Brandkårens viktiga uppmaning: Så här pratar du med barn om brandrisk

Är det övernojigt att ha brandvarnare i barnens rum? Hur pratar man med barn om brandrisker? mama har fått svar av Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Levande ljus, glömd spis och soteld är de brandorsaker som står för totalt 44 procent av alla bostadsbränder under december. Av stearinljusbränderna är det drygt 40 procent som inträffar under samma månad.*

Finns det något brandsäkerhetsråd som är viktigare än alla andra?

– Det viktigaste rådet är att se till att det finns brandvarnare i bostaden, och att de fungerar. Många glömmer att sätta i nya batterier, och då är man helt oskyddad, säger Veronica Sandström, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Är det övernojigt att vilja ha brandvarnare i barnens rum?– Nej, absolut inte! Barnens liv är ju det viktigaste som finns! Brandvarnare är bra i alla sovrum, så att man garanterat vaknar om larmet går. Det finns brandvarnare som kopplas ihop så att om en av dem detekterar rök så börjar alla tjuta. Det är en billig livförsäkring. Man ska också placera en nära köket, där flest bränder startar.

Victoria Sandström Foto: Jonas Nyström

Har du något tips på hur man pratar med barn om bränder?

– I skolan och på arbetsplatsen har man ju brandövningar regelbundet. Men har du tänkt igenom vad du ska göra om det uppstår en annan nödsituation hemma? Vad ska man göra om det börjar brinna? Vilken väg ska man ta sig ut? Var ligger mobilen så att ett barn kan ta den med sig och ringa 112? Kan barnen säga sin adress? Att brandöva hemma med barnen kan göras på ett lustfyllt sätt så att barnen har roligt medan de lär sig.

Vad ska man tänka på med levande ljus?

– Ställ dem på ett stabilt underlag, inte nära något brännbart. Glöm inte att släcka ljusen. Man kan ha som rutin att den som tände ljusen får lite extra ansvar för att påminna familjen om att släcka när man lämnar rummet.

Även om man bara ska gå en sväng och komma tillbaka?

– Ja, det är viktigt att släcka även om man bara ska gå ett kort ärende till något annat rum. Plötsligt händer det något som gör att det där korta ärendet blir lite längre, och så glömmer man ljusen.

Vad ska man göra om det börjar brinna?

– Varna andra, sätt dig och andra i säkerhet och larma. Släck om det går att släcka, till exempel med ett glas vatten eller genom att kväva elden med en brandfilt. Om det brinner på spisen, kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Använd aldrig vatten på en oljebrand!

Och om det inte går släcka?– Om du inte själv kan släcka – varna andra och ta dig ut om du kan. Kryp under röken.

Vad gör man om det börjar brinna hos grannen?– Stäng dörrar och fönster mot röken och ring 112. Lägenheter är byggda som brandceller och står emot brand i angränsande brandcell 60 minuter. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Stäng dörren och ring 112. Röken är giftig och några andetag kan räcka för att man ska bli så svårt påverkad att man svimmar av.

Vad mer ska man tänka på?– Det är bra att bestämma en gemensam samlingsplats om man är tvungen att lämna hemmet plötsligt. Helt enkelt en plats dit alla vet att de ska gå, så att man vet att alla har kommit ut.

Checklista: Detta kan du göra för att brandsäkra hemmet

I varje hem ska det finnas brandvarnare – byt batterier i december varje år för att vara säker på att dina brandvarnare fungerar.

Man brukar säga att det ska finnas minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter bostad. Har man flera våningsplan i bostaden ska det finnas minst en per våning. Placera dina brandvarnare i närheten av köket (där flest bränder startar) och i sovrummen (där vi är som mest försvarslösa mot rök och brand).

Låt ett paket med pulversläckare och brandfilt bli årets julklapp! Finns för några hundralappar på stormarknaden.

Läs på pulversläckaren så att du vet hur den fungerar. Om pulvret fastnat i botten eller trycket sjunkit i släckaren – byt ut den.

Dra ur laddare till mobiler, datorer, airboards med mera ur eluttaget när du inte laddar. Medan du laddar apparater, lägg dem på ett icke brännbart underlag. Ladda till exempel inte mobilen i sängen eller soffan!

*Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Här är en film som visar hur snabbt det kan gå om olyckan är framme

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer