Experten Agnes Wold: "Plastleksaker är inte alls farliga för barns hälsa"

De senaste åren har flera kommuner i Sverige storsatsat på att göra sina förskolor giftfria. Växjö kommun satsar just nu fem miljoner kronor för att rensa ut gamla leksaker och köpa in nya. Läkaren och professorn Agnes Wold är starkt emot detta och tycker att det är slöseri med pengar.
Agnes Wold på Bokmässan i Göteborg 2015.

Naturskyddsföreningen startade "Operation Giftfri Förskola" 2013 med målet att minska de miljögifter som barnen utsätts för på förskolorna. De kartlägger vilka farliga ämnen som finns på förskolorna, informerar föräldrar, personal och politiker och byter ut de produkter som innehåller farliga ämnen.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, ser utbytet av leksaker i förskolorna i Växjö som ett stort slöseri med pengar, eftersom plastleksakerna som rensas ut enligt henne inte alls är farliga för barnens hälsa.

– I dagens samhälle, när folk påstår sig vara välutbildade, så kan man driva en kampanj som är baserad på den helt felaktiga idén att naturliga ämnen är ofarligare än människotillverkade. Det är nästan alltid tvärtom – de allra giftigaste molekyler vi känner till är tillverkade av naturen, säger hon till Kvällsposten.

LÄS OCKSÅ: Agnes Wold: ”Det har aldrig varit allergiskyddande att amma”

Naturskyddsföreningen tycker att man ska rensa bort mjuka plastleksaker som tillverkats före 2007, exempelvis bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det farliga i leksakerna är att ämnet som gjort plasten mjuk ofta är ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet.

LÄS OCKSÅ: Agnes Wold: "Att begränsa alkoholintaget när du ammar är rent påhitt"

Vi rekommenderas även att slänga leksaker som luktar plastigt eller känns lite kladdiga eller hala när man tar i dem. Agnes Wold, som är känd för att avliva medicinska myter, menar att ämnena endast är skadliga i väldigt höga doser:

– Leksaker är inte ett dugg farliga. Vi har gränsvärden för varenda kemikalie. Det är det som är grejen, de överskrids inte. Allting är farligt i jättehöga doser, men inga ungar i Sverige exponeras för några skadliga doser av något av de här ämnena, säger hon.

Fler giftiga ämnen i trä

Enligt Agnes Wold kommer de felaktiga idéerna om att plastleksaker skulle leda till hormonförändringar från en teori som saknar förankring i någon forskning. Enligt teorin skulle plastleksaker bland annat leda till nedsatt fertilitet och missbildade manliga könsorgan.

– Hade detta varit ett sunt och normalt område så hade de här uppgifterna givetvis inte stått oemotsagda. Det är naturligtvis helt ofarligt med träleksaker också, men om du räknar antalet giftiga ämnen i trä och plast så är det är det nog fler giftiga ämnen i trä, menar hon.

ÄR DU ÄNDÅ RÄDD FÖR KEMIKALIER? LÄS DETTA: 10 tips på hur du giftsäkrar hemmet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!