Foto: SVT

Författaren bakom Bonusfamiljen: "Jag har inspirerats av mitt eget liv"

Första säsongen av "Bonusfamiljen" i SVT lider mot sitt slut och vi är många som kommer att sakna Lisa, Katja, Gugge och de andra karaktärerna. En av manusförfattarna bakom serien, Clara Herngren, 43, berättar om sitt eget bonusfamiljsliv och var hon hittat inspiration till succén.

Den nya dramakomediserien "Bonusfamiljen" verkar inte ha lämnat någon tittare oberörd. Runt en miljon svenskar har varje vecka följt de vardagliga utmaningar som mammorna Lisa och Katja och deras respektive ex och nya kärlekar ställs inför.

Inför säsongsavslutningen ville mama ta reda på hur manusförfattaren Clara Herngren, som är gift med en av seriens regissörer, Felix Herngren, fick idén till "Bonusfamiljen".

– Jag hade själv levt länge i en bonusfamilj och har alltid varit intresserad av relationer. Jag hade jobbat med tv länge och gick en utbildning till parterapeut där jag hade tänkt bespetsa mig på just bonusföräldrar. Jag hade några bonusföräldrar i terapi hos mig under utbildningen och det var då jag fick idén, berättar Clara, som själv har tre bonusbarn, ett barn från en tidigare relation och tre barn tillsammans med maken Felix.

Clara och Felix Herngren har både en serie och sju barn ihop! Foto: Privat

– När jag hade jobbat med tv sökte jag ju ofta efter intressanta uppslag att göra drama av. Och plötsligt fanns de mitt framför mig och liksom också inom mig. Jag tyckte det var som gjort att göra drama av, tillägger hon.

LÄS MER: ”Bonusfamiljen”-Fredrik om varannan vecka-livet: ”Skamstämpeln måste bort”

Gillar alla karaktärer i Bonusfamiljen

Clara har skapat serien tillsammans med maken Felix, Calle Marthin och sin svägerska (Felix syster) Moa Herngren, och gemensamt för dem alla är erfarenheten av bonusfamiljlivet. Det är dock ingen konkret episod i serien som direkt plockats ur Claras eget liv.

– Jag har absolut fått inspiration från mitt eget liv men våra karaktärer fick så snart egna liv när vi började skriva om dem. Det var faktiskt väldigt lätt att hitta på.

Vilken är din favoritkaraktär i "Bonusfamiljen"?

– Det låter fånigt, men det är sant, alla är mina favoritkaraktärer. Jag tycker genuint väldigt mycket om dem alla med sina både bra och mindre bra egenheter.

"Det finns fördelar med att ta det lugnt"

När Clara och Felix blev ett par för över tolv år sedan hade Felix tre barn och Clara ett och de flyttade ihop nästan på en gång.

– Det finns ju fördelar med att ta det lite lugnt. Att vänta lite med att flytta ihop kan ju vara en fördel, ger Clara som tips till de som är på väg att bilda en bonusfamilj.

Några av skådespelarna i "Bonusfamiljen": Jakob Lundqvist, Amanda Lindh, Petra Mede, Erik Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren och Frank Dorsin. Foto: Ulrika Malm/SVT Foto: Ulrika Malm/SVT

– Provbo ihop lite först innan ni bestämmer er för att flytta ihop och var beredd på att det kommer att vara utmanande. Inse att du kommer att behöva ta mycket hänsyn, det krävs verkligen att kunna vara vuxen och se saker ur andra människors perspektiv.

LÄS OCKSÅ: Man skiljer sig inte från bonusbarnen

Idag är bonusfamiljlivet inte alls svårt för henne, förklarar hon:

– För tillfället bor bara ett bonusbarn hemma, och hon är 21 och helt självgående. Och det är ju bara en lyx när äldsta bonusbarnet som är 26 kommer över och hänger med oss. Mitt yngsta bonusbarn är 16 och bor för tillfället med sin mamma och bonuspappa i Hong Kong, avslutar Clara.

Andra säsongen av "Bonusfamiljen" är redan inspelad men när den har premiär på SVT är ännu inte offentliggjort.

Läs fler artiklar kring bonusfamiljer, skilsmässor och gemensam vårdnad på Varannan vecka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!