Charlotta: "Vi var tre mammor under 40 år med samma ovanliga cancer"

Många har blivit berörda av mamas artikel om Kerstin som gjorde en minneslåda till sonen Edward innan hon dog. I en läsarkrönika skriver hennes vän, fyrabarnsmamman Charlotta Lindgren, 39, om saknaden efter Kerstin.

LÄS: Kerstin gör minneslåda till sonen: ”Han ska inte behöva fråga hur jag var”

Jag skulle sova men kunde inte. Min kompis Louise var på väg till sin ettårskoll, ett år efter cancern. Skulle det synas några spår av sjukdom igen eller skulle hon gå därifrån med en okej-stämpel?

Hela jag hade ändå en bra känsla inför hennes återbesök. Själv var hon orolig. Det är vi inför sådana här besök. Det går inte att komma ifrån. Vi vill ju leva.

Mina tankar kastades tillbaka till våra första trevande meddelanden. Louise berättade att hon hade fått samma diagnos som jag hade haft, trippelnegativ bröstcancer. Hennes oro och hjärntroll var stora. Jag kände direkt att vi fick en särskild sorts kontakt.

Klart jag orkade. Jag ville döda hennes hjärntroll

"Är jag jobbig?" frågade hon och undrade om jag orkade med alla frågor.

Jag orkade. Jag blev glad över förtroendet och äktheten hon gav. Jag tyckte om och månade om henne. Klart jag orkade. Jag ville döda hennes hjärntroll.

Louise hittade även Kerstins blogg. Jag och Kerstin var redan vänner. Nu var vi tre i vårt lilla cancergäng. Tre mammor under 40 år med samma ovanliga allvarliga diagnos. Jag hade drabbats först. Sedan Kerstin och sist Louise.

Följ med mama på spahelg och träna med Simon Sköld i maj

Vi delade alla tankar och känslor med varandra. Sådant som bara vi förstod. Rakt på sak. Utan skrupler så delade vi glädje, sorg och oro. Trollen blev mindre då vi drog ut dem i dagsljus.

Det sista samtalet vi hade var bara dagar före hennes död

Louise bjöd mig till sitt 40-årskalas. Jag kom inte. Det är 74 mil mellan oss. Hon sparade en flaska rosa champagne. Den skulle hon, jag och Kerstin dela på. Vi skulle träffas på riktigt och fira Livet.

Men sedan kom dagen då Kerstin ringde mig och berättade om sitt återfall. Om tiden som var begränsad.

Aldrig har meddelandena varit mer innerliga än efter den dagen. Det fanns ingen tid att lägga på oväsentliga saker. Det var så mycket äkta vi pratade om. Ett förtroende stort som rymden. Vi skrattade, grät och pratade om döden. Om kärleken mellan oss. Om det viktiga i livet. Om att fånga drömmar och ta vara på de dagar vi har.

Jag fick följa Kerstin hela vägen. Det sista samtalet vi hade var bara dagar före hennes död. 17 minuter pratade vi. Hon orkade hålla fokus med mig trots att hon egentligen inte borde klara det. Vi tog avsked. Vi sa hej då för allra sista gången. Och en del av mitt hjärta blev för alltid hennes.

Vår lilla trio var samlad. Vi som skulle fira livet

Jag gick inte på begravningen men Louise gick. Hon lämnade rosa rosor från oss båda. Kerstins man skickade bilder till mig. Jag tände ljus för henne här hemma. Och grät som ett barn.

Charlotta har besökt Kerstins grav flera gånger.

Efter Kerstins återfall blev min och Louises relation ännu mer innerlig. Hon öppnade sitt hem för mig och jag kände mig genast hemma hos och med henne.

Lyxig långweekend i solen – ta med vännerna till Palma i oktober!

Vi följdes åt till Kerstins grav. Där bröt jag ihop. Jag la min hand på korset, ritade ett hjärta i jorden och vi tände ljus. Vår lilla trio var samlad. Vi som skulle fira livet.

Det högg till i hjärtat. Som en dolk som vreds om varv efter varv.

Cancern har tagit så mycket, men den har faktiskt även gett mig något ovärderligt

Så nej, jag kunde inte somna. Jag bad en bön till en gud jag inte tror på: "Låt Louise få leva. Jag behöver henne".

Så kom hennes meddelande: "Grönt ljus vännen".

Louise hade fått sin okej-stämpel! Hela jag fylldes med ren och skär lycka! Sedan skrev hon de allra finast ord: "Kärlek till dig Challis. Det bästa med cancern är du".

Louise och Charlotta.

Jag fick gråta igen. Det fick mig att inse en sak. Cancern har tagit så mycket, men den har faktiskt även gett mig något ovärderligt. Vänner för livet. Vänner in i döden.

Jag, Kerstin och Louise.

Jag älskar er.

Krönikan är tidigare publicerad på DalaDemokraten.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer