Bearbeta förlossningen
Bearbeta förlossningen

Hallå bb, vi vill prata med er!

Att föda barn är fantastiskt! Men också bland det mest dramatiska man kan vara med om. Kroppen måste hantera smärtor – helt i en klass för sig – och känslorna är i ett enda virrvarr. Många nyblivna mammor vill tala igenom sin förlossning efteråt, men allt färre får göra det.

Illustration: Lindalovisa Fernqvist

Lägg de där ”drömförlossnings-historierna” åt sidan. Såna som du kanske hört från stjärnögda supermorsor om hur FANTASTISKT det var att föda barn, och att det inte alls gjorde särskilt ont. Visst finns det kvinnor som upplever förlossning på det sättet, men de hör till minoriteten. Tro inget annat. Om man försöker separera känslan av tacksamhet över att allt gick bra från själva ”leveransarbetet” så upplever de flesta mammor sina förlossningar, särskilt de första, som något närmast chockartat. Hur många vänta-barn-böcker man än plöjer före sin förlossning är det svårt att föreställa sig vad som komma skall. En förlossning måste helt enkelt upplevas.
Och det som är en normal förlossning enligt boken, innebär inte med automatik att upplevelsen blir mindre chockartad för den enskilda mamman. En kvinna måste ge blod, svett och tårar för att bli mamma – och samtidigt är det ”den största upplevelsen i livet” för många av oss. Inte konstigt att vi kvinnor har behov av att prata om vår förlossning. Gärna med
väninnor, mammor och systrar men i ett första skede med dem som faktiskt ”var där”, det vill säga sin partner och framför allt – barnmorskan.
 

Det bekräftas i en ny studie från Sahl-grenska universitetssjukhuset i Göteborg, där forskare gjort intervjuer med 150 nyblivna mammor i åldrarna 18–46 år. Slutsatsen är att de flesta normalföderskor vill gå igenom sin förlossning för att förstå och kunna bearbeta händelsen. Men bara hälften av kvinnorna blev erbjudna sådana samtal.

Tidigare hörde ”eftersnack” till vardagsrutinen på de flesta bb-avdelningar, även för normalföderskorna. Men det senaste decenniets slimmade förlossningsvård har lett till att ­tiden och resurserna inte räcker till ”samtal för alla”, utan man måste prioritera de som snittats eller råkat ut för komplikationer.

Vad vill då normalföderskor prata om? De flesta vill gå igenom förlossningen för att förstå allt det inträffade. Många har minnesluckor till följd av tröttheten, att de var fokuserade på smärtan eller för att de var ”borta” på grund av lustgasen eller andra bedövnings­medel. Vissa kvinnor känner sig besvikna eller illa behandlade och vill av den anledningen ha ett samtal.
Andra vill diskutera upplevelsen att ”tappa kontrollen”. En del behöver tala om sin rädsla. Rädsla som väckts av smärtan eller av skador på den egna kroppen eller rädslan för att barnet kan ha påverkats vid förlossningen.
Studiens slutsats är att alla kvinnor, även de som varit med om normala förlossningar, borde erbjudas samtal. Eftersom man vet att helhetsupplevelsen av en förlossning följer en kvinna livet ut, och att det går att motverka förlossningsrädsla med hjälp av förebyggande samtal.

Vad kan man göra om man fött barn på ett sjukhus där det inte finns tid för uppföljande samtal, men känner att man behöver prata?

– Var tydlig med att du skulle vilja ha någon slags återkoppling, säger barnmorskan Lena Öberg som arbetar på Södra bb i Stockholm.
– Fråga barnmorskan eller doktorn om du kan få ringa upp vid ett senare tillfälle och ställa några frågor. Sedan finns även återbesöket på mödravården som en alternativ lösning. Den barnmorskan var visserligen inte med vid förlossningen, men kan terminologin och har erfarenheter som gör att hon kan analysera förloppet.
– Det är oacceptabelt. Det är alla kvinnors rätt att gå igenom sin förlossning med ansvarig barnmorska eller förlossningsläkare.

Men vill alla prata om förlossningen?
– De absolut flesta – ja. Sedan finns det de som inte riktigt orkar tänka på förlossningen – de är så uppfyllda av glädjen över att ha blivit föräldrar och tänker: ”Det där tar vi sedan.” Men risken är att man glömmer bort frågorna som förlossningen väckte. Om man inte får förlossningen förklarad för sig är risken att de obearbetade känslorna poppar upp senare i ­livet. Inte minst om kvinnan blir gravid igen.
 

VILL DU PRATA OM DIN FÖRLOSSNING?

- Tjejmiddagar är det ultimata forumet för att snacka förlossningar. Bjud in kvinnor i alla åldrar och arrangera er egen debriefing.
- Att prata igenom, och dela, upplevelser med varandra är ett utmärkt sätt att bearbeta sina känslor.
- Luska reda på om någon av vännerna känner en barnmorska. Bjud in henne som ”frågepanel” och erbjud henne en god middag och en fin liten present för att svara på era frågor.
 

Läs också: Föräldramyterna från helvetet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!