarianer och veganer är det bara att byta ut köttet mot ett önskat alternativ.