Foto: Jesper Anhede
Foto: Jesper Anhede Foto: Jesper Anhede

Elaine Eksvärd: Inget annat barn ska behöva vara med om samma sak som jag

I sin nya bok "Medan han lever", skriver Elaine Eksvärd om de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn. Exklusivt för mama.nu har hon skrivit en krönika om vad vi tillsammans kan göra för att hjälpa andra i samma situation. Läs även den starka intervjun med Elaine i nya numret av mama.

Min barndom stals. Jag är långt ifrån ensam om denna tragiska erfarenhet. Två barn till i min klass. Tre barn i varje klass. 135 barn i min skola. När jag tänker på alla klasser, skolor och barn där ute så tappar jag andan. Men jag har bestämt mig för att det inte ska stanna vid en tragisk barndomsberättelse, denna ska rädda andras barndomar. Men då måste vi hjälpa till och det med mer än ett mynt i en bössa till välgörenhet. Det hade inte räddat mig från hans händer, men det hade pålästa vuxna gjort. Låt oss göra barnen en tjänst och läsa på. Men först behöver du ta till dig ett obekvämt fakta som en polis förklarade för mig:

”Det hela är mycket enkelt och mycket skrämmande: Där barn finns där finns pedofilerna. Så det är där vi behöver införa regler och rutiner för barnens skull.”

De finns i familjerna. Därför har min man och jag solklara regler för vad som är ok respektive inte ok i vår släkts förhållande till barnen. Det är inte vem som helst som får lägga – eller byta blöja på våra barn. Vi lär våra barn att respektera varandras och andras integritet. Vi är tydliga med vad mamma och pappa inte får röra. Ingen vuxen får prompt stjäla kramar eller pussar från våra barn och vi uppmanar heller inte barnen att krama eller pussa folk. Intimitet ska vara ömsesidigt och lagligt – inte på någons begäran. Vi gör inte detta för att såra familjemedlemmar, vi gör det för att värna våra barns integritet. Prata med dina barn och ha en plan med föräldern där gränserna är solklara i er familj.

De finns på förskolorna. När det kommer vikarier till förskolan frågar vi vilka det är och om de har kollat brottsregister på dessa personer. Pedofiler är sällan dömda så vi påminner om reglerna att vikarier aldrig får byta blöja eller ta hand om vilostunderna själv. Påminn din förskola om det du med! Förskolepedofilen i Kristanstad passade på under dessa två tillfällen och han var vikarie på 33 olika förskolor. Begär att ditt barn bara får gå på toaletten med ordinarie personal. Vi har även begärt att förskolan inte bara jobbar med viktiga frågor som mångfald och jämställdhet utan också integritet. Två gånger per termin vill vi att de på ett odramatiskt och pedagogiskt sätt lär barnen om de privata delarna hos sig själva och andra. Pedagogerna bör också få utbildning i att upptäcka barn som visar tecken på att blivit sexuellt utnyttjade, samt åtgärd. Prata med er förskola. Gör som jag. Gå med i föräldrarådet och ta upp de obekväma frågorna så att barnen ska få en bekväm uppväxt.

De finns på idrottsföreningar. Idrottsföreningar bör sätta upp regler för vad tränares uppgift är – att träna barnen. Det borde förbjudas att de vistas i omklädningsrummet eller har umgänge med barnen utanför träningen. Solklara regler för vuxna och solklar information för barn om vart de ska vända sig om vuxna bryter reglerna. Låt det vara en förutsättning för att ens få ha en idrottsförening.

De finns på skolor. Sedan första klass i grundskolan hade vi brandövningar en gång per termin. 18 tillfällen övade vi inför brand. Inte en gång brann det. I de 45 klasser på Bredängsskolan fanns det tre barn i varje klass där det ”brann”. 135 sexuellt utnyttjade barn på en och samma skola – inte en lektion om integritet, vart man vänder sig om man blivit utnyttjad eller kunskap om att det är olagligt. Inte en lektion på nio år. En gång per termin borde alla årskurser gå igenom det och tafsandet som tramsas bort under barnens pubertet ska tas på allvar – inte viftas bort som en fas utan fångas upp som ett brott. Barn som lär sig respektera en som inte vill kramas kommer inte komma på tanken att våldta någon som vuxen. Vi kan få ner våldtäktsstatistiken genom att undervisa i detta på ett tidigt stadie. Låt barnmorskor och poliser hjälpa till att jobba förebyggande.

Barnmorskor informerar föräldrar om ”Shaken baby syndrome” eftersom det förekommer. Sexuella övergrepp på barn förekommer oftare. Barnmorskor borde informera föräldrar om hur och när de kan lära sina barn integritet och dessutom respektera barnens integritet själva. Låt det ingå i barnmorskans utbildning.

Poliser och rättväsendet måste göras om för att dessa pedofiler ska stoppas innan det har lett till grov våldtäkt. Psykologiska bevis måste tas på allvar. De få barn som bryter tystnaden måste tas på allvar. Konspirationen mot mammor som försöker skydda sina barn, den måste stoppas. Ingen mamma, inget barn vinner på att en anhörig skulle utnyttja barnet sexuellt. Se inte bara till den tekniska bevisningen, se till den psykologiska hos barnet. Fråga förskolepersonal, lärare, andra föräldrar hur barnet har betett sig.

Om du som vuxen känner dig kränkt av alla dessa förslag till ändringar så får jag be dig lägga dina känslor åt sidan en stund till förmån för barns säkerhet. Är du inte pedofil så finns det heller ingen anledning att känna dig kränkt, dessa regler är inte för att såra ditt ego eller misstänkliggöra dig, utan för att skydda barnen tillsammans med din hjälp. Jag hade krävt samma regler för dig när du var barn och jag hade gjort allt i min makt för att skydda din barndom med.

Elaine Eksvärd, barnrättskämpe och författare av biografin och handboken ”Medan han lever”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Missa inga mama-intervjuer – signa upp dig på vårt nyhetsbrev här!