Foto: Liderina

Bye bye mama-året (eller snarare fiffi-året!) 2017!

Vi knep med appar, pyntade med vagina-prints och livesände våra förlossningar – 2017 var the year of the vajayjay. Men vad hände egentligen mer? Vi listar 2017 års största mama-snackisar.

Vagina PWR

Rodebjer har gjort det sedan länge – hyllat vaginan som den yttersta statussymbolen. Och när mama, under Sveriges största mode- och skönhetsfestival FAB Day, chockade modevärlden med utsökta vaginacupcakes var succén ett faktum. Go vagina pwr – det är ju liksom där all pwr skapas!

 

mama's got your back!

Vem ryter ifrån? Vem hörs i debatten? Vem står upp för de utsatta? Mamma så klart! Äntligen är aktivism sexigt igen, och det är mammorna som tar fajten – för jämställdhet, för barns rättigheter, för rätten till en säker förlossning, och inte minst för alla kvinnor och flickor i kampanjen #metoo. Mammor som mama-bloggaren Elaine Eksvärd, debattören Cissi Wallin, organisationen Födelsevrålet, politikern Rossana Dinamarca… Listan kan göras hur lång som helst. Ofta får de skit för sin kamp, men lite skit rensar bara magen – som mamma sa.

Lack & nät

Nej, vi behövde varken vara fetischister eller ta oss ner i mörklagda källarlokaler för att hoppa på årets hetaste modetrend. Plötsligt klädde sig varenda mamma i storhålade nätstrumpbyxor och glansig lack. En storhålig nätstrumpa mellan kostymbyxan och loafern piggar upp vilken dag som helst. För att inte tala om lackbyxan som gav effekten av en påmålad byxa med supermama-krafter.

 

Emoji på smällen

Årets kanske viktigaste mobilhändelse: Preggoemojin. Så viktig för så många.

 

Forza fitt-ness!

Aldrig tidigare har det funnits så många appar, instruktionsvideor, hemsidor och till och med gadgets för fiffi, och när året närmade sig sitt slut kom träningsgurun Lovisa "Lofsan" Sandströms viktigaste bok hittills – bootcamp för bäckenbotten-guiden "Lofsans underverk". Vi knep helt enkelt som aldrig förr – aldrig har fitti varit så fit.

Följ med mama och Lofsan på spa- och träningshelg i maj!

Föda i bilen – nej tack!

Sollefteå BB lades ner – och bilförlossning som ord tog (typ) plats i SAOL. Bilförlossningskit fanns plötsligt att köpa, kurser att föda i bil tog fart – men allt vi ville var ju bara att få komma in på BB! #släppinmigpåbb

1 miljard kronor…

…av årets höstbudget har regeringen beslutat att öronmärka för förlossningsvården. Pengar som ska gå till mer personal, fler förlossningsplatser och bättre arbetsmiljö för barnmorskorna.

Fine dining för bebisar…

2017 var året då surkålsgryta tog plats på barnmenyn, och det var självklart livsnjutaren Edward Blom, 46, pappa till Melchior, 2,5, och Wilhelmina, 7 månader, som tog initiativet. Tillsammans med hustrun Gunilla Kinn och Henrietta Anefalk skrev han "Mums för minigourmeter och matgladisar", där vi lär oss allt om blodpalttunnbrödspuré till frukost och babyccino till brunch. Och självklart bästa tipsen för att ta med knodden på krogen.

 

…och etikett för toddlare

Brittiska societetsbibeln Tatler publicerade en guide till "Toddler etiquette", för att lära posha småttingar att äta sina kanapéer på ett värdigt sätt och bete sig som (fint) folk på tillställningar. Guiden drar sig inte för att kalla toddlare a**hole, och tipsar om hur föräldrar ska tackla det. Hela härligheten illustreras med en bild av hertiginnan Kate Middleton, 35, och hennes protesterande dotter prinsessan Charlotte, 2. Charmigt?!

"En rik kvinna med två äktenskap i ryggen och en yngre man är fortfarande en intressetrigger"

Deckardrottningen Camilla Läckberg, 43 (mamma till Wille, 15, Meja, 13, Charlie, 8, och Polly, 1,5), förundrades över att hon som powermama fortfarande var en snackis 2017.

Nu sänder vi live från BB

Margaux Dietz, mamma till Arnold, 8 månader, startade en ny trend med sin förlossnings-vlogg (med över 680 000 visningar) som visade både sårbarhet och mama power. Resultatet? Nu vill alla filma sina förlossningar!

 

Älskade mammakropp

Under året som gått har vi fått lära oss begreppet kroppspositivism – och älskat det. Coola mammor som vår egen bloggare Annika Leone, debattören Lady Dahmer och Anna ”Apan satt i granen” Davidsson kämpar för att världen ska sluta stigmatisera kroppar som inte tillhör normen (alltså alla kroppar som inte är smala och vältränade), för att alla kroppar ska få synas, och att vi till slut ska fatta att ingen kropp är fel. Hur svårt kan det va!?

Emelie Holst, Annika Leone och Anna "Apan satt i granan" Davidsson i mamas kroppspositivism-jobb tidigare i år. Foto: Hannah Hedin

Gula febern

Medan kokosoljan var på allas läppar (och hår, och mat…) 2016 var 2017 definitivt gurkmejans år. Den antiinflammatoriska knölen trendar som probiotika, inflammationshämmare och antioxidant och sägs bota både fysisk och psykisk ohälsa. mamas chefredaktör Lollo gör som många andra hoppfulla mammor och shottar den dagligen för att försöka boosta immunförsvaret inför vabruari. Vi håller tummarna…

Klirr i kassan

Det har gått tio år sedan barnbidraget senast höjdes. 2017 sa vi därför "Tack från alla oss barnfamiljer" till att barnbidraget under 2018 höjs med 200 kronor per barn. Motiverat ändå när ett paket blöjor kan kosta upp emot 169 kronor paketet.

 

34…

…kvinnor i Stockholm blev i juli hänvisade till andra län för att föda barn. Det är dubbelt så många som året innan. Även i Göteborg och på flera andra orter var BB överfullt under sommarens högtryck.

Mest likad!

Världens mest likade bild på Instagram? Jo, den på Beyoncé i plastskrud när hon outade sin tvillinggraviditet. Behöver vi ens nämna hur många svenska power mamas som hakade på? Okej då, Malin Olsson och Amanda Schulman är i alla fall två.

Malin Olsson, Beyoncé och Amanda Schulman.

Årets bästa mama-plagg

Kimonon lyfter vilken enkel vardagsoutfit som helst, samtidigt som den snabbt når rätt glamfaktor för festen. Det kan räcka med att byta skor för att gå från förskolehämtnings-fräsch till party-perfekt.

 

Köp direkt: Kimono, 2 999 kr, Rodebjer.

Rena snurren

Årets största leksakstrend gjorde både kidsen och oss helsnurriga. Plötslig var fidget spinnern ÖVERALLT. Utom i leksaksbutiken, där de sålde slut på två sekunder. Från att ha promotats som hjälp för barn med koncentrationssvårigheter förbjöds den snart i skolor över hela landet. Och nu ligger den och dammar tillsammans med beyblade-samlingen.

 

8 veckor…

…gången var tennisesset Serena Williams, 36, när hon skrev in sig i historien som världens första gravida Australian Open-vinnare. Den 1 september födde hon nästa generations superkvinna: Alexis Olympia.

Hey there bubbleface!

2017 var året då ALLA pratade om koreansk hudvård, också känt som K-beauty. Blickarna riktades mot världens nya skönhetscentrum Seoul och diskuterade vi inte snigelkräm och sheet masks så pratade vi definitivt om bubbelmaskerna som plötsligt tog över på sociala medier. En trend som definitivt både skrämde och roade kidsen.

 

”Amning skyddar inte mot allergier!”

Professor Agnes Wold slog tillsammans med doktor Cecilia Chrapkowska hål på populära barn- och föräldramyter i sin bok "Praktika för blivande föräldrar".

Äldre mamma = ensambarn?

Heja Titiyo som outade att hon väntar bebis som 50-åring. Inte utan samhällsdebatt såklart! I USA är trenden påtaglig, och ju äldre du är som förstagångsmamma desto mer sannolikt att du "bara" har ett barn. På det temat profiteras det hejvilt med nylanserade magasin och organisationer för ensambarn. Just Titiyo har dock dottern Femi, 25, också.

Softa fram förlossningen

Känn lugnet innan du ploppar – och var framför allt snäll mot dig själv. Både blivande och mer erfarna mammor lyssnade inåt under året som gick. Elin Borg lanserade sin bok "Gravid på dina villkor – självmedkänsla för en blivande mamma" och rawfood-drottningen Erica Palmcrantz Aziz vurmade för mama-meditation. Mindfulness för både mama och mini alltså – en reaktion på att det var trögt att ens få komma in på BB?

Text: Malin Lundberg Aguilera, Nina Hampusson och Maija Mårtensgård 

Foto: Ibl/Getty images

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 11 2017, som fortfarande går att läsa i appen mama PLUS!

Foto: Hannah Hedin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!