Barnmorskan om förlossningskrisen: Så kan du stilla din oro

Förlossningsvården går på knäna och det rapporteras om en akut kris i sommar. Vi har pratat med barnmorskan Ia Jeppsson om situationen och även fått hennes bästa tips för de som känner oro inför sommaren. Vill du prata med andra om situationen, använd hashtaggen #släppinmigpåbb.

Så säger barnmorskan:

Hej Ia Jeppsson, barnmorska på BB Stockholm, hur mår  förlossningsvården?

– Just nu är det en akut kris inför sommaren, speciellt i Stockholm är läget väldigt allvarligt i och med att BB Sophia stänger ner. Jag är med i flera forum för barnmorskor och det kommer larm från hela landet. Det är även bekymmersamt på längre sikt, vården kan inte ge kvinnor det de vill ha och behöver. Det är känsligt att vänta och föda barn, processen är så lättstörd. Det finns forskning som visar hur mycket bättre utfallet blir om kvinnan känner sig trygg, har en barnmorska som stannar under hela förlossningen, det är basic-vård tycker jag.

Hur ska krisen lösas?

– Vi barnmorskor tror att man kan göra vården klokare genom att till exempel inte låta alla friska kvinnor med normala graviditeter föda på högteknologiska sjukhus. Det behövs mindre enheter med lugn och ro, och kontinuerligt stöd där det får ta den tid det tar och där det inte behövs så mycket interventioner. Vi barnmorskor behöver vara med när vården planeras. Och det behövs mer resurser! Vården skulle kunna bli mycket, mycket bättre.

Hur bemöter du oroliga kvinnor med bf i sommar?

– Den här oron som många har om att bli hänvisade och inte få plats, den är väldigt svår att lugna just nu. Vi barnmorskor vill kunna säga att ”vi tar emot er” och att ”det inte är någon fara”, men det kommer att bli fler hänvisningar eftersom det saknas platser. Djur flyttar man inte på när det närmar sig födseln, men kvinnor ska åka mitt i brinnande förlossningsarbete. Jag förstår att blivande föräldrar känner sig oroade.

Så kan du stilla din oro, Ia tipsar:

1. Prata med din barnmorska på mvc.

2. Förbered dig tillsammans med din partner, nära vän eller en doula, gå en profylaxkurs så att ni känner er trygga. Då gör det inte lika mycket om du blir hänvisad, då har du tryggheten i ditt lilla team.

3. Tidigare somrar har det föreslagits att det är ett alternativ att lämna storstäderna och föda på sitt lantställe. Det kommer sannolikt att rekommenderas från vårdens sida även i år.

Text: Anastelle Wieslander

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 6 2016, som finns ute nu!

#släppinmigpåbb

Är du orolig? Berätta gärna om dina upplevelser och hashtagga #släppinmigpåbb och @tidningenmama.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!