Evas hus är som ett konstprojekt: "Det ska finnas finurliga saker i varje rum"

Att Eva Hjortsberg precis blivit mamma var inget hinder för hennes pågående konstprojekt – det egna huset i Örebro.– Det ska finnas finurliga saker i varje rum, förklarar hon.

I en trädgård går det höns och pickar. I en annan klättrar några barn i en stor ek. Här, strax utanför centrala Örebro, har familjen Eva Hjortsberg och Joakim Reithe slagit rot. Deras grågröna hus från 1923 ligger i ett avslappnat och charmigt villaområde med en mix av nyare och äldre hus. Lite på landet-känsla, fast nära stan.– Vi köpte huset av Joakims pappa för ungefär ett och ett halvt år sedan, det har funnits i Joakims släkt länge och det kändes kul att ta över det. Dessutom gillar vi området jättemycket och tycker att huset har mycket charm, säger Eva.

Foto: © Ken Pils

Hon är mammaledig med 

Frank

, fyra månader, och trivs utmärkt med tillvaron.

 

– Jag är en kreativ människa och har alltid en massa projekt på gång. Just nu önskar jag att dygnet hade fler timmar, så att jag kan hinna både vara mamma och måla, inreda och allt annat som jag gillar, säger hon.

Foto: © Ken Pils

Hon är utbildad inom konst, men förskollärare på heltid. För att nå ut med sin konst och kunna ta sig an uppdrag driver hon eget företag vid sidan om. När inte Frank kan vara hemma hos pappa Joakim hänger han med Eva när hon gör sina frilansuppdrag.

 

– Han är en lugn och glad bebis, så jag kan även sitta och illustrera eller måla ganska långa stunder medan han roar sig i babysittern med någon leksak, säger hon.

Foto: © Ken Pils

Hur har du tänkt när du har inrett ert hus?

 

– När det gäller kök, badrum och väggar vill jag ha en tidlös stil som jag kan variera med olika färgglada ting. Jag låter gärna gamla prylar med historia samsas med nya finheter. Joakim är förstås med på ett hörn, men han litar på min känsla och låter mig hållas. I mitt barndomshem finns det tavlor överallt. Min pappa är lite av en samlare, både när det gäller konst och andra saker. Jag har blivit inspirerad av honom, även om mitt hem ser helt annorlunda ut. Jag vill att det ska finnas roliga, spännande saker att upptäcka i varje rum. Konstnärligt, finurligt och färgglatt.

Foto: © Ken Pils

Hur mycket har ni renoverat?– Oj, väldigt mycket. Även om vi inte har bott här så länge. Vi renoverade oss igenom stora delar av huset nästan direkt. Vi gillar båda att göra mycket själva, men anlitade till exempel en målare för att måla samtliga väggar vita. Jag gillar att vara noggrann i det mesta jag gör, och vill att renoveringar och annat ska kännas väl genomarbetat. Men just målning av väggar är inte riktigt min kopp te.

Foto: © Ken Pils

Var det roligt att få inreda ett barnrum?

 

– Jag tokälskar barnrum och som alla ser vill jag själv bo i ett lekfullt hem. Så att få inreda ett barnrum till Frank var toppen. Jag har många saker sparade från min barndom och hade många tankar kring hur jag ville ha det. Franks rum är precis som det övriga huset, en skön blandning av nya och gamla grejer. Mest nöjd är jag nog med Ikeabyrån som jag målade i olika breda ränder i starka färger. Det tog tid, men jäklar vad bra det blev!

Foto: © Ken Pils

Gör du ofta om möbler och annat?

 

– Då och då. Vissa saker jag kommer över är perfekta som de är. Jag får mycket, både möbler och annat, av min pappa. Jag är inte överdrivet nostalgisk eller rädd att förändra något, utan ger mig gärna på med sprejfärg, tyg och annat för att få fram ett personligt uttryck. Bumlinglampan i köket är ett exempel. Den hittade vi i en container, sliten och brun i färgen. Vi lämnade in den på lackning och det blev riktigt bra.

Foto: © Ken Pils

Vad har ni för framtidsplaner med huset?

 

– Vi ska bygga ett garage eftersom vi inte har något i nuläget. Sedan drömmer jag om en riktigt praktisk och snygg tvättstuga nere i källaren. Men det får vänta. Även om vi har väldigt mycket energi och älskar att bygga, renovera och fixa, så inser vi att vi inte hinner allt på en gång. Vi måste hinna bo också. Och hinna med varandra, och Frank förstås.

Foto: © Ken Pils

KANSKE ÄR DU OCKSÅ INTRESSERAD AV:

Designern Siv Tone: "Vi har en hel våning för barnen"

Loppislycka och färgeufori hos familjen Ottosson Wågert

Lekfullt 50-tal hemma hos designern Linda Gullberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!