Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elaine Eksvärd inför valet: "Förändringen kommer – vem som än vinner"

När Sverige går till val är den viktigaste frågan glasklar för barnrättskämpen Elaine Eksvärd: Stoppa sexuella övergrepp på barn. Och hon pressar politikerna. Läs om hennes kamp – och de bästa tipsen för att påverka i DIN viktigaste fråga.

Foto: Hannah Hedin

Elaine Eksvärd

Ålder: 36.

Familj: Maken Gustav, 42, Matheo, 6, Evelyn, 3, och Pascal, 1.

Bor: Villa i Älvsjö, Stockholm.

Gör: Retorikexpert, författare, driver organisationen Tre ska bli noll som arbetar för barns rätt till en trygg barndom och mot sexuella övergrepp.

Aktuell: Har tack vare sina initiativ Tre ska bli noll och Förskolebrevet (som lanserades tillsammans med mama i februari 2017) lyckats ändra läroplanen.

När mamas tidigare bloggare Elaine Eksvärd, 36, var liten blev hon utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa. När hon själv fick barn väcktes minnena till liv – och omvandlades till kamplystnad. Nu driver hon Tre ska bli noll, en organisation som kämpar för alla barns rätt till en trygg uppväxt, och mot sexuella övergrepp. Namnet syftar till siffror som visar att tre barn i varje skolklass (eller faktiskt fler, enligt ny statistik) är utsatta.

Inför valet bestämde sig Elaine, tillsammans med höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg, som också utsatts för övergrepp, för att träffa partiledare och politiker, lyfta frågan och påverka agendan.

– Vi vill ha konkreta åtgärder, restriktioner och insatser. Att barn ska få lära sig om integritet i förskolan och skolan och att de ska få veta att de kan säga nej – det är min kropp. När jag och Patrik växte upp fick vi lära oss att man inte fick slåss och retas, men inte att vi bestämde över våra egna kroppar, säger Elaine.

Elaine Eksvärd med mellanbarnet Evelyn.
Elaine Eksvärd med mellanbarnet Evelyn. Foto: Hannah Hedin

För trots att det känns självklart att sätta barnen i första rummet, är barnfrågor väldigt osynliga i valdebatten.

– Det är tragiskt och väldigt märkligt. Barnen är vår framtid, ändå är det ingen som nämner dem. Och det kostar Sverige massor av pengar att barn utsätts för sexuella övergrepp. Jag tror att vi måste översätta pedofilerna till siffror för att väcka folk och att de ska förstå. Vad kostar en pedofil samhället egentligen?

Läs också: Elaine Eksvärd: Tillsammans har vi ändrat läroplanen i förskolan!

Samtyckeslagen viktigt steg på vägen

Hittills har Elaine och Patrik träffat alla partier utom Moderaterna, och de flesta partiledarna har tagit emot dem.

Hur tycker du att responsen från politikerna har varit? 

– För det mesta väldigt bra. Många hade inte koll på statistiken och chockades lite av den, vilket visar hur viktigt det är att vi tar upp det med dem. De som jag upplever som mest pålästa är de som själva har små barn, som Annie Lööf (C). Hon sa att ”Som mamma så är det klart att jag inte vill se de här jävla pedofilerna på våra gator”. Det är skönt att se att politiker kan bli emotionella.

– Även Ebba Busch Thor (KD) kändes engagerad, och Jimmie Åkesson (SD) har ju också ett litet barn, men han kändes kanske mer fokuserad på straff och utvisningar än förebyggande åtgärder, som de andra lyfte.

Samtidigt som Elaine upplever att barnfrågor underordnas säger hon att mycket positivt har hänt de senaste åren.

– Samtyckeslagen och #metoo är jätteviktiga steg framåt. Att vi som varit eller är utsatta berättar om vad som hänt oss har satt frågan på kartan och vi har lyckats vända fokus från offer till förövare.

Och även om det är en lång väg kvar känner hon sig hoppfull.

– Det kommer att bli positiva förändringar framöver, oavsett vem som vinner valet. Vi måste gå bortom vänster-högerskalan och bara fokusera på barnfrågan. Och är det så att det är Jimmie Åkesson som blir statsminister i höst kommer jag att sitta och tjata på honom om de här frågorna också – det är min plikt!

Evelyn, Elaine och Matheo i mama 2017.
Evelyn, Elaine och Matheo i mama 2017. Foto: Hannah Hedin

Alla kan vara frälsare

Elaine hoppas också att fler ska tänka som hon och engagera sig för frågor som känns brännande.

– Sitt inte och vänta på en ledare eller frälsare – du måste själv vara den frälsaren. Är det problem på förskolan som engagerar dig måste du vara förskolans hjälte. Gå med i förskolerådet – säg ifrån! Och klassa inte dig själv som en jobbig förälder – klassa dig som engagerad. Om vi alla är hjältar i vårt sammanhang kan vi förändra världen.

Och hennes eget engagemang slutar inte med valet.

– Det här är inte bara aktuellt under valåret, det är ALLTID aktuellt. Överallt där barn är måste vi jobba brottsförebyggande. Och komma ihåg att de flesta övergreppen utförs av en anhörig, inte av en ful gubbe som står i buskarna.

Så driver du din fråga

Även om du inte har samma typ av plattform som Elaine kan du förändra. Börja så här:

1. Bli den folk tackar: Tacka inte andra för det de gör, se till att du blir den folk tackar i stället.

2. Engagera dig: Gå med i en grupp som jobbar med det du brinner för.

3. Engagera andra: Informera om statistik och ge information och förslag om vad ni kan göra tillsammans.

4. Ursäkta dig inte: Du är inte jobbig för att du engagerar dig!

5. Prata och informera: Sprid ditt budskap så att fler blir engagerade.

6. Kontakta makten: Vänd dig till den som har makt över området du vill påverka med frågor, påtryckningar och krav. Influencers når många, chansen finns att de postar den bild eller info du har tipsat om.