Bingo Rimér: "Rambo blev till på parkeringen på Ica Maxi"

Från rockstjärneliv till trebarnspappa – tillvaron har verkligen förändrats för fotografen, bloggaren och instagrammaren Bingo Rimér, som nu även har lanserat ett eget vin. Med Katrin Zytomierska har han äntligen hittat rätt: ”Hon är en fantastisk mamma.” Men är det verkligen färdigfestat (och legat) nu?

Det är nästan prick fyra år sedan den där strålande sommardagen när vi hälsade på hos fotografen Bingo Rimér och hans då alldeles nyfödde son Ringo. Bingo och Ringos mamma Katrin Zytomierska, bloggdrottning och sedan dess även LCHF-ambassadör och entreprenör för dieten (det började när Katrin såg sig nödgad att gå ned 33 kilo efter graviditeten), hyrde ett pastoraldrömmigt skärgårdshus på en ö nära Stockholm för att landa i att plötsligt ha blivit familj. Bingo och Katrin hade träffats bara några månader innan den senare blev på smällen (Bingo hade redan dottern Nova, i dag 11, med Erika Moen) och nu har de varit på det igen

I vintras kom lillebrorsan Rambo och trebarnsfamiljen har numera köpt ett eget hus på samma skärgårdsö, fast basen är fortfarande lägenheten på Östermalm i Stockholm, där även Nova bor varannan vecka.

Bingo Rimér har lanserat eget vin

Bingos kontor ligger några kvarter därifrån och efter evighetssnack på telefonen (möjligen tvångsmässigt, både Erika och Katrin har uttryckt ogillande över att deras barns far alltid har ett pågående samtal) lägger han äntligen på, med iPhonen naturligtvis inom synhåll, och sjunker ned i en rymlig läderfåtölj under det uppförstorade porträttet av Katrin där hon liksom spränger sig igenom en vägg.

Det är full forza på Zytomierska, men det är det å andra sidan även på Bingo Rimér. I våras släppte han ”Bingos fotoskola”, en seriös, passionerad och pedagogisk lärobok (författad tillsammans med Elin Parmhed), startade en träningsportal (man.se), lät tidningen Moore återuppstå (efter några år som digital produkt),

–… och så lanserar jag faktiskt ett rosévin, säger Bingo och hoppar upp igen och hämtar en flaska som står i fönstret.

”Sexy rosé”, det var trots allt som fotograf av lättklädda flickor han slog igenom för snart 20 år sedan (vinet heter dock numera ”S by Sweden”, Systembolaget godkände inte det första namnet).

Nästa år fyller du 40, är det kris?

– Kris och kris, nej, alltså, jag har lite olika tankar runt det där. Delvis hur ens fokus helt konverterar över åt barnen. Man är på landet, man vaknar, man går runt med lillen, allting handlar om barnen och ibland kan jag tycka ”fan, vad tråkigt att det ska vara så”. Att det blir nästan som att ens eget liv tar slut i samband med att man får barn.

Men tänk på allt du har gjort före din 40-årsdag.

– Åh, herregud, jag ryser av välbehag när jag tänker på att jag har lekt av mig, festat av mig, legat av mig och rest av mig, jag har gjort alla de här grejerna. För det måste vara ännu mer frustrerande om man får barn tidigt och låser upp sig.

Gillar både glamour och vardag

Så vad har du kvar att uppnå som livsmål?

– Jag har väl fortfarande någon dröm om att få jobba lite internationellt. Jag tror inte att det är kört, utan jag tänker mycket på att jag skulle vilja leva och bo i New York.

”Är det bara det här livet har att erbjuda?”

Vad hände med Los Angeles?

– Vi bodde där i tre månader, det var ett stort steg för oss, det blir lite längre än att vara på semester, även om man inte riktigt flyttade dit… Ibland känner man att det är så jäkla skönt när man kommer in i rutinerna. Samtidigt kan man få panik när man känner att man går upp och så brer man samma jävla macka till ungarna och väntar på bussen, lämnar på dagis, hittar inte vanten, så var det matsäck igen, du vet…

Vardagspanikångesten!

– När man sätter de där rutinerna, då finns det någonting charmigt med det också, så jag har lite blandade känslor, men ibland får jag panik och känner ”är det bara det här livet har att erbjuda?” (skratt).

När du fick Nova var du fortfarande inne i rockstjärnelivsstilen?

– Ja, det var jag nog lite grann, men trots det har Nova blivit så fin och mogen och fantastisk, mycket tack vare alla de här kvinnorna jag haft omkring mig, både Katrin och Novas mamma och alla mina systrar och min mamma.

Sedan blev du mönsterpappa när du fick Ringo.

– Ja! Jag var nog lite mer redo då. Jag tror det där är en myt att det är en bra idé att skaffa barn när man är ung. Såhär i efter hand kan jag konstatera att min närvaro och mognad var betydligt bättre när jag fick andra barnet.

Är Ringo svartsjuk på Rambo?

– Nej! Han är faktiskt inte det. Vi har verkligen tänkt att ”nu får Ringo inte känna sig utanför”. Men jag har upptäckt att Ringo är väldigt nöjd med sig själv: ”Vadå? Han (Rambo) kan ju inte gå eller hoppa, kan ju inte spela innebandy …” Ringo tycker att ”Rambo – det är inget hot” (skratt).

Men Katrin och Erika är väldigt måna om sina respektive söner och Novas umgänge. Katrin och killarna åkte till Thailand i två veckor och det tyckte både jag och Nova var så himla skönt, eftersom då fick vi det lite som det var förr i tiden. ”Det här är som när du och jag bodde på Söder och du lagade mat …”, sa Nova.

Nova bor hos Bingo varannan-vecka

Mys!

– Först hade jag inte riktigt med det i beräkningen, för jag tänkte: ”Ja, nu åker Katrin bort, nu kan jag gå lite på krogen och göra som jag vill …” Men samma dag ringde det på dörren och jag bara: ”Men gud … ja, just det, Nova ska komma, jag har ju ett barn till!” Nova bara: ”Pappa, nu bor jag här.”

I två veckor?

– Ja, exakt, och jag reflekterade inte över huruvida det var rätt eller fel, men när Katrin kom hem med Ringo och Rambo blev hon arg: ”Vadå! Var hon tvungen att bo hos dig i två veckor?!” För då flyttade Nova när Katrin kom hem och då tyckte Katrin att ”Ringo har ju längtat efter Nova” och jag bara: ”Ja, just det, det är mitt ansvar också, att Ringo ska få vara med sin storasyster.” Så det blir lite pussel.

Var det planerat för ytterligare ett småsyskon?

– Ja. För mig var det inte lika omtumlande att få mitt andra barn som det var att få mitt första, men för Katrin var det ett stort steg från sitt lite galna liv, med att festa hårt och …

”Vi har gjort ett litet mirakel, vi måste ju göra ett till.”

En stor omställning?

– Ja, en ganska stor chock för henne, för hon är ju, du vet, sömn och sovmorgon och vila hela helgen och bruncha med polarna, hon hade levt riktigt ett sådant här ”Sex and the city”-liv.

Inte en vanlig bullmamma.

– Nej, och hon har alltid varit mån om träning och sitt utseende och allt det här. Men när man står där på nätterna och ungen inte sover, då funderar man inte så mycket på när man ska klippa sig eller när man ska gå på nästa spabehandling eller träna ett pass eller fredagsfylla eller någonting, och den omställningen – Katrin var rätt så jobbig under den perioden. Sedan när hon hade landat i det där, då handlade det väldigt mycket om att Ringo måste få ett lillasyskon. Det var väl det som nästan var lite utgångsläget för Katrin.

Gjorde barn på parkeringen

Hon är väldigt resultatinriktad?

– Hon planerar upp. Vi var så lyckliga med Ringo och han är en sådan underbar liten person och även om det har varit jävligt tufft mellan oss, romantiken har hamnat i andra rummet, så spelade det ingen roll. För oss var det så självklart: Vi har gjort ett litet mirakel, vi måste ju göra ett till. Oavsett om det är lite grinig stämning. Det som var så sjukt var att, då skulle vi börja tajma de här …

… ägglossningarna?

– … Ja, och vi var på Hawaii och vi var överallt, och okej när man är nyförälskad och har en helt annan kontinuitet i sex, men när man ska börja tajma och så har man redan två barn, Nova och Ringo var med, och vi stod på balkongen och vi skulle smyga i väg när de sov och …

Inte så romantiskt?

– Nej, men ganska härligt, för det fyller en funktion …

Teamwork?

– Ja, det är ett teamwork och det blir lite häftigt. Men så kämpade vi och skulle tajma (skratt), Katrin blev frustrerad: ”Varför händer det inte!?” Och så kommer vi hem och hon bara: ”Du, jag har räknat lite fel!”

”Vi har fyra ungar, vi får aldrig sova, men vi är VÄÄÄLDIGT, väldigt lyckliga!”

 Men det finns ju ägglossningsstickor?

– Ja, jag vet. Jag VET! Jag bara: ”Har du räknat FEL?” Och då flashar alla de här lite jobbiga situationerna där vi verkligen har kämpat med att få igenom det och pricka rätt. Katrin bara: ”Förlåt, förlåt, jag är jätteledsen, men det diffade tre dagar.” Så vi har liksom legat i ofas hela tiden, i flera månader typ! Men sedan prickade vi rätt direkt. I baksätet

på någon bil på en parkering, när vi åkte och handlade.

Det blev inte Hawaii, det blev Ica Maxi.

– Ja, Ica Maxi i Jämtland, där på parkeringen. Vi åkte förbi där i påskas, jag bara: ”Det var där inne som det hände.”

Vill ni ha ett till barn?

– Alltså, nu är Katrin så överrumplad över att Rambo är så söt. Flera spåtanter har sagt att hon kommer få en pojke och en flicka, och så fick hon två pojkar. Katrin satte på Rambo en rosa tjejtröja och då såg han ut som en liten söt tjej. Katrin tittade på mig och sa: ”Du, det är nog därför spåtanten trodde jag skulle få en tjej, för titta på honom, han är så pluttig som en liten …” Han är som en liten porslinsdocka.

Och så heter han Rambo. Väldigt roligt!

– Ja, han är som en liten persika.

Förlossningen finns på bloggen

Ringos förlossning var väldigt dramatisk, med akut kejsarsnitt där Katrin förlorade mycket blod och fick infektion i livmodern. Hur gick det med Rambo?

– Den stora skillnaden var tidsaspekten. Då med Ringo öppnades hon upp åtta centimeter, sedan var det 24 timmars TRAUMA. Nu var det så här: Kommer in vid tio, käkar en macka, tar en kaffe, byter om, (räknar) elva, tolv … alltså, tre timmar senare så har man en bebis i famnen (på Bingos blogg finns allt filmat: moore.se/bingo).

Har ni anpassat er till att vara en trebarnsfamilj?

– Ja, mer och mer. Men jag har fortfarande lite svårt att hantera att man hela tiden måste planera och packa. Det är lite oskönt, och jag kan märka att jag ibland vill trotsa det där. Det är som att jag vill kämpa emot de facto att min ledighet ska vara logistikplanerad som om det vore en fotografering.

Katrin sa i Aftonbladet tv att hon inte tror på evig kärlek och att om tio år kommer ni ”skilja er eller ligga med andra”?

– Ja, det där är så roligt. Vad man kan säga är positivt och samtidigt jobbigt med Katrin är att hon inte har några filter. För hon säger alltid vad hon tycker. Hon är väldigt pang på rödbetan. Det kan vara lite jobbigt om man till exempel har köpt något åt henne och hon bara: ”Nej, det där gillar jag absolut inte. Det är inte min stil.” Och man bara: ”Jag orkar inte. Hur kan hon säga så?” Det kan vara jättejobbigt, speciellt när man är känslomänniska.

Har en ärlig relation

Men har du inte lärt dig det nu, efter flera år tillsammans?

– Jo, jag börjar lära mig. Samtidigt tycker jag att man måste kompromissa lite grann, och det tycker jag hon är lite dålig på.

Kommer ni ligga med andra då?

– Nej, jag vet inte. Men Katrin har ju ett ärligt perspektiv, och det finns väl någonting lite befriande i att man kan prata om det på det sättet. För jag tror att många lever i den här lögnen att: ”Vi har fyra ungar, vi får aldrig sova, men vi är VÄÄÄLDIGT, väldigt lyckliga!” Man bara: ”Men vänta …”

Sedan kommer kraschen.

– Ja, och så känns det som att folk går skilda vägar för att de inte kunde prata om sina egentliga behov.

Vad består din och Katrins kärlek av?

– Vi har något slags utgångsläge där vi är väldigt lika. Vi gillar glädjeämnena i livet. Vi älskar middagar och barnen och resor och roliga saker. Ibland hör man om relationer där den ena tycker ”allting är så dyrt, vi får inte spendera pengar”. Där är vi i stället: ”Wow! Nu åker vi till Hawaii! När det är högsäsong?”

– Vi har det här drivet, som entreprenörer och som familjeförsörjare. Sedan har vi lite olika förhållningssätt till saker och ting, men det skapar väl å andra sidan en dynamik som gör att det inte blir tråkigt eller slentrianmässigt.

Hon skrev rörande på sin blogg om hur härligt ni har det när ni bara är själva med barnen i sommarhuset på ön.

– Det är helt magiskt, alltså. Och sedan: Katrin är ju en FANTASTISK mamma. Jag menar, tänk om jag hade skaffat barn med en glamourmodell, som skulle glömma ungen på dagis. Alltså, förstår du.

Katrin är rejäl.

– Hon är superkorrekt och hela min familj älskar henne. ”Det här är ju en drömtjej”, säger min mamma. Det man får jobba på är det här med romantiken. Jag tror många gör det misstaget, ”oh, det är så dåligt, jag måste skaffa en ny tjej”. Gräset är inte grönare. Det är bättre att stanna upp och kämpa.

Artikeln har varit publicerad i mama nr 8, 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!