Citronmarängpaj
Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Receptet är för 6 portioner.

DU BEHÖVER:
300 gram söt mördeg

Citronfyllning:
pressad saft av 2 citroner
175 gram strösocker
6 stora äggulor
2,5 dl vispgrädde

Maräng:
175 gram strösocker
4 stora äggvitor

GÖR SÅ HÄR:
Kavla ut mördegen på en mjölad yta till en tio-kronas tjocklek. Klä en pajform med löstagbar botten och 20 cm i diameter med degen. Pressa fast den i nederkanten och låt den hänga över sidan. Ställ in i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Täck degen med folie. Förgrädda bottnen i 15–20 minuter, tills degen är fast och gyllene i kanten. Ta av folien och ställ in formen i ugnen ytterligare 5 minuter, tills bottnen är helt genomgräddad och utan ljusa fläckar. Ta ut, låt svalna och ansa pajbottnen så att den går jäms med överkanten. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. 

Vispa samman alla ingredienser till fyllningen, men se till att den inte blir för luftig. Ställ in pajbottnen på mittfalsen i ugnen och dra ut gallret halvvägs och häll i fyllningen och skjut försiktigt in formen i ugnen igen. Baka cirka 30 minuter, tills fyllningen precis börjat stelna. Stäng av värmen och låt pajen svalna i ugnen. Den kommer att fortsätta stelna medan den svalnar. Ta ut pajen när den svalnat helt.

För bästa resultat, gör marängen 10–15 minuter innan pajen ska serveras. Sätt ugnen på grill på högsta värme. Häll sockret i en kastrull och rör om på låg värme. Det ska inte smälta utan bara bli varmt. Vispa ägg­vitorna tills de bildar styva toppar i en skål. Vispa gradvis i det varma sockret och fortsätt vispa tills det bildas styva toppar. När allt socker vispats i ska marängen ha tredubblats i volym och vara fast och glansig.

Bred marängsmeten över pajen och ställ in under grillelementet 2–3 minuter, tills den är brun i kanterna. Man kan också karamellisera marängen med hjälp av en gasbrännnare. 

 

Foto: Copyright (C) Erik G Svensson, All Rights Reserved

Receptet är hämtat ur "Mat med vänner" av Gordon Ramsay.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!