Foto: @elinvnaslund

Ensam mamma söker-Elin: ”Min bebis föddes med tarmarna utanpå magen”

Elin Näslund, 29, är en av årets tre mammor som söker kärleken i ”Ensam mamma söker”. För mama berättar hon om den dramatiska förlossningen med dottern Freja – och den tv-historiska bebisen som nu ligger i magen…

När Elin Näslund, 29, bestämde sig för att vara med i ”Ensam mamma söker” hade hon nog inte förväntat sig att skriva tv-historia. Elin väntar nämligen programmets första bebis, med en man hon träffat under inspelningen! Vem det är är förstås fortfarande hemligt.

– Men det finns inte sju potentiella pappor, skrattar hon när mama träffar henne inför premiären.

”Jag avstod både kub och fostervattensprov då resultaten inte skulle ha förändrat någonting”

Hemma i Gällivare finns dottern Freja som fyller 5 år strax innan bebisen föds i maj. När Freja föddes blev det en hel del dramatik kring förlossningen då hon föddes med omfalocele (navelbråck, reds anm) och hade en del av tarmarna utanpå magen. Detta har förstås påverkat Elin under den här graviditeten.

– Jag var väldigt orolig i början och slogs med tankar om att min kropp kanske inte kan bära friska barn. Jag var tydlig på mvc redan från början med att jag ville vara förberedd på eventuella missbildningar så jag har fått gå på extrakontroller vilket har räckt för mig. Jag avstod både kub och fostervattensprov då resultaten inte skulle ha förändrat någonting. Att få ett barn som är sjukt är jag egentligen inte rädd för, även om det är klart att man vill ha ett friskt barn, men jag har varit rädd för att inte vara förberedd eftersom det gick så hastigt sist.

 Elin med dottern Freja samt ”Ensam mamma sökers” programledare, artisten Jessica Andersson.

Ja, hastigt gick det, den där fredagen i april 2014. Elin vaknade på morgonen utan några som helst känningar men före klockan 12 var dottern ute.

– Det gick väldigt fort men ändå relativt smärtfritt. När hon kom ut såg man att hon hade delar av sina tarmar på magen, vilket man inte hade sett på ultraljudet, så ganska direkt efter förlossningen flög de henne från Gällivare till Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Varför fick inte ni följa med?

– Jag hade ju fött ganska nyss och jag tror att man måste stanna ett visst antal timmar innan man blir utskriven. De tyckte även att Johan (Frejas pappa, reds anm) skulle stanna med mig i och med allt det känslomässiga. Sedan tror jag att kuvösen tog ganska stor plats i planet.

”Jag tror inte att jag slutade gråta på flera timmar efter det”

Dagen efter flög Elin och Johan efter med reguljärflyg.

– Jag kom till flygplatsen med ett tomt babyskydd och hon som stod vid gaten sa att jag kunde ta med det ombord. När jag kom in i flygplanet hämtade flygvärdinnan, som bara såg ett babyskydd, ett bälte och frågade i vems famn bebisen skulle sitta. Då bröt jag ihop, säger Elin, märkbart rörd och med tårar i ögonen.

– Jag tror inte att jag slutade gråta på flera timmar efter det och jag känner fortfarande att det är tufft. Sedan kom givetvis det dåliga samvetet – hon hade varit utan mig det första dygnet i livet.

Elins röst stockar sig och det är tydligt att det snart fem år gamla minnet fortfarande påverkar.

Väl på plats i Uppsala fick familjen stanna i en vecka för att Freja skulle utredas.

– När vi kom ner dit opererades hon och tarmpaketet placerades i kroppen igen. Hon fick inte äta första veckan vilket jag tyckte var påfrestande, för jag fick försöka pumpa för att få igång mjölken.

– Det var jobbigt för man har en bild när man är gravid över att ”så här kommer det att bli”. Men jag och Johan hade ju fått stanna hela natten på en BB-avdelning i Gällivare där det var en massa barn med sina föräldrar, och vår dotter var inte där. De är klart att det också var lite traumatiskt.

 Elins dotter Freja föddes med omfalocele.

En läkare berättade för Elin och Johan att 50 procent av de barn som föds med omfalocele har en kromosomavvikelse och 30 procent har ett hjärtfel.

– Det är jäkligt skrämmande odds. Jag såg bara diagnoser och vård framför mig istället för att njuta av att hon kommit. Jag var så rädd, berättar Elin, men tillägger att Freja varken hade någon kromosomavvikelse eller hjärtfel.

”Att mjölken funkade trots allt som hänt kändes som en lättnad”

Elin fick igång amningen, trots att Freja inte fått äta första veckan, vilket var viktigt för henne.

– Det är ju en stor amningspress från vården, men att mjölken funkade trots allt som hänt kändes som en lättnad.

Även om Elins start som mamma inte alls blev som hon förväntat sig är hon glad över att hon inte visste om omfalocelen under graviditeten.

– Då hade det blivit ett planerat kejsarsnitt i Uppsala, och jag är jättetacksam för min förlossning. Även om det blev traumatiskt hade jag en så fin upplevelse som jag inte hade velat vara utan.

”Två personer får barn men pappan får vara sig själv medan jag reduceras till att bli mamma”

När Freja var 1,5 år valde Elin och Johan att separera. Ett av skälen var att de inte längre hade en passionerad relation utan hade blivit mer som vänner och föräldrar till Freja. Men även kärnfamiljsnormen skavde hos Elin.

– Två personer får barn men pappan får vara sig själv medan jag reduceras till att bli mamma. Hela samhället förväntar sig att jag ska ta det större ansvaret, dra hela lasset och vabba mest.

Elin har länge arbetat fackligt inom IF Metall och varit engagerad i jämställdhetsfrågor samt hållit kurser i feminism på LO.

– Jag jobbar mycket med jämställdhet men har aldrig upplevt ojämställdhet så tydligt som när jag blev mamma. När jag jobbade borta fick jag alltid frågan hur jag kunde jobba borta när jag hade småbarn. Mina manliga kollegor, som gjorde exakt samma sak och kanske hade fått dubbelt så många barn som jag, fick aldrig den frågan. Det var en grej som tärde och fick mig att ifrågasätta min roll som mamma och hela den stereotypa normativa familjekonstellationen.

– Johan var hela tiden väldigt förstående kring att jag ville jobba och att jag inte tänkte ta föräldradagar från honom, utan att vi skulle dela lika. Men även om vi hade en relation där vi var lika mycket föräldrar har samhället aldrig haft samma förväntningar på honom.

Hur kände du kring separationen?

– En separation är ett misslyckande‚ säger Elin, men rättar sig själv:

– Eller jag tycker inte det, för jag tycker inte att man ska vara tillsammans för att normen säger det. Vi separerade ju för att vi kände att vi verkligen bara blev hennes föräldrar.

”Jag brukar säga att jag älskar att vara förälder, men hatar att vara mamma”

Johan och Elin har än idag en fin relation, och det är han som i premiäravsnittet tjuvtittar på killarna tillsammans med Elin.

– Folk säger fortfarande att han är världens bästa pappa. Han blir så hyllad i kompisgänget, av släkt, andra föräldrar och bekanta, medan jag snarare blir tvärtom. Och vi är precis lika mycket föräldrar, suckar Elin.

Hur har du och pappan till bebisen i magen diskuterat kring detta?

– Det är klart att vi pratar jättemycket om jämställdhet, framför allt i föräldraskapet. För mig har det varit jätteviktigt att han är införstådd med hur jag ser på hela den här biten.

Att dela lika på föräldraförsäkringen är ju det enklaste man kan göra i praktiken, vilket givetvis är en självklarhet för oss.

– Jag brukar säga att jag älskar att vara förälder, men hatar att vara mamma. Allt på grund av samhällets krav och förväntningar på just mammor.

 I maj föds den första ”Ensam mamma söker”-bebisen!

Och nu ska du ge dig in i en kärnfamilj igen.

– Kärnfamiljen i sig är inget skrämmande idag, då det känns som att jag fått välja den, men jag var 24 år när min dotter föddes och tills dess hade jag en föreställning om hur allt skulle vara. Man träffar en man, gifter sig, får barn och lever lyckliga i alla sina dagar.

– När min dotter föddes och vi stod mitt i bröllopsplaneringen insåg jag någonstans att det var exakt det här samhället förväntade sig av mig och ingenting som jag egentligen aktivt valt själv. Den heteronormativa tvåsamheten kändes faktiskt otroligt svårhanterad när insikten om allt det här slog mig.

Freja har en fantastisk pappa på alla sätt och vis men allt det här skavde liksom för mycket ändå.

”Jag är själv skilsmässobarn och har alltid tyckte att det varit ett privilegium att ha två bonusföräldrar”

När Elin och Johan separerade valde hon att omge sig med människor utanför det normativa.

– Det är fantastiska personer som gett mig nya perspektiv, så att jag nu återigen står i någon sorts ”kärnfamilj” betyder inte samma sak som förut. Jag har valt det här med vetskapen om att det är okej att välja annat. Min nuvarande relation bygger på kommunikation och respekt, och inte på sagor där en prinsessa måste räddas av en prins.

Och vad tycker Freja om sin bonuspappa?

– De tycker om varandra jättemycket. Jag är själv skilsmässobarn och har alltid tyckte att det varit ett privilegium att ha två bonusföräldrar. Jag hoppas att Freja ska känna att Johans flickvän, som jag också tycker är helt fantastisk, är en jättestor bonus i hennes liv, på samma sätt som ”vår inflyttade” är. Det finns två personer till som tycker om henne och det är det finaste jag kan ge henne.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!