Krönika om semester med barn.
Krönika om semester med barn.

En semesterdag med barn – the true story (glöm lata dagar i solstolen)

mamaläsaren Anna Johansson, 35, redogör humoristiskt för en semesterdag med fyra barn. Den blir, föga förvånande, inte så harmonisk som hon tänkt.

”Nu är det snart dags för semester och långa härliga avkopplande dagar med familjen. Jag ser framför mig hur jag sitter i en solstol i lugn och ro och hinner läsa den där boken som jag har tänkt på så länge. Men vänta nu! Det är ju mitt liv – med fyra barn i åldrarna 9, 7 och tvillingar på 4 – som vi pratar om här.

Låt mig redogöra för en typisk ledig dag: Jag tar ut solstolen, barnen hoppar i studsmattan och jag ser ut över trädgården. Underbart! Det grönskar och blommar. Men vad är det där i trädgårdslandet? Jag inser att det är massor av ogräs. Jag tar mig upp ur solstolen och tänker att jag bara ska rensa en liten stund och sedan återvända till solstolen. En liten stund blir till en lång stund och jag sträcker på ryggen och upptäcker alla gula maskrosor som har invaderat gräsmattan. Jag börjar dra upp dem också, tills barnen ropar att de är hungriga. Just det, redan dags för lunch!

Jag steker köttbullar och kokar makaroner samtidigt som jag försöker reda ut fyra olika frågeställningar och uppdrag samtidigt:

”Mamma, kan du måla en gris?”

Jag försöker rita något som ska se ut som en gris fast mest liknar en rosa plump.

”Mamma, jag vill ha glass!”

En tvilling öppnar frysen, jag stänger, han öppnar, jag stänger…

”Mamma, jag vill hjälpa till!”

En annan tvilling har klättrat upp och står vingligt på en stol nära stekpannan.

”Mamma, vad händer när man dör?

Mitt i allt smygäter jag några överblivna kanelbullar i ett försök att mota bort ett blodsockerfall.

Anna vet att semester med barn är något helt annat än semester utan.

Vi äter lunch och jag får dåligt samvete. Barnen är lediga och då måste vi hittar på något kul! Jag frågar om vi ska åka och bada och möts av ett rungande ja och en fråga om vi inte kan ta med en picknick. Med färskt i minnet att jag precis har ätit upp den fika vi hade hemma, går vi till affären för att inhandla nytt. Sedan packar vi in oss i bilen med väskor och allehanda vattenleksaker och det uppstår meningsskiljaktigheter var alla ska sitta i bilen.

"Jag letar i väskorna innan jag förstår det fasansfulla. Jag har glömt fikat hemma!"

Till slut kommer vi iväg och når utflyktsmålet. Barnen badar och jag övervakar dem som en hök. Jag frågar om det är kallt och får nekande svar, trots att de både har blåaktiga läppar och skakande kroppar.

Jag lyckas till sist locka upp dem med fikat. Jag letar i väskorna och slänger ut allt på marken, innan jag förstår det fasansfulla. Jag har glömt fikat hemma! Vi packar ihop och hittar av någon anledning inte ena tvillingens skor. Efter en stunds letande återfinns de längst upp i rutschkanan.

In i bilen med besvikna fikasugna barn, och ett halvt ton sand, och iväg till glasskiosken. Vi ställer oss i den milslånga kön och när det alldeles strax är vår tur behöver någon kissa NU. Vi hoppar ur kön, besöker toaletten och börjar om igen i den ännu längre kön. När glassarna väl är inköpta kan de mycket väl hamna på marken istället för i magen. Besvikelsen blir stor igen och jag måste blixtsnabbt erbjuda min egen glass.

Vi kommer hem och upptäcker att frysen inte riktigt varit stängd och att ett isberg uppenbarat sig där inne.

Till slut somnar barnen – och jag. Jag vaknar mitt i natten och upptäcker att det har ösregnat på min solstol och bok.

Det blev inget läsande idag heller, men samtidigt har det varit en perfekt ledig dag. Visst kan det vara uppskattat med lite lugn och ro ibland, men de bästa minnena skapas ju med barnen. Det kommer en dag när barnen är äldre och jag har oceaner av tid till att ligga i en solstol. Då kommer jag förmodligen att bli rastlös och önska att någon bad mig rita en gris eller ta ut en glass ur frysen.”

Här kan du läsa mer av Anna Johansson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!