Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnpsykologen: Man får vara extra generös med skärmtid i corona-tider

Det nya corona-viruset gör att många föräldrar är hemma med sina barn från skolor och förskolor. Hur ska man lägga upp dagarna på bästa sätt för att undvika konflikter och bråk? Barnpsykologen Malin Bergström ger tips och råd. 

Rutiner, struktur och skärmar – ja, hur lägger man upp en corona-karantän med barn?
Rutiner, struktur och skärmar – ja, hur lägger man upp en corona-karantän med barn? Foto: Unsplash

I dessa corona-tider kan en hostning eller rinnande näsa vara anledning nog att hålla barnen hemma från förskola eller skola, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta gör att många av oss småbarnsföräldrar är hemma just nu. Så även barnpsykolog Malin Bergström, som själv är förkyld när vi pratas vid över telefon (intervjun gjordes i mars 2020, reds. anm.). 

Så hur ska man klara av en corona-karantän med pigga barn, när dessutom många av ens vanliga utflyktsmål eller aktiviteter som att träffa kompisar, gå till badhuset eller fika på café, inte längre är ett alternativ? Ett av barnpsykologens tips är att försöka se situationen som någonting positivt. 

– Om du kan ställa om dina tankar till att detta är något positivt, en chans att få mer tid att vara med barnen, så är mycket vunnet bara genom din inställning. Om det känns svårt kan du tänka att: ”Nu är det som det är, och då är det lika bra att vi försöker göra någonting vettigt och kul av situationen”, säger Malin. 

Barnpsykologen Malin Bergström tipsar om hur du kan lägga upp dagarna med barn hemma i corona-tider.
Barnpsykologen Malin Bergström tipsar om hur du kan lägga upp dagarna med barn hemma i corona-tider. Foto: Ann Rudman/Karolinska institutet

Så vad ska man göra hela dagarna?
– Ja, det är ju lätt att bli lite handlingsförlamad när ens vanliga utflykter inte finns att tillgå. Man får försöka vara lite extra kreativ. Kanske baka, laga mat tillsammans, spela spel, och så vill jag slå ett slag för att gå ut! Inte till lekparker där ni kanske träffar massa andra barn, utan försök att ta er till skogen eller stora parker där barnen kan springa av sig och röra på sig. Jag tänker att naturen är ens bästa resurs just nu. 

Hur ska man tänka kring rutiner – är det viktigt att försöka hålla dem?
– Det går inte att säga att alla barn behöver rutiner, vissa barn har väldigt lätt för att ta dagen som den kommer, medan andra har svårare för det. Utgå från ditt barn. Hur gör ni på helger? På semestern? Om du har ungar med mycket energi kan dagarna lätt bli konfliktfyllda och bråkiga om du inte tillgodoser deras behov av rutiner och att göra sig av med energi. 

Naturen är föräldrars bästa resurs nu i corona-tider, menar barnpsykologen.
Naturen är föräldrars bästa resurs nu i corona-tider, menar barnpsykologen. Foto: Unsplash/Sander Weeteling

Matrutiner då?
– Vissa barn behöver äta på regelbundna tider för att inte tappa humöret, och det gäller som förälder att försöka ge barnet mat då. Däremot går det ju att försöka vara praktisk och laga storkok dessa dagar, annars kommer du ju i princip ägna all din vakna tid åt att stå i köket. 

Hur ska man lägga upp en dag? Hur ska man få struktur?
– Jag tror på att dela in dagen i block för att få tillvaron att fungera. Var proaktiv som förälder! Se till att ni kommer upp ur sängen, får på er kläder, äter frukost och gärna att ni kommer ut redan på förmiddagen. Då kan du tillåta er att ha en lugnare eftermiddag, och tillåta skärmar efter lunch. 

”Jag tycker man får vara extra generös med skärmtid nu. Man ska inte krångla till det för sig själv”

Ja, hur ska man göra med skärmarna? Är det okej med lite mer skärmtid i karantän?
– Absolut! Jag tycker man får vara extra generös med skärmtid nu. Man ska inte krångla till det för sig själv. Men sen är det väl trevligt om man som förälder försöker uppbåda energi till att göra något speciellt och roligt för barnen också. Om det är fint väder ute kanske ni kan grilla korv till lunch eller äta mellis ute, säger Malin och fortsätter: 

– Om du kan få till någon slags struktur på dagen blir det ofta lättare även för dig som förälder att njuta av att vara extra mycket med dina barn. Tid med barnen är ju tyvärr något utav en bristvara för många. Men ha inte dåligt samvete för skärmen i dessa tider! 

”Ha inte dåligt samvete för skärmen i dessa tider”, råder barnpsykolog Malin Bergström.
”Ha inte dåligt samvete för skärmen i dessa tider”, råder barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Unsplash

Barnpsykologen: Var ärlig och prata med barnen om corona och oro

Om barnen undrar varför de måste vara hemma eller verkar oroliga över corona, hur ska man prata om det då?
– Jag tänker att man verkligen ska vara ärlig och prata med barnen. Av erfarenhet vet jag att många tycker att det är svårt att prata om svåra saker. Man vill gärna ”skona barnen”. Men barn blir ofta mer oroliga när de märker att du smusslar med någonting, än om du är ärlig och säger som det är. 

– Och det finns väldigt lugnande besked vi ge kan ge barnen i dessa tider. Till exempel ”Nu stannar vi inne för att inte smitta de som är gamla. För dig som är liten är det inte farligt att få corona, men nu stannar vi inne så att inte vi blir sjuka och smittar andra. Det här gör vi för andras skull.” 

Men om man som förälder ÄR orolig? Ska man försöka dölja det för sina barn?
– Det går inte. Det kommer barnet att höra och förstå ändå. Även väldigt små barn är jättebra på att tolka och uppfatta känslostämningar och mimik. Så det är ingen idé att försöka dölja det, då är det bättre att säga som det är: ”Det här är inte farligt egentligen, men jag är ändå orolig”. Och kanske kan du till och med låta barnet trösta dig. Det får många föräldrar panik om man säger, men det är inget farligt, tvärtom! Du kanske gråter en skvätt och får en kram från din fyraåring, och så har barnet lärt sig massor om känslor och tröst, avslutar Malin Bergström. 

Du kanske också vill få 40 tips på roliga saker ni kan göra när ni är hemma med barnen.
Eller en härlig intervju med Ditte Svanfeldt om livet som funkismamma: ”Della gör oss till bättre människor”