Dagen efter-piller – vanliga biverkningar och risker

Dagen efter-piller minskar risken för att bli gravid om man har haft oskyddat sex. Man bör dock vara medveten om att akut p-piller, som det också kallas, kan påverka mensen och ge biverkningar.

Missade du att skydda dig i går? Är du inte alls sugen på att bli gravid? Då kan du ta ett akut-p-piller, även känt som "dagen efter-piller".

Så fungerar dagen efter-piller

Akup-p-piller innehåller hormonet levonorgestrel. Det är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort hormon som verkar på liknande sätt som ett av kroppens egna könshormoner, gulkroppshormon.

Akut-p-piller fördröjer ägglossningen och gör alltså att du inte blir gravid om du har haft samlag under fasen i menscykeln då sannolikheten för befruktning är störst.

Dagen efter-piller är inte en abort

Eftersom dagen efter-pillret förhindrar ägglossningen är det inte samma sak som en abort. Har ägget redan lossnat och hunnit bli befruktat är dagen efter-pillret verkningslöst.

Två sorters akuta p-piller

Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena kan du ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter samlaget. Den andra sorten upp till 72 timmar, tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den första sorten är lite säkrare.

Biverkningar av akut p-piller

Att den som tar ett akut-p-piller mår illa, får huvudvärk och smärtor i magen hör inte till ovanligheterna. Det är tvärtom ganska vanligt, men brukar gå över efter ungefär 24 timmar. Dessutom kan dagen efter-piller påverka mensen. Oftast handlar det om att mensen kommer lite tidigare eller senare än vanligt, men det kan även innebära mellanblödningar, skriver Vårdguiden 1177.

Gör alltid ett graviditetstest

Även om man använder sig av akut-p-piller uppmanas man till att göra ett graviditetstest ungefär tre till fyra veckor efter att man hade sex, även om du fått din mens som väntat. Detta för att säkerställa att man inte blivit gravid.

LÄS MER: Sex under graviditeten och efter förlossningen – så funkar det

Man ska inte ta dagen efter-piller om man ammar. Foto: Liderina

Vad kostar dagen efter-piller?

Det finns en rad olika receptfria läkemedel inom vad som kallas dagen efter-piller. Några vanliga akut-p-piller som säljs på apotek i Sverige är: ellaOne, NorLevo, Levodonna, Postinor och Levonorgestrel Apofri.

Du kan klicka på länkarna för att läsa mer och köpa produkterna.

LÄS MER: 10 frågor du inte vågat ställa till barnmorskan – här är svaren!

Är det farligt att ta akut-p-piller?

Det är inte farligt att ta ett akut-p-piller, enligt Vårdguiden 1177. Men man ska vara medveten om de bieffekter som finns och att akut-p-piller kan minska effekten av andra preventivmedel, som exempelvis p-piller och p-plåster. Dessutom ska man inte ta akut-p-piller när man ammar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer