Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet den 8 mars
Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet den 8 mars

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet den 8 mars

Varje dag dör 1 000 kvinnor världen över på grund av bristande mödravård och osäkra aborter. VIsa att du vill att regeringen ska verka för en minskad mödradödlighet genom att gå med i RFSU:s barnvagnsmarscher den 8 februari. Om det inte anordnas en marsch där du bor kan du lätt ordna en egen!

Förra året marscherade 600 föräldrar med barnvagn för minskad mödradödlighet. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, är det dags igen.
- Nytt för i år är att vi inte bara anordnar en marsch i Stockholm, utan många av RFSU:s lokalföreningar ute i landet ordnar egna marscher. Om man inte bor i närheten av någon av dessa orter kan man anordna en egen marsch genom att gå in på vår hemsida. Det är redan fem personer som gjort det, säger Helena Björk, projektledare för RFSU:s kampanj Unite for women.

Syftet med barnvagnsmarscherna är att sätta fokus på mödradödligheten i världen. Varje dag dör 1 000 kvinnor världen över till följd av bristande mödravård och osäkra aborter. För elva år sen satte FN målet att minska mödradödligheten i världen med 75 procent till år 2015.
- Under de åren som har gått sen målet sattes har mödradödligheten inte alls minskat i den takt som skulle behövas för att det ska kunna nås. Vi måste öka folks medvetenhet kring frågan och sätta press på politikerna.

För information om var och vilken tid barnvagnsmarscherna startar kan du besöka 

Uniteforwomen.se

. Där kan du också starta en egen barnvagnsmarsch om det inte anordnas någon i din stad.  Den som lyckas dra ihop flest människor till sin marsch vinner en akvarellmålning av Stina Wirsén. Och självklart är du välkommen att gå marschen även utan barnvagn!

RFSU:s 3 krav på regeringen:

- Öka biståndsmedel till säkra aborter, preventivmedel och sexualundervisning.
- Sätt press på EU för att verka för att rätten till abort blir en mänslig rättighet.
- Öka stödet till mödrahälsa i konflikt- och katastrofområden.
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!