Foto: Hannah Hedin

De stora förändringarna åstadkommer vi när vi inte behandlar dessa barn annorlunda

Chefredaktör Lollo Bratt om varför det är så viktigt att mama driver kampanjen #Intesåkonstigt tillsammans med Elaine Eksvärd.

I höstas träffade jag vår bloggare Elaine Eksvärd över en lunch för att diskutera viktiga frågor att lyfta i mama. Elaine, som med sitt ihärdiga arbete mot sexuella övergrepp på barn har gjort sig ett starkt namn som barnrättskämpe, ville uppmärksamma att det finns så många barn som inte är synliga i media i dag. Barn som på olika sätt inte klassas som ”typiska” utan kanske har någon typ av syndrom eller diagnos.

LÄS OCKSÅ: Lollo Bratts blogg!

På omslaget av mamas senaste nummer möter du äntligen Elaine och hennes ljuvliga ungar Matheo och Evelyn, och för första gången berättar Elaine offentligt att Evelyn har ett syndrom som heter Williams syndrom.

mama vill samtidigt passa på att uppmärksamma alla ”icke-typiska” barn med kampanjen Inte så konstigt. För det är precis vad det är. Alla barn har sina egna utmaningar, vissa mer än andra. Vi är olika, och i grund och botten är det inte så konstigt.

LÄS OCKSÅ: Elaine Eksvärds dotter har Williams syndrom: ”Hon har vidgat min värld”

Här kan förstås även vi på mama bli bättre, mycket bättre, på att synliggöra dessa barn och deras familjer ännu mer. I det här numret gör vi det, vi lyfter upp tre fantastiska mammor som alla har barn som inte är ”typiska”, och det finns en poäng med det – att upplysa och berätta om hur det kan se ut i vissa familjer.

Men jag tror att det stora jobbet, och de stora förändringarna, kan vi åstadkomma när vi inte behandlar de här barnen och familjerna annorlunda – när vi inte bara gör reportage OM dem utan MED dem. När inte själva syndromet eller det ”icke-typiska” står i centrum, utan när reportaget där dessa barn och familjer får synas i stället handlar om något helt annat, typ ”Vi bjussar på våra bästa frukosttips” eller ”Så nailar du mamma-barn-modet”.

Vi har en bra bit kvar, vi har mycket vi behöver förändra. Men vi är medvetna om det och vi jobbar på det. Kom gärna med förslag på hur du tycker att vi kan göra mama ännu bättre och ännu mer inkluderande! Och glöm inte att dela med dig av din familjs vardag med funktionsvariationer under hashtaggen #intesåkonstigt

Nu efterlyser vi mamas som har barn med funktionsvariationer, som vill vara med i reportage där reportaget inte handlar om barnet eller funktionsvariationen i sig, utan om allt från karriärsframgångar till drömfamiljeresor. Mejla chefredaktör Lollo Bratt: louise.bratt@mama.bonnier.se eller webbredaktör Lisa Nylén: lisa.nylen@bt.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!