Dagen efter-piller minskar risken för att bli gravid om man har haft oskyddat sex. Man bör dock vara medveten om att akut p-piller, som det också kallas, kan påverka mensen och ge biverkningar.

Missade du att skydda dig i går? Är du inte alls sugen på att bli gravid? Då kan det vara smart att ta ett akut-p-piller, även känt som dagen efter-piller. Tänk bara på att det finns en del biverkningar, samt att det inte skyddar mot könssjukdomar.

Biverkningar vid akut p-piller

Att den som tar ett akut-p-piller mår illa, får huvudvärk och smärtor i magen hör inte till ovanligheterna. Det är tvärtom ganska vanligt, men brukar gå över efter ungefär 24 timmar. Dessutom kan dagen efter-piller ha påverkan på mensen. Främst handlar det om att mensen kommer lite tidigare eller senare än vanligt, men det kan även innebära mellanblödningar, skriver Vårdguiden 1177.

Gör alltid ett graviditetstest

Även om man använder sig av akut-p-piller uppmanas man till att göra ett graviditetstest ungefär tre till fyra veckor efter att man hade sex, även om du fått din mens som väntat. Detta för att säkerställa att man inte blivit gravid.

LÄS MER: Sex under graviditeten och efter förlossningen – så funkar det

Dagen efter piller pris och biverkningar

Man ska inte ta dagen efter-piller om man ammar.

Vad kostar dagen efter-piller?

Det finns en rad olika receptfria läkemedel inom vad som kallas dagen efter-piller. Några vanliga akut-p-piller som säljs på apotek i Sverige är: ellaOne, NorLevo, Levodonna, Postinor och Levonorgestrel Apofri.

Du kan klicka på länkarna för att läsa mer och köpa produkterna.

LÄS MER: 10 frågor du inte vågat ställa till barnmorskan – här är svaren!

Är det farligt att ta akut-p-piller?

Det är inte farligt att ta ett akut-p-piller, enligt Vårdguiden 1177. Men man ska vara medveten om de bieffekter som finns och att akut-p-piller kan minska effekten av andra preventivmedel, som exempelvis p-piller och p-plåster. Dessutom ska man inte ta akut-p-piller när man ammar.

NUVARANDE Dagen efter-piller – vanliga biverkningar och risker
NÄSTA Ringorm hos barn – allt om utslag och behandling