Bebisrumpan - så pottränas den

Bebisrumpan - så pottränas den

Bebisrumpan - så pottränas den

Egentligen, varför skapa blöjberg när bebbarna faktiskt kan gå på toa från dag ett? Allt du behöver är att lära dig 7 enkla knep.

ATT MILJÖN OCH KLIMATHOTET är vår tids hetaste fråga är det väl knappast någon som missat. Mammor som Julia Roberts, Gwyneth Paltrow, Madonna och Catherine Zeta-Jones är bara några av alla Hollywood­stjärnor som går ut offentligt och pratar om ekologi och miljöhot. Men, om vi verkligen vill minska växthuseffekten som Al Gore gjort oss smärtsamt medvetna om i sin film ”En obehaglig sanning”, krävs dessvärre en del av oss. Ja, just av oss vanliga mamas och papas där ute.

För hur gulliga de små bebbarna än är, växer sopberget en hel del efter att de kommit till världen. Vi pratar våtservetter, torrservetter, oändliga burkar med barnmat, vällingförpackningar, plastnappar, plastflaskor, med mera. Men, kanske värst av allt är alla dessa miljoner blöjor som kastas i soptunnan varje dag. (Och då ska vi inte ens gå in på vad blöjorna KOSTAR, huva.)

"I Kina är de flesta barn torra från sju, åtta månaders ålder"

Artisten Anna ”Sahlene” Sahlin är en av alla föräldrar som är med och minskar sopberget. Söta Lily, 1, har inte bytt en bajsblöja sedan hon var åtta månader, istället hamnar härligheten i pottan/toan. ”Det började med att hon såg helt mysko ut, då fattade vi att det var bajs på gång”, berättar Anna.  Att se mysko ut är ett av alla de sätt bebisar kan berätta för oss att de tänker göra nummer ett eller nummer två. Det menar anhängare till populära ”eliminiation communication”, som går ut på att i stort sett nyfödda bebisar kan säga när de behöver kissa och bajsa, precis lika väl som de kan säga till när de vill äta. Det krävs bara att att mamma och pappa är uppmärksamma på bebisens sätt att kommunicera. Och har de sagt till, håller man dem över ett handfat, en toa eller potta, och så blir det resultat. Åtminstone efter en tids ”samarbete”.

Eliminiation communication funkar bäst på bebisar som inte hunnit bli ett halvår (eftersom de sedan går in i andra utvecklingsfaser – krypfasen, separationsångestfasen med mera), men det är möjligt även för lite större bebisar. Hela trenden började i USA, men från början är den inspirerad av föräldrar i Asien och Afrika, som aldrig ­använder blöja. I Kina, till exempel, är de flesta barn torra vid sju, åtta månaders ålder.

Verkar det jobbigt? Jo, men inte så mycket jobbigare än att byta blöja titt som tätt.  Bäst funkar eliminiation communication om du bär barnet i bärsjal, eftersom signalerna går fram tydligare. Men det funkar också i vagn.  Ett tips för de som inte känner sig lockade av tidig potträning: Prova tygblöjor eller köp miljövänliga blöjor istället. Miljömärket Svanen granskar blöjor som säljs och de har listat några märken som håller måttet. De är Änglamark, Bambo och Coops blöjor. Detta innebär inte att märken som Libero och Pampers inte är miljövänliga – däremot har de inte själva visat intresse för att ­miljöcertifieras hos Svanen. Miljömärkningen betyder att blöjorna har minst 5 procent återvinningsbara plaster i sig och att ”fluffmassan” (som pappersmassa, ungefär), som fördelar vätskan i blöjorna, uppfyller miljökraven på skogsbruk, utsläpp, energiåtgång och kemikalie­användning.  Det sköna med elimination communication är avsaknaden av fanatism – prova om du är nyfiken och orkar. Eller vänta ett tag. Förr eller senare åker blöjorna av ändå.

7 TIPS FÖR ATT POTTRÄNA SMÅ BEBBAR

Vad tycker ni om potträning? Tankar? Reflektioner? Har ni erfarenhet ni vill dela med er av? Använd kommentarsfunktionen här nedan och säg vad ni tycker!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande