Gör städningen till en barnlek
Gör städningen till en barnlek

Gör städningen till en barnlek

Har första solstrålarna avslöjat dammet i hörnen? Lek "skura golvet" med dina små älsklingar! Det är (nästan) lika kul som fotboll. Här är bästa vårstädtricksen.

Av Estrid Bengtsdotter

Man bläddrar i Sköna hem. Man drömmer. Man glider runt på Room. Provsitter. Klämmer och känner. Konkretdrömmer. Kanske investerar till och med. Inredningsmedvetna i drömstadiet tänker sällan praktiskt. I klämstadiet sträcker  de sig möjligen så långt som till tankar på hur soffan rent praktiskt skall ta sig ut i det övriga möblemanget. Drömmandet och klämmandet fläckas mer sällan av trista tankar på praktikaliteter som tvättråd och hur lätt eller svårt  det kommer att bli att komma åt att dammsuga under den snygga och utomordentligt snygga soffan. Det är synd, särskilt när snygga, sköna soffor ska kombineras med små barn. Små barn betyder mer att städa och mindre tid att göra det på.

Moderna människor med små barn har det jobbigare än genomsnittet, men på lång sikt går det att se fördelar i småbarnslivet: Små barn är formbara. Medvetna, moderna och metodiska småbarnsföräldrar  kan ta ett ansvar  för det framtida hemmet och för det uppväxande släktet genom att helt enkelt lära avkomman att städa, sortera och förvara.

Nu tror väl ingen att små barn är särskilt effektiva skurgummor och dammsugarsnubbar, tvärtom tar storstädningen förmodligt oändligt mycket längre tid än om den skulle genomföras med barnen lämpligt utackorderade till barnvakter

Tumregeln för storstädning är att precis allting går att göra rent eller renare. Det gäller bara att vara kreativ: Damma taklister och alla böcker i bokhyllan, tvätta gardiner, mattor och sofföverdrag, dammsuga lampskärmar, diska leksaksporslin, tvätta dockkläder och dunkuddar, ta hand om fettgegget ovanpå köksskåpen och luddet under badkaret, skura ugnen skinande ren, pälsängersanera garderober, rensa avlopp och skura det där lilla översvämningssäkrande hålet i handfatet med en tandborste. Använd fantasin.

Det ÄR kul att städa! Emaljerad klassisk skurhink: www.cosas.se, prins- och prinsess-sopset: www.bluebox.se, förkläde till diskmedelsflaskan: klarafardiga.com, enögd toaborste: www.inreda.com, stilrena tvättsäckar: www.rusta.se.

I ditt städskpå finns det:

>> Fina förkläden med fickor.
>> Hinkar: En stor och minst en i sandlådestorlek (de är praktiska även för mammor och pappor).
>> Trasor: Flera stycken, helst av microfibrer, för att torka både vått och torrt.
>> Såpa.
>> Allrengöring.
>> Crèmerengörings-medel, typ Jiff för de lite tuffare städytorna, som ingrodda badkar och feta köksytor.
>> Dammsugare med extra munstycken.
>> Sopset för barn.
>> Rotborste och tandborste.
>> Svinto.
>> Mattpiskare.

Och kanske också städprodukter med åldersgräns:

>> Propplösare.
>> Kalkrengörare och WC-medel.
>> En nödvändig men aningen farlig stege.

Rosa fisktvättklämmor och disktrasa design Isak: www.favoritsaker.se, sopborste och tvättmedelsförvaring: www.systerlycklig.se, ljusblå vattenkanna: www.systerlycklig.se

En lämplig vuxen-barn-arbetsfördelning kan se ut så här:

HALLEN
DU:
Dammsuger varenda kvadratmillimeter, försöker grusbefria dörrmatten och kollar igenom vilka ytterkläder som hänger framme fel årstid och vilka som behöver tvättas.
BARNET: Parar ihop stövlar, skor och vantar.
TILLSAMMANS: Löser ni förvaringsproblemet, så att alla vantar ligger på samma ställe och mössorna har en egen korg; att det finns tillräckligt många galgar och krokar till en lagom mängd jackor, kappor och rockar.

KÖKET
DU: Tömmer och torkar ur överskåpen, gör rent luckor och ovanpå.
BARNET: Dammsuger tömda kökslådor och under diskbänken (ansvarar eventuellt för i- och urplockning, beroende på städmognad)
TILLSAMMANS: Ni bestämmer vilka köksattiraljer som inte ska få åka in i skåpen igen, därför att de är onödiga, fula eller trasiga.

BADRUMMET
DU: Packer ihop och ställer undan apoteksskåpet och förpackningar och produkter som är ömtåliga. Stänger utifrån.
BARNET: Klär av sig, duschar väggar och golv i det tömda badrummet.
TILLSAMMANS: Skurar ni kakel och golv med allrengöringsmedel och rotborstar (såpa funkar inte så bra på kakel). Skölj av och torka torrt och blankt med mikrotrasor.

VARDAGSRUMMET
DU: Putsar fönster, spegelglas och tavlor.
BARNET: Knäskurar (efter bevisade framgångar i badrummet) parkettgolvet, dammar lister och annat lågt.
TILLSAMMANS: Pustar ni ut på varsin stol framför bokhyllan, tar ut och dammar alla böcker med varsin mikrotrasa, dricker saft och lyssnar på ngåon Tove Jansson-ljudbok i uppläsning av Birgitta Ulfsson.

BARNRUMMET
DU:Kör en tvättmaskin med gosedjur på skontvätt och har sen fullt upp med att sortera och försöka rensa ut.
BARNET: Säger "den vill jag visst ha kvar", och dammsuger alla leksaker med lilla runda borstmunstycket. Med nylonstrumpa över munstycket är det dags för lego-låda och annat smått.
TILLSAMMANS: Ni bär iväg kartongerna med det som barnet ändå vuxit från .

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!