Det här årtalet tar vi ut lika föräldraledighet – om utvecklingen går i samma takt som nu

Sverige hyllas mycket och ofta för vår jämställdhet. Men vi har minst sagt en bit kvar. Faktum är att om vi fortsätter mot jämställdhet under våra barns första år i den här takten kommer vi vara klara...

Bildkälla: iStock

... år 2140.

Föräldrapenningen betalas ut av Försäkringskassan. Under 2013 gick ungefär en knapp fjärdedel, 24,8 procent, till männen. Året efter var siffran exakt 25 procent. Alltså ökade männens uttag av föräldradagar med 0,2 procentenheter per år, rapporterar Metro.

Enligt Försäkringskassans egna prognoser borde det gå åtminstone lite snabbare. De tror vi kommer vara jämställda föräldrar "redan" år 2040.

Många tjänar pengar på att dela lika på föräldraledigheten

Många menar fortfarande att det är av ekonomiska skäl man inte delar lika på föräldraledigheten. Och visst föder ett problem ett annat. I familjer där mannen tjänar mycket mer än kvinnan leder ojämställda löner även till ojämställda föräldraledighetsuttag, och det i sin tur till ojämställda pensioner.

Men faktum är att Försäkringskassan, tillsammans med DN,  kom med en rapport redan 2013 som visade på att familjer där löneskillnaden mellan mannen och kvinnan var ca 5 000 kronor fortfarande inte skulle gå back på att dela lika på föräldraledigheten.

Ett av exemplen löd så här:

"I ett av de fiktiva exemplen tjänar pappan 35.000 kronor i månaden och mamman 30.000 kronor i månaden. Om pappan tar ut två månader och mamman tio månader blir familjens totala nettoinkomst 512.850 kronor. Om de väljer att dela lika på föräldrapenningen och ta ut sex månader var blir deras nettoinkomst 514.312 kronor – dessutom får de 12.000 kronor i jämställdhetsbonus."

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande