Barnläkaren: Det här betyder barnens hudutslag

Foto: Getty images

Vattkoppor, höstblåsor eller nässelutslag? Hur vet man vad utslagen innebär? mama har pratat med barnläkaren Anders Nilsson på Alva barnavårdcentral.

Hur vet man om de röda prickarna är vattkoppor, svinkoppor eller höstblåsor och hur kan man egentligen avgöra om ens lilla älskling drabbats av tredagarsfeber eller inte? Barnläkaren svarar på de vanligaste frågorna kring hudutslag hos barn.

Vattkoppor – symptom och behandling

Utslag: Kliande röda prickar som övergår i blåsor inom ett dygn.

Orsak: Virus.

Läkarens kommentar: ”Vattkoppor är otroligt smittsamt. En del anordnar vattkoppspartyn för att de vill att deras barn ska bli smittade. Det är ganska meningslöst, för när det går vattkoppor i förskolan finns riklig smitta där dagligen under en längre tid. Även om vattkoppor inte kan betraktas som en farlig sjukdom för ett friskt barn, är det besvärligt med klåda och feber för barnet och frånvaro från arbetet cirka tio dagar för föräldrarna. Man kan vaccinera sig mot vattkoppor – och vore det en vuxensjukdom är jag övertygad om att fler skulle vaccinera sig mot det än mot influensa.”

Läs mer: Vattkoppor: Symptom, vaccin – och det händer om du får det som gravid

Borrelia – symptom och behandling

Utslag: Röd ring i huden

Orsak: Fästingbett

Läkarens kommentar: ”Om ditt barn fått en fästing och senare får en röd på kroppen, kan det vara borrelia. Om du ser en sådan här ring ska du uppsöka läkare för bedömning och eventuellt antibiotika. Det är oftast inte någon mening att ta ett prov och vänta på ett provsvar, då dessa är osäkra vid hudinfektion av borrelia. Det finns även mer besvärliga borreliainfektioner som kan drabba leder, framför allt stora leder, och nervsystemet.”

Läs också: Allt du måste veta om krupp (för att inte bli livrädd om ditt barn får det)

Svinkoppor (Impetigo)  – symptom och behandling

Foto: Getty images

Utslag: Röda blåsor, fuktiga sår som fylls av vätska. De är variga, kladdiga och rodnande. Det kan även bli sårskorpor, som växer till på olika platser på kroppen.

Orsak: Bakterier, oftast stafylococcer.

Läkarens kommentar: ”Svinkoppor är ett sorgesamt ord för en infektion i skinnet. Kopporna blir ofta kladdiga och variga. Man kan börja med att behandla dem med tvål och vatten. Blir det inte bättre kan man få en antibiotikasalva, om det inte är mer omfattande, då man kan behöva antibiotika genom munnen.”

Nässelutslag – symptom och behandling

Utslag: Utspridda, kliande upphöjda rodnader i huden. Storleken kan vara alltifrån någon millimeter till större än en stekpanna.

Orsak: Kyla, värme eller allergi.

Läkarens kommentar: ”Nässelutslag kommer när en del av kroppens försvarsceller släpper ut histamin. I förskoleåldern kommer ungefär hälften i samband med en virusinfektion, