Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dop och namngivning – så fixar du bästa kalaset

Går du tankarna på att döpa eller hålla en namngivning för ditt barn? Vad är egentligen skillnad mellan ett dop och en namngivningsceremoni och vad ska man tänka på när man bjuder in till namnkalas?

I den här guiden har vi samlat inspiration och tipsen du behöver.

Dopkalas eller namngivningsfest?
Dopkalas eller namngivningsfest? Foto: Shutterstock

Är det dags för livets första fest snart? 

Många föräldrar väljer att hålla en namngivningsceremoni någon gång under sitt barns första levnadsår – för att fira deras födelse. Det kan vara både en religiös tillställning som ett klassiskt dop eller en modern namnfest.

Här är allt du behöver veta när du planerar firandet för din nyfödda.

Dop i kyrkan – det här innebär det

Den vanligaste religiösa ceremonin i Sverige är det kristna dopet. Men vad innebär det att döpa sitt barn? Många ser det som en namngivningsceremoni, och namnet är så klart en viktig del av traditionen, men framför allt innebär dopet att barnet välkomnas som en medlem av den Svenska kyrkan och församlingen.

Tidigare var det ett självklart val för många, men de senaste decennierna har antalet dalat. 2022 valde 35 procent att döpa sina barn. 

Dopgudstjänsten följer en viss mall, men som familj får man vara med och välja ut psalmer och texter ur Bibeln. Dopet måste inte heller hållas i kyrkan – det går att döpa sitt barn hemma och under sommarhalvåret är det många väljer att hålla dopen utomhus, vid en sjö eller havet.

Dop, namngivning eller välkomstfest? Olika alternativ

Barnvälsignelse: En välsignelse av barnet sker i kyrkan, och fungerar som ett alternativ till dop. I vuxen ålder kan sedan barnet självt ta beslutet om hen vill döpas eller inte.

Dop: Ett dop är en kyrklig ceremoni där bebisen blir medlem i Svenska kyrkan och välkomnas till församlingen.

Namngivning: En ceremoni utan religiös inblandning där man presenterar barnets namn och välkomnar det till världen.

Välkomstfest: En fest där man plockat bort det ceremoniella och bjuder in familj och vänner för att välkomna barnet till världen.

Efter dopet är det vanligt att bjuda släkt och vänner på kalas, i församlingshemmet (som man brukar få hyra gratis efter ceremonin!) eller någon annanstans. Alla vill eller kan inte slå på stort, och då går det självklart bra att ha ett mindre kyrkdop. 

Stort dopkalas eller drop in-dop? Det finns många varianter.
Stort dopkalas eller drop in-dop? Det finns många varianter. Foto: Kzenon / Shutterstock

Vissa församlingar har till och med drop-in-dop, dit man kan komma utan att ha bokat tid. Det här ser Gabriella Johansson, präst i Engelbrekts församling i Stockholm, är en växande trend:

– Drop in-dop förenklar för människor och får fler att välja att döpa barnen, i och med att dopet blir mer lättillgängligt. Med drop-in ser man kanske att det är skönt att bara få fokusera på dopet och slippa allt runtomkring. Jag tror att det ofta är just allt runtomkring som stoppar folk, inte nödvändigtvis teologin.

Prästen Gabriella Johansson.
Prästen Gabriella Johansson. Foto: Svenska kyrkan

Namngivning och välkomstfest – fokus på namnet

I stället för en religiös ceremoni väljer många föräldrar att ha en namngivning för att välkomna det nya tillskottet till familjen.

Här är det namnet som är huvudnumret. Tjusningen med att ha en namngivning är att man kan lägga upp den som man vill.

Oftast är det en släkting eller vän som håller i namnceremonin, men i många kommuner kan man också få hjälp att hitta en utomstående namnförrättare, en så kallad officiant.

När det är dags för själva namnöverlämnningen brukar föräldrarna berätta om bakgrunden till att man valt just de namnen. För att göra det hela mer högtidligt tänder många ett ljus för varje namn, eller ger sin bebis en blomsterkrans. Många väljer att ha någon slags symbolisk handling, som att plantera ett födelseträd i trädgården, som sedan får växa upp tillsammans med barnet.

Om det här med namnceremoni känns för uppstyltat är ett trevligt alternativ att ha en välkomstfest för bebisen och bjuda in nära och kära på ett kalas.

Checklista för dop- och namnkalas

Sätt en budget

Bestäm i förväg hur mycket du kan spendera annars rinner det lätt iväg. Lokal, mat och fotograf kostar på. Kanske måste du välja bort något.

 

Sök inspiration

Kolla hur vänner och bekanta har gjort när de anordnad dop och namngivningar, gör en Pinterest-tavla eller en gemensam mapp på Instagram där ni kan samla tips och idéer.

 

Gör ceremonin personlig

Oavsett inramningen av ceremonin går den att skräddarsy med tal, dikter och musik. Och du bestämmer själv om du vill gå på ett modernt eller traditionellt spår.

 

Be släkt och vänner om hjälp

Be dina närstående om hjälp. Kanske har du en vän som kan fotografera, ett syskon som kan göra enkla tårtor och dina föräldrar duka? Kom ihåg att fråga med framförhållning.

 

Fundera på gästlistan

Tänk så här: Den här dagen handlar om att fira ditt barns födelse, så bjud in dem som kommer att ha betydelse i ditt barns liv. 

 

Välj lokal för kalaset

När ni vet hur många ni vill bjuda är det dags att scouta lokal. Hemma i trädgården? I föreningslokalen. Om ni döper ert barn i kyrkan går det ofta att låna/hyra församlingshemmet.  

 

Inbjudningar kan se ut hur som helst

Att skicka en inbjudan med post är inget måste. Det går lika bra att ringa runt, skicka ett sms eller ett mejl för att bjuda in. Gör det som passar dig och ekonomin bäst.

 

Välj gudföräldrar, faddrar eller mentorer med omsorg

Välj ut släktingar eller ­vänner som du vill ska ha en extra stor plats i ditt barns liv. När du frågar om de vill axla rollen, berätta gärna för dem varför du valt dem och vad du hoppas på. Faddrar är vanliga att utse vid både barndop och namngivning.

 

Utse någon som håller i ceremonin

Vid ett dop faller den rollen på prästen men vid en ceremoni utanför kyrkan är rollen inte lika självklar. Ska du och din eventuella partner hålla i trådarna, en av era föräldrar eller en nära vän?

 

Skicka med en önskelista

Alla gäster kommer att undra vad ni önskar er till bebisen! Skicka med en önskelista ihop med inbjudningen om det känns bra. 

Vilka sånger passar på dop och namnfest? Solisten tipsar!

Musiken då? Oavsett om er lilla knodd ska Under både dop och namnfester spelar musiken en viktig roll. Mamas tidigare medarbetare Lisa Nylén är solist och har sjungit på många dop och namngivningar.

Vilken är den absolut vanligaste sången som efterfrågas när ett barn ska få sitt namn?
– ”Kärleksvisan” av Sarah Dawn Finer sjunger jag på säkert 90 procent av alla dop – och vigslar. Sedan väljer många Sonja Aldéns ”Välkommen hem”, Niklas Strömstedts ”Vart du än går” och ”Handens fem fingrar” av Peter LeMarc. Även Disney-låtar som ”En värld full av liv” ur ”Lejonkungen” och ”Du finns inom mig från ”Tarzan” är poppis.

Sång och musik är ett uppskattat inslag på dopet eller namnfesten. Sångerskan Lisa Nylén vet vilka låtar som är mest populära.
Sång och musik är ett uppskattat inslag på dopet eller namnfesten. Sångerskan Lisa Nylén vet vilka låtar som är mest populära. Foto: Privat

Har du tips på fem unika/ovanliga dopsånger?
Jag har fått sjunga ”Hädanefter” av Veronica Maggio några gånger vilket är kul då det är ett lite klubbigt arrangemang i originalet, som jag fått tolka till en lugnare variant tillsammans med endast pianoackompanjemang. Den blir jättefin och jag gillar texten som handlar om hur livet var före barn, men att man fortfarande är den personen.

– Andra mer ovanliga låtar är till exempel ”Vad ska du heta” av Bo Kaspers orkester, ”Forever Young” av Bob Dylan/Rod Stewart, ”Sparvöga” av Marie Fredriksson och ”I hope you dance” av Lee Ann Womack.

43 sånger till dopet eller namngivningen

1. Tryggare kan ingen vara (psalm 248)

2. Du vet väl om att du är värdefull (psalm 791)

3. Gud som haver barnen kär (psalm 193)

4. Vart du än går av Niklas Strömstedt

5. Lilla Liv (psalm 901)

6. Handens fem fingrar med Lisa Nilsson

7. Kärleksvisan av Sarah Dawn Finer

8. En värld full av liv av Elton John

9. You'll be in my heart av Phil Collins

10. Sång till friheten (Du är det finaste jag vet) av Björn Afzelius

11. Världen är din av Magnus Uggla

12. Välkommen hem av Sonja Aldén

13. Skymtar för en stund av Uno Svenningsson

14. När man är liten och trött av James Hollingworth

15. Sov du lilla (psalm 832)

16. Du är allt med Sonja Aldén

17. Your song av Elton John

18. För evigt och för alltid av Elin Örebrand

19. Lilla barn av Sarek

20. Livet i min famn av Linda Andersson Burström

21. Älskad från första stund av Peter LeMarc

22. Det gåtfulla folket av Beppe Wolgers

23. Mitt lilla barn av Jojje Wadenius

24. 1:a gången av Magnus Uggla

25. Vaggvisa för de flyktbenägna av Håkan Hellström

26. Vad ska du heta av Bo Kaspers Orkester

27. Prins Noel av Linn Maria Wågberg

28. Måne och sol (psalm 21)

29. Besvärjelse av Oscar Danielsson och Hanna Hedlund

30. Sparvöga av Marie Fredriksson

31. Lilla hand av Georg Riedel och Barbro Lindgren

32. Vargsången ur ”Ronja Rövardotter” av Astrid Lindgren och Björn Isfält

33. Himlen är oskyldigt blå av Ted Gärdestad

34. Himlen måste sakna en ängel av Linn Maria Wågberg

35. Du som valde mig av Linn Maria Wågberg

36. Don't you worry child av Swedish House Mafia

37. Älskade barn av Jessica Marie Nilsson

38. Majas visa (När lillan kom till jorden) av Alice Tegnér

39. Barn och stjärnor (psalm 744)

40. Härlig är jorden (psalm 297)

41. Isn't she lovely av Stevie Wonder

42. Det gungar så fint (psalm 606)

43. Utan dina andetag av Kent

Källa: Lisa Nylén, solist och f.d Mama-medarbetare.

Vad ska man tänka på när man väljer musik till dop eller namngivning?
– Om man har dopet i kyrkan ingår en kyrkomusiker, som i princip alltid kan ackompanjera solisten. Jag brukar då höras med tjänstgörande musiker några veckor i förväg kring tonarter och arrangemang, och sedan ses en liten stund före ceremonin för att spela igenom låten. Dock ska man ha i åtanke att dessa musiker inte har särskilt mycket förberedelsetid för dop, så det kan vara klokt att dubbelkolla att repertoaren funkar. I annat fall kan solisten ta med egen musiker eller ackompanjera sig själv. Vid namngivningsceremoni rekommenderar jag också att man anlitar exempelvis en gitarrist, om inte solisten spelar själv, så att det blir ett fylligare framträdande.

– Eftersom det ofta är många barn på dop och namngivningar brukar jag rekommendera endast en sång, max två. I kyrkan tillkommer dessutom två psalmer, så det kan vara klokt att hålla det kort – för barnens skull.

Vad kostar det att anlita en solist till ett dop/namngivning på ett ungefär?
Priset beror på rom solisten behöver repetera in mycket nytt eller ska framföra många sånger, var dopet eller namngivningen hålls och så klart solistens erfarenhet, men jag skulle säga att det ligger mellan 3000 och 5000 kronor, på faktura.

Lekar och aktiviteter som passar på namnkalas och dop

Blir det ett dopkalas eller en stor namnfest? Då är det dags att planera upplägget! Om ni är en liten skara som samlas behöver det kanske inte vara mer uppstyrt än att ni ses och firar med tårta och öppnar dopgåvor eller presenter till bebisen. 

Om ni vill göra kalaset lite mer högtidligt och minnesvärt kan ni ha en gästbok där alla inbjudna får skriva en hälsning till barnet, rita en teckning eller något annat fint. Ni kan också ha en fin stund tillsammans där ni planterar ett födelseträd och samtidigt önskar barnet lycka.

Att planera in ett par lekar brukar också vara uppskattat, särskilt om man bjuder in gäster som inte känner varandra och stämningen riskerar att bli stel. Det kan vara bra att lägga en lek i början av kalaset, och kanske ytterligare någon lite senare. Men se upp så schemat inte blir för späckat.

Här är två förslag på lekar som passar både stora och små.

Tipsrunda – med bebisen i fokus

Vad vägde XXX när hen föddes? Vem är gudfar till XXX? Vilka av följande namn valde vi mellan?

Tipsrundor är underskattade, men en smart och lugn lek som passar när gästlistan är blandad. Varför inte låta frågorna kretsa runt kalasets huvudperson? Inled kalaset med att dela in gästerna i olika lag, och skicka ut dem på frågeslingan. Vinnarna kan sen utnämnas under fikat.

Para ihop bebisfoto med rätt gäst

Den här leken kräver en liten insats från gästerna, men brukar vara uppskattat av stora och små.

I inbjudan ber ni gästerna att mejla över eller ta med ett foto på sig själva som barn eller bebisar. På kalaset delar ni in gästerna i mixade lag som får tävla mot varandra. Det lag som parar ihop flest bebisfoton med rätt person vinner. 

Vem är bebisen på fotot? Leken kommer engagera både stora och små.
Vem är bebisen på fotot? Leken kommer engagera både stora och små. Foto: Sergio Photone / Shutterstock

Vill man göra det enkelt numrerar man fotona och placerar dem på ett bord eller en vägg och låter lagen skriva ner sina gissningar under rätt siffra. Man kan också ge olika svarsalternativ till varje bild. Om ni vill slå på stort och har tillgång till en projektor eller stor bildskärm finns det också olika appar för att sätta ihop egna quiz.

Vad bjuder man gästerna på för mat på namnkalas?

Tårtkalas, sju sorter kakor, smörgåstårta, snittar eller en dignande buffé – vad ska man egentligen bjuda gästerna på?

En del väljer att servera både lunch och fika, andra väljer ett av alternativen.

Som nybliven förälder kan det vara överväldigande att rodda ett kalas, särskilt om man ska laga mat. Ett sätt att göra livet lite enklare för sig själva är att lägga matlagningen på någon annan. 

Vanlig mat och fika på dop och namngivning

Smörgåstårta: En riktig kalasklassiker. Tänk på att erbjuda alternativ om det finns gäster som äter vegetariskt eller har allergier. 

Buffé: Pastasallad, laxtårta, olika sorters matpajer, kallskuret och sallader. 

Tårta: Gräddtårta, princesstårta, pannkakstårta eller en med moussetårta. Alla tårtor gör sig utmärkta på kalaset!

Kakbuffé: Kolasnittar, chokladbollar, muffins, kanelbullar, drömmar, små macarons och hallongrottor. 

Om plånboken tillåter: Beställ smörgåstårta och en smarrig tårta från ditt lokala konditori.

Ett annat tips är att bjuda in till knytkalas eller be några utvalda om hjälp med mat och fika Ni kan be farmor att göra en västerbottenpaj, en vän gör potatissallad och köper rostbiff och någon annan i er närhet kanske är en hejare på att baka. De flesta blir glada över att få hjälpa till,

Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel. Att beställa pizza eller hålla hela kalaset på en restaurang är också trevligt.

Av: Cornelia Thomasson, Emelie Lindblom Dalén, Susannah Elers, Angelica Lagergren