"Glamning" och andra snackisar kring hur vi matar våra bebisar

Plötsligt syns de överallt – de ammande kändismammorna som bidragit till årets härligaste nyord: Glamning. mama älskar den nya ”trenden”, och passar på att spana in några andra nyheter på bebismatarfronten.

Älskade glamningstrend

Glammig supermodell-mama som lägger ut amningsbild på sociala medier = glamning! Trenden föddes när australiska Elle lät modellen Nicole Trunfio, 30, amma sin son Zion, då 4 månader, på omslaget förra året.

Den trenden har även engagerat flera andra supermodeller. På Instagram har vi bland annat kunnat se Doutzen Kroes, Gisele Bündchen, Natalia Vodianova, Miranda Kerr och vår svenska supermodell Caroline Winberg lägga upp glammiga amningsbilder (ofta backstage från modelljobb).

Varför är trenden så viktig? mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh förklarar.

– Att dessa superkändismammor delar med sig och hjälper till att normalisera amning är jätteviktigt, de har miljontals fans som ser deras bilder. Förhoppningsvis leder det till att fler mammor blir stärkta i att amma på kaféer eller restauranger till exempel, utan att de behöver oroa sig för att någon ska säga något negativt.

Caroline Winberg både flaskar och ammar sin lille Caspar. Foto: Instagram Foto: Instagram

#normalizebreastfeeding

För många som valt att amma kan det kännas obekvämt att amma offentligt. För vissa mammor känns det bara jobbigt i början, för andra under hela amningsperioden.

”Biologiskt har bröst ingenting med sex att göra, det är något vi har skapat”, säger skådisen Alyssa Milano, 43, mamma till Milo, 5, och Elizabella, 2.

Därför är hajpade och välanvända hashtaggen #normalizebreastfeeding en av de viktigaste i mama-världen just nu. Ju fler vi ser amma offentligt, desto lättare blir det för mamas som vill amma att göra det offentligt utan att känna sig obekväma.

”Jag känner så många kvinnor som knappt vågar gå ut för att de är rädda att någon ska bli upprörd om de skulle tvingas amma”, skriver bloggaren Natashja Psomas Blomberg (mer känd som Lady Dahmer), 39, mamma till Ninja, 8, Tamlin, 6, och Juno, 4 månader.

”Attityden som vissa har mot amning begränsar kvinnor. Den förpassar kvinnor till hemmet och den inskränker kvinnors rättigheter. Därför känns det viktigt för mig att amma offentligt. Utan skam och utan skuld och framförallt utan att skyla mig”, fortsätter hon.

Donera bröstmjölk – och få både pengar och en bröstpump – så gör du!

Varje år i Sverige föds närmare 6 500 barn mer än tre veckor för tidigt. I genomsnitt hamnar cirka tio procent av alla nyfödda barn på en neonatalavdelning. De allra minsta barnen väger bara 500 gram när de föds. Eftersom de små magarna har svårt att bryta ner ersättning är de för tidigt födda barnen i stor utsträckning beroende av donerad bröstmjölk tills moderns egen mjölkproduktion är tillräcklig.

[adSpace placement="manual"]

– Varje droppe bröstmjölk är viktig och det är inte så komplicerat att donera som man kanske tror, säger Karl Rombo, ordförande för Svenska prematurförbundet.

Du kan donera upp tills att ditt eget barn är tre månader och du får cirka 250 kr per liter. Just nu får du även en bröstpump värd 549 kronor från Philips Avent om du donerar mjölk. Gå in på Prematurförbundet för att läsa mer.

Ber någon dig att amma någon annanstans?

mama hjälper dig att ge svar på tal. 

Erbjud personen en filt att lägga över huvudet så att hen slipper se. Ha alltid med en filt för detta ändamål, man vet aldrig när den kan komma till användning!

Tycker någon att du bör avlägsna dig från restaurangen när det är dags att amma? Säg ”Om min amning stör dig kan jag be servitören servera dig din mat på toaletten.”

