Fransk hallontarte
8–10 portioner
Du behöver:
Söt mördeg:
125 g osaltat smör, rumstempererat
90 g strösocker
1 stort ägg
250 g vetemjöl, plus lite till utkavling
Ev 1 matsked iskallt vatten
Vaniljkräm:
2 ½ dl gammaldags mjölk
½ vaniljstång, delad på längden och
urskrapad
50 g strösocker
20 g Maizena majsstärkelse
3 stora äggulor
1 dl vispgrädde
Topping:
Ca 700 g hallon, renborstade
2–3 matskedar kärnfri hallonsylt,
till glasering
Ev 1 matsked hett vatten
Gör så här:
Mördeg: Kör smör och socker i en matberedare tills det precis blandats. Tillsätt ägget och kör 30 sekunder. Häll i mjölet och kör några sekunder tills det blir en deg. Tillsätt lite vatten om det behövs. Ta upp och knåda degen lätt på en mjölad bänk. Forma den till en rundel och lägg den i kylen 30 minuter.
Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk cirka 3 mm tjockt. Klä en 23–25 cm stor pajform med löstagbar botten med degen. Skär bort överhängande deg och låt formen stå i kylen minst 30 minuter.
Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön samt 1 matsked av sockret. Hetta upp långsamt tills det nästan kokar. Under tiden, vispa resterande socker med majsstärkelse och äggulor i en skål. När mjölken börjar sjuda, häll långsamt ner den i äggblandningen under oavbruten omrörning. Rengör kastrullen. Sila blandningen genom en finmaskig sil ner i kastrullen. Rör om på låg värme tills det blir en tjock kräm. Sila den genom en finmaskig sil ner i en ren skål och låt den svalna. Rör om emellanåt för att förhindra skinnbildning.
Sätt ugnen på 200°/varmluft 180° och ställ in en bakplåt. Klä pajformen med smörpapper och bakkulor eller torkade ärter. Ställ den på plåten och förgrädda 15–20 minuter. Ta bort papperet och kulorna och grädda bottnen färdig 5 minuter. Låt svalna 10 minuter, ta ut bottnen ur formen och låt svalna helt på galler.
Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. Vispa den avsvalnade vaniljkrämen lätt för att mjuka upp den lite och vänd sedan ner grädden. Låt stå i kylen till servering. Bred ut ett tunt lager vaniljkräm i pajbottnen. Lägg hallonen ovanpå. Värm hallonsylten något, tunna ut den med hett vatten om det behövs och pensla den sedan över hallonen. Ät helst tarten kyld samma dag.
Recept och bild från Gordon Ramsays bok "Världens mat" (Max Ström).