Det kändes bra när min son såg fotbollsspelaren gråta

Den 14 juni börjar herr-VM i fotboll. mamas Lisa Nylén är glad över att det numera är okej för vuxna män att gråta över smärta och förlust.

VM-final 1994. Italien har just förlorat guldet mot Brasilien och de italienska spelarna ligger på marken, gråtandes. Runt mig hörs stönande; "De där italienarna grinar alltid". Mitt 12-åriga jag tänker likadant; vad töntigt att vuxna män gråter över att de förlorat en fotbollsmatch.

Champions League-final 2018. Liverpools bästa spelare Mohamed Salah ligger på marken i smärtor. Han har fått en rejäl smäll och axeln värker. Jag kan inte titta, då jag får fantomsmärtor i min egen axel som hoppat ur led två gånger. Det är i princip omöjligt att inte gråta när en axel hoppar ur led. Jag föder hellre tio barn till.

"Ingen av de vuxna framför tv:n nämner något om att Salah inte borde gråta"

Men Salah biter ihop och spelar några minuter till innan han tvingas avbryta. För honom slutar en av hans livs största matcher i tårar.

I soffan sitter min 7-åriga son (som lustigt nog heter just Axel) iklädd Salah-tröja, med tårarna rinnandes längs kinderna. Jag tycker fruktansvärt synd om honom. Men det känns samtidigt bra. Han storgråter medan hans stora idol lämnar planen, lika ledsen han. Ingen av de vuxna framför tv:n nämner något om att Salah inte borde gråta. Många av oss är snarare på väg att göra detsamma.

Favoriten hos 7-åringen.

Den 14 juni drar herr-VM i fotboll igång i Ryssland och jag misstänker att det blir många tillfällen då det kommer att gråtas såväl på plan som framför tv:n. Och jag är oerhört glad över att detta numera är helt okej – att vi blivit så medvetna om hur viktigt det är för pojkar och män att få visa känslor. Och att det inte gör något om man låter tårarna rinna, oavsett om man är en vuxen manlig fotbollsspelare eller en 7-årig supporter.

PS: Champions league-finalen slutade 3-1 till Real Madrid.

Har du kirrat sommarläsningen än? Om inte – teckna en prenumeration på en gång!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!