… eller gör som den brittiska mamman som det skrevs om tidigare i höst: Spruta bröstmjölk på den som klagar.

Ännu en dag på jobbet för supermodellerna Miranda Kerr, mamma till Flynn, nu 5, och Gisele Bündchen, mamma till Benjamin 6 och Vivian, 3.

3 coola fakta om bröstmjölk

Visste du att…

1. …mjölken anpassas efter barnet

I experiment gjorda av forskare vid University of Western Australia upptäcktes att bröstmjölken ändrades om det ammande barnet var sjukt, och innehöll plötsligt mycket mer vita blodkroppar, vilka försvarar kroppen mot infektioner.

2. …smaken ändras beroende på vad mamman äter

Smakämnena stannar i mammakroppen i ungefär åtta timmar, vilket innebär att smaken på bröstmjölken ändras hela tiden.

3. …bröstmjölk kanske kan bota dödliga sjukdomar

Proteinet i bröstmjölken verkar enligt forskare i Lund kunna bota både pneumokocker, som orsakar lunginflammation, och tuberkulosbakterier, som orsakar miljontals dödsfall varje år. Dessutom har bröstmjölksprotein i studier effektivt dödat cancerceller. Så coolt!

[adSpace placement="auto"]

Gör genmodifierade kor framtidens ersättning?

Genom att modifiera kossornas dna med mänskliga gener har kinesiska forskare tagit fram kossor som producerar ”mänsklig” mjölk, och sägs vara en bättre bas i bröstmjölksersättning än vanlig komjölk. Vi får se om, och i sådana fall när, det landar i butikshyllan.

Lugn, ersättning går lika bra!

Amma eller inte amma, den frågan ställs alla blivande mammor inför. Hur du än väljer att göra så visar modern forskning att bröstmjölk varken är bättre eller sämre än modersmjölksersättning på lång sikt. Det visar en unik studie från 2014, där forskare har jämfört syskon (där ett av barnen har ammats och det andra har fått ersättning).

Foto: Onfokus

Resultatet visar att det inte finns någon statistisk fördel för de ammade barnen när man tittat på bland annat fetma, astma och beteende. Studien, som gjorts på 8 000 barn, visar i stället att det snarare är familjens socioekonomiska status som lägger den verkliga grunden till barnets framtida välmående.

– Vi måste titta mycket noggrannare på vad som händer efter det där första året i livet och förstå att amning kan vara väldigt svårt, till och med omöjligt, för vissa kvinnor. I stället för att skuldbelägga måste vi vara mer realistiska kring vad amning gör och inte gör, säger Cynthia Colen, professor vid Ohio state university och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Hur länge kan man amma egentligen?

Kourtney Kardashian, 37, mamma till ­Mason, 6, Penelope, 4, och Reign, snart 2: ”Alla sa ’det är dags, kom igen’. Jag började trappa ner, men sedan kände jag: ’Varför ska jag sluta om jag är nöjd och Reign är nöjd?’” Foto: infusmi-11

I Sverige rekommenderas delamning i minst ett år eller längre. WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar delamning upp till två år eller längre. Men på många håll runtom i världen ammas det bra mycket längre än så och rent biologiskt tror experter att människobarn ammats mellan 2 och 7 år historiskt. Svaret är alltså: Du får amma precis så länge du och ditt barn vill. Det är aldrig skadligt eller farligt. Och bara för att ”alla andra” verkar sluta vid en viss ålder på barnet så måste inte du det.

mamas redaktör Anastelle Wieslander, 35, mamma till Lotta, snart 5, och Emmet, 1,5, är en av alla ”långtidsammare”.

– Jag ammar min 1,5-åring natt som dag, och varken han eller jag har några planer på att sluta. Även 4-åringen vill och får amma lite ibland, någon gång i veckan. Ett toppenmellis ju!

Av: Anastelle Wieslander

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer