De osexiga åren: Otrogen, någon?
De osexiga åren: Otrogen, någon?

De osexiga åren: Otrogen, någon?

En av tio småbarnsföräldrar är otrogna, visar en undersökning. "Min man hittade en ny tjej när jag var gravid", berättar en mamma.

”Sex? Va, skulle jag? Hallå, jag är ju mamma!” Nej, vissa har inte en tanke på sex medan barnen är små – har man inte fullt upp med en bebis är det jobba, fixa hemma, bjuda hem folk och stå på benen, snarare än ligga. Andra förtvivlar över sexbristen.

– Småbarnsåren är underbara på många sätt, men de gör inte under för sexlivet, säger Gun Hermann-Jonas­son, barnmorska och verksamhetschef på Mama Mia, som gjort en undersökning bland
tusen svenska småbarnsföräldrar. 

Hela 42 procent av papporna, och 36 procent av mammorna, uppger att sexlivet blivit sämre sedan de fått barn. Redan under graviditeten tycker vart fjärde par att sexlivet blev sämre och 11 procent av papporna – jämfört med 7 procent av mammorna – uppger att otrohet förekommit under småbarnsåren.

Är inte det väldigt mycket?

– Jo, men de par som jag träffar som barnmorska har ofta olika inställning till sex. Kvinnan är så inne i det här med amning och ägnar all tid åt bebisen. Plötsligt har hon ingen tid för pappan längre. 

Men är det bara papporna som behöver bli sedda i förhållandet?
– Nej, men en nybliven mamma har ofta bara ögon för sitt barn, så är det bara. Man fokuserar till hundra procent på barnets behov, snarare än på att partnern ska må bra. Såklart det påverkar relationen.

Undersökningen visar också att vissa par lägger av helt: 8 procent av mammorna och 15 procent av papporna tycker att sexlivet har blivit obefintligt efter barnen. 

Vad är det som påverkar oss mest?
– Vara uppe med en bebis halva natten! En utmattad mamma prioriterar förstås sömnen. Och amningen som frigör ”må bra-hormonet” oxytocin, vilket gör att mamman får en del av närhetsbehovet tillgodosett av barnet. Då kan pappan känna sig utanför, rentav utstött.

Hur ska vi småbarnsföräldrar bära oss åt för att hålla liv i relationen?

– Mamman måste öva sig i att ge ifrån sig barnet till pappan och förstå att han är viktig. Sedan tycker jag att par ska utnyttja nätverket runt omkring sig! Ta hjälp av släktingar och vänner så att ni får vara ifred som par. Det viktiga är att mamman och pappan får vara man och kvinna med varandra, inte bara föräldrar, säger Gun Hermann-Jonasson.

– Varför inte ta en kickoff med familjen? Åk iväg en helg, bo på ett mysigt vandrarhem, hitta era nya roller tillsammans. Var ett team! Sätt er ner och prata igenom hur ni mår just nu. Ställ öppna frågor, som: Vad är det som gör att du känner så här? Och ta er tid att lyssna på svaret.  

7 steg till mer sex

Enkla tips för dig som har småbarn och som har tappat lusten, men ändå inte helt vill ge upp ert kärleksliv:

1. Snabbisen är underskattad! Sex måste inte ske på kvällen, i sängen när man är trött och har ett sovande barn bredvid sig. Det kan ske på andra ställen, kanske under dagen när barnet sover (eller kollar på ”Bolibompa” – jodå, det kan funka!).

2. Inför en pappatimme några gånger i veckan, då mamman går hemifrån och lämnar pappan med bebisen. Bra för alla!

3. Åk på kickoff, gör något kul ihop hela familjen, det lyfter humöret.

4. Fortsätt vara nyfikna.
Försök att upptäcka nya sidor hos varandra som kan inspirera till ett aktivt kärleksliv. 

5. Närhet måste inte betyda sex. Det kan vara att kramas en stund i soffan framför en film, eller att somna tillsammans, tätt intill varandra.

6. Ta er tid.
Försök att avsätta tid för er två, som par. 

7. Sänk kraven. Småbarnstiden tar mycket kraft och ork. Prata om hur ni upplever varandra, men även om hur ni upplever allt det nya som det innebär att bli föräldrar och leva som en familj.

Källa: PFM Research, på uppdrag av kvinno-och barnhälsovårdsmottagningen Mama Mia i Stockholm. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!