25 sevärda filmer och serier där mammor är i fokus

Det är ingen svensk sommar utan återkommande regnskurar. Vi listar serierna och filmerna du kan krypa upp och njuta av när barnen är upptagna med annat. Bonus: Alla kretsar kring mammor.

Är du på jakt efter bra filmer och serier till soffmyset? Då behöver du inte leta längre! Vi listar 25 serier och filmer där mammorna är i fokus. Perfekt för de där regniga dagarna eller sena kvällarna i soffan.

13 mamma-serier du inte vill missa:

1. Good Girls

Tre mammor kämpar med ekonomiska problem. Lösningen på bekymret? Att råna en livsmedelsbutik. Men när ett kriminellt gäng dyker upp och kräver ersättning för rånet börjar problemen hopa sig. En spännande serie om allt från kriminalitet till barnuppfostran. Säsong 2 har precis släppts så det finns massor av avsnitt att titta igenom.

Du hittar serien på: Netflix.

2. Bonusfamiljen

Fantastisk svensk dramakomediserie med grymt manus och perfekt castade skådespelare. Hur mycket har man att säga till om när det gäller sina bonusbarn och är det viktigt att ha en bra relation med sin partners ex? Bonusfamiljen bjuder på många vanliga dilemman som kan uppstå när man lever i en stor och brokig familj.

Du hittar serien på: De två första säsongerna finns att hitta på Netflix.

tv-serier-bonusfamiljen

Foto: SVT

Fredrik Hallgren som Martin och Nour El-Refai som Sima i ”Bonusfamiljen”.

3. Gåsmamman

Trebarnsmamman Sonja lever ett bekymmersfritt liv med sin familj, helt utan vetskap om att hennes make odlar och säljer marijuana för att försörja dem. När livet vänds upp och ner tvingas Sonja in i ett farligt spel med både den organiserade brottsligheten och polisen – allt för att skydda sina barn. Med fantastiska Alexandra Rapaport i huvudrollen kan man inte annat än dras in i serien redan efter första avsnittet.

Du hittar serien på: C More.

4. The Affair

Succéserie om Noah som är lyckligt gift och har fyra barn, men som, när han träffar Alison, som också är gift och har förlorat ett barn, inleder en affär. Spännande skildring då historien berättas ur två olika perspektiv – Alisons och Noahs. Intressant att fundera över hur olika vi kan uppfatta situationer.

5. Big little lies

Med en rollista där namn som Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Meryl Streep finns med är det svårt att misslyckas. Serien, som är en ganska mörk historia om familjerelationer, tar upp ämnen som våld i hemmet, våldtäkt och barnuppfostran.

Du hittar serien på: HBO Nordic.

6. The Act

The Act är baserat på den verkliga historien om Gypsy Blanchard och Dee Dee Blanchard. Serien utforskar den tragiska relationen mellan Gypsy och hennes överbeskyddande mor Dee Dee. När dottern försöker bryta sig loss från sin mammas styre upptäcker hon en rad hemligheter som leder henne in på en dödlig bana. Även om vissa bitar är typiskt filmatiserade är helheten skrämmande lik den verkliga händelsen.

Du hittar serien på: HBO Nordic.

7. Huset fullt – igen

Var du ett fan av Huset fullt på 1990-talet? Då kanske du kan finna en liten nostalgisk tröst i att det kommit en uppföljare. Som många upplagor kan den inte riktigt jämföras med originalet, men det faktum att de kvinnliga barnskådespelarna (minus Olsen-tvillingarna) är tillbaka, men nu som vuxna mammor, gör ändå att serien blir nostalgiskt mysig.

Du hittar serien på: Netflix.

8. Jane the virgin

Jane vill vänta med sex tills hon träffat den rätta. Men ett besök hos gynekologen leder till en ofrivillig inseminering som leder till en oönskad graviditet. Livet vänds nu upp och ner för romantikern Jane som försöker få klarhet i en förvirrad situation.

Du hittar serien på: Netflix.

9. Younger

När hemmafrun Liza skiljer sig från sin man inser hon att det är dags att gå tillbaka till arbetslivet. Men att få ett jobb som 40-åring visar sig vara lättare sagt än gjort. När en ung kille i en bar hävdar att hon ser yngre ut än hon är kommer hon på idén att utge sig för att vara 26 år i hopp om att landa drömjobbet.

Du hittar serien på: TV4 Play.

tv-serier younger

Foto: TV4

Hilary Duff, Sutton Foster och Molly Bernard i ”Younger”.

10. Gilmore girls

Inget otippat val måhända men finns det någon serie som involverar ett mor och dotter-förhållande så mycket som Gilmore girls? Serien handlar om den ensamstående unga mamman Lorelai Gilmore och hennes dotter, tillika bästa vän, Rory. Förutom att serien har bra underhållningsvärde så involverar den också den svåra balansgången med att vara kompis med sitt barn.

Du hittar serien på: Netflix.

11. Dead to me

Mamman Jen förlorar sin man i en bilolycka. I en stödgrupp för anhöriga som mist en närstående träffar hon den excentriska Judy. Änkorna blir snabbt vänner och Judy flyttar in hos Jen. Men bakom vänskapen döljer sig mörka hemligheter. Det är klart att det blir en uppföljande säsong av den spännande och stundtals komiska serien.

Du hittar serien på: Netflix.

12. Desperate Housewives

Inte den nyaste serien i tablån men fortfarande ett måste på serie-listan. Livet på gatan Wisteria Lane ser ut att fungera som vilket förortsliv som helst för fyra hemmafruar. Men när en nära vän på gatan begår självmord förändras allt. Mörka hemligheter lyfts till ytan och snart är ingen dag den andra lik. Alla åtta säsonger finns att streama.

Du hittar serien på: Viaplay.

13. SMILF

Rått och ärligt om unga ensamstående mamman Bridgette som gör allt för att få livet att gå ihop i Boston. Samtidigt som hon försöker försörja sonen Larry fajtas hon med relationen till såväl sitt ex som sin mamma och försöker ha kul med tillfälliga förbindelser. Väldigt trovärdig – det märks att den är gjord av en kvinna (Frankie Shaw, som även spelar huvudrollen).

Du hittar serien på: HBO Nordic.

tv-serier-smilf

Foto: Showtime

Frankie Shaw spelar Bridgette, som är mamma till sonen Larry, spelad av tvillingsystrarna Anna och Alexandra Reimer.

12 mamma-filmer du borde se:

1. Tully

Otroligt välgjord film om den nyblivna trebarnsmamman Marlo som anlitar den fantastiska nattnannyn Tully. Men det visar sig att Tully kommer påverka Marlos liv på ett oväntat sätt.

Du hittar filmen på: Viaplay.

charlize theron i tully

2. Mother’s day

Det är bara några dagar kvar till mors dag och Sandy, Miranda, Jesse och Bradley planerar på skilda håll hur de ska tillbringa dagen. Med klassiskt ”Love actually”-manér får vi följa de olika berättelserna på varsitt håll för att till sist mynna ihop till en helhet. En mysig feelgood-film helt enkelt!

Du hittar filmen på: Netflix.

3. Joy

Filmen bygger på den verkliga historien om affärskvinnan Joy Manganos liv. Under 1990-talet gick Mangano från att vara ensamstående tvåbarnsmamma med ett fallfärdigt hus och en dysfunktionell storfamilj, tyngd av slitsamma jobb, till att starta ett mäktigt familjeföretag och imperium. En sann ”inget är omöjligt”-film.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

4. Mamma Mia!

Ett måste för ABBA-älskare, alla som älskar musikaler och de som inte kan få nog av mysiga filmer. Att två av huvudrollsinnehavarna har namnen Meryl Streep och Amanda Seyfried borde också vara en indikation på att filmen är en hit. Handlingen kretsar kring en ensamstående mamma och hennes vuxna dotter som ska gifta sig. Men den stora frågan som ska besvaras är egentligen vem som är pappa till dottern. Uppföljaren ”Mamma Mia! Here we go again” hittar du på Viaplay.

Du hittar filmen på: Netflix.

5. All inclusive

Glöm jobbiga småbarn – i den här filmen är de vuxna barnen det största orosmomentet. Tove och Malin ska fira sin nydumpade mammas 60-årsdag med en resa. Systarna, som på klassiskt filmmanér, är varandras olikheter och har olika syn på vad som egentligen är bäst för deras mamma.

Du hittar filmen på: Viaplay.

6. Bad moms

Liksom många andra mammor tar Amy hand om alla utom sig själv. Hennes liv är till synes perfekt; ett lyckligt äktenskap, högpresterande barn och ett vackert hem. Men den stressiga tillvaron leder till att hon en dag är på gränsen till ett sammanbrott. Tillsammans med två andra överbelastade mammor går hon samman för att frigöra sig från allt överdrivet ansvar. Bad moms 2” finns på C More.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

filmer för mammor – bad moms

7. A Simple Favor

Stephanie är en mammabloggare som försöker avslöja sanningen bakom sin vän Emilys plötsliga försvinnande. Tillsammans med Emilys man Sean försöker hon ta reda på vad som hänt. En skruvad berättelse om mord, barnuppfostran och vänskap.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

8. Still Alice

Alice Howland är lyckligt gift med tre vuxna barn och ett hus på the Cape. Hon är en hyllad Columbia-professor på toppen av sin karriär när hon plötsligt märker att hon börjar glömma saker, vilket visar sig vara ett tidigt stadium av Alzheimer. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes jag långsamt skalas bort.

Du hittar filmen på: HBO Nordic.

9. Unga Astrid

Många har läst Astrid Lindgrens hyllade böcker – vissa så pass många gånger att man skulle kunna citera dem ord för ord. Men historien om författarens uppväxt och tidiga graviditet är inte lika välkänd. Stundtals är filmen så hjärtskärande att man faktiskt måste stanna upp och reflektera.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

10. Erin Brockovich

Erin Brockovich är ensamstående mamma till tre barn och får verkligen slita för att få pengarna att räcka till. När hon en dag blir påkörd och hennes advokat inte lyckas få igenom ett skadestånd kräver hon i stället att få jobba på hans kontor. Där börjar hon undersöka ett energiföretag som visar sig ha mycket fuffens för sig.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

11. Dolda tillgångar

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt – John Glenns uppskjutning i rymden. Trion krossade alla kön- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort. En viktig film som borde finnas på allas filmlistor.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

12. The back-up plan

Efter flera år av misslyckade dejter bestämmer sig Zoe för att skaffa barn på egen hand. På vägen från sin insemination möter hon Stan, en trevlig man som uppfyller alla hennes kriterier. Typisk feelgood-film med Jennifer Lopez.

Du kan hyra filmen på: Viaplay.

Här finns även en lista över barnprogram och barnfilmer som både barn och vuxna älskar!


Missa inga bra mammatips! Gå in på mama.nu varje dag!