Föräldrapenning – allt du behöver veta om tillägg, tak och lägstanivå

Föräldrapenning är en djungel av tillägg, inkomsttak och lägstanivåer. Här har mama.nu samlat svaren på de vanligaste frågorna kring föräldrapengen, som Försäkringskassan brukar få.

Ämnen i artikel:

Försäkringskassan: Så funkar föräldrapenning

Som blivande, eller nybliven, förälder kan det vara lätt att dra sig för att ge sig in i Försäkringskassans djungel, för att lära sig hur föräldrapenning fungerar. För att göra det lite lättare svarar Niklas Löfgren,familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, på sex av de vanligaste frågorna:

Taket för föräldrapenningen

Tillägg på föräldrapenningen

Vad innebär en lägstanivå?

Föräldrapenning som arbetslös

Föräldrapenning som student

Så får du ut mest föräldrapenningen

Foto: vadimguzhva

 

Vad är taket för föräldrapenning?

– Det är en årsinkomst på 443 000. Har man en årsinkomst som är över det får man ändå inget mer från Försäkringskassan, förklarar Niklas Löfgren.

 

Vad är föräldrapenningtillägg?

– Det är ingenting som vi har på Försäkringskassan, utan något man får om man har ett avtal med sin arbetsgivare. Då fyller arbetsgivaren ut ersättningen över högsta ersättningstaket. Föräldraförsäkringen täcker ju 80 procent av lönen, upp till en årsinkomst på 443 000 kronor, men har man ett avtal med arbetsgivaren så brukar de fylla ut så att man får 90 procent av sin lön istället, oavsett hur mycket man tjänar.

 

Vad betyder lägstanivå?

– Det finns olika nivåer som man kan få ersättning för från försäkringen. Totalt har man 480 dagar av föräldrapenning och för 390 av dem får man 80 procent av sin lön i ersättning, men för 90 dagar får man på lägstanivå, och då får alla 180 kronor per dag.

 

Får man föräldrapengen som arbetslös?

– Har man jobbat tidigare och har anmält sig till arbetsförmedlingen första dagen man är arbetslös samt tar a-kassa alla dagar kan man få sin ersättning baserad på vad man hade för lön innan man blev arbetslös. Det är viktigt att man skyddar sin inkomst när man blir arbetslös och ser till att man behåller sitt SGI-skydd, informerar Niklas Löfgren.

SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och fastställs av Försäkringskassan utifrån en beräknad årlig arbetsinkomst. Sedan används  den för att exempelvis räkna ut storleken på föräldrapengen.

– Saknar man SGI-skydd kan man riskera att bli nollad och alltså endast få ersättning på grundnivå och lägstanivå, så det är viktigt att man kollar det med Försäkringskassan, säger Niklas.

Om man ansöker om tillfällig föräldrapenning, exempelvis under sommaren, och har skyddat sin SGI får man 80 procent av den lön man hade innan man blev arbetslös, förutsatt att man har anmält sig till arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen.

Foto: Christopher Futcher

 

Hur funkar föräldrapenningen om man är student?

– Det funkar egentligen som för alla andra, men det beror på om man har jobbat innan man började studera, förklarar Niklas Löfgren.

Har man inte arbetat tidigar får man en väldigt låg ersättning: Då får man inte 80 procent av sin lön, utan en ersättning på grundnivå vilket innebär 250 kronor per dag. Dessutom har man sina lägstanivådagar som ger 180 kronor per dag.

– Det kan vara lite kärvt för studenter om de inte har jobbat alls innan. Man kan ju ha studielån och studiebidrag men det är inte samma sak som inkomst av tjänst, säger Niklas.

Har man jobbat tidigare men struntat i att ta studiemedel blir inte SGI:n skyddad och då blir man nollad i systemet och missar ersättning baserad på sin tidigare inkomst. Har man däremot tagit studiemedel så är SGI:n skyddad och då får man 80 procent av den lön man hade innan man började studera.

 

Hur ska man tänka om man vill få ut som mest pengar när man får föräldrapeng?

– Då ska man se till att man har SGI-skyddet och sedan ta ut föräldrapenning varje dag som man är hemma. Man kan också kolla med arbetsgivaren om det finns något föräldrapenningtillägg, tipsar Niklas Löfgren.

Dessutom föreslår Niklas Löfgren att par delar jämställt på föräldrapenningen eftersom man då får jämställdhetsbonus, samt en del utjämnande skatteeffekter.

– Det lönar sig att dela jämställt, även om man har ojämställda löner. Därför bör man titta på nettoinkomsten i hushållet innan man bara avfärdar att dela lika, för oftast lönar det sig ekonomiskt, säger Niklas, som även tipsar om Föräldrakollen på Försäkringskassans hemsida där man kan räkna ut hushållets totala inkomst.

Läs också: Föräldrapenning – så här funkar det (enligt Försäkringskassan)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande