Världsföräldern Daniel Podkanski möter systrarna Nhacuay, 11, och Emma, 13.
Världsföräldern Daniel Podkanski möter systrarna Nhacuay, 11, och Emma, 13.

Daniel är världsförälder i Unicef - bli det du med!

Följ med när vi på mama stöttar Unicefs arbete för att hjälpa barn att överleva och växa. ”Jag berättar för min son att alla inte kan gå till kylskåpet när de är hungriga”, säger Daniel Podkanski, 35, världsförälder i Unicef.

Daniel Podkanski bor med sambon Cecilia och sonen Leon, 3, strax utanför Stockholm och arbetar till vardags som polis. Tidigare i år reste han till Mocambique för att få en inblick i vad hans insats som en av Unicefs 140 000 världsföräldrar betyder. Mocambique i södra Afrika är ett av världens fattigaste länder med två miljoner föräldralösa barn, många vars föräldrar har dött i aids. I en by mötte Daniel systrarna Nhacuay, 11, och Emma, 13.

Vilket är ditt starkaste intryck från resan?– När jag satte mig ned och ritade med elvaåriga Nhacuay slog det mig vad mycket jag ser som självklart som inte är det för henne. Vi skulle rita tillsammans men hon hade stora problem att hålla i pennan. Hon hade inte ritat med penna och papper så många gånger i sitt liv. Jag ritade streckgubbar med glada munnar för illustrera min familj. Hon ritade sakta och försiktigt en ”huvudfoting” med ledsen mun för att illustrera sin. Det blev så tydligt att hon var olycklig, det sved i hjärtat.Varför blev du Världsförälder?– Ett barn har inte gjort de val som lett fram till det liv de föds in i. Ett barn har inte haft någon möjlighet att påverka sin livssituation och är helt oskyldigt, men kan ändå leva ett liv av lidande. Jag tycker inte om den här typen av orättvisor. Att vara världsförälder i Unicef är ett lätt sätt att åtminstone göra någonting.

Hur har det påverkat dig som pappa?

 

– Nu är Leon inte så gammal, men jag försöker prata med honom om att vissa saker inte är självklart för alla. En del barn kan inte bara gå ut i köket och vrida på kranen när man är törstig eller bara öppna kylskåpet och ta fram lite mat om man blir hungrig. Vi har också pratat om att det finns barn som inte har några föräldrar. Leon brukar säga att vi hjälper barn i Afrika som inte har någon mamma och pappa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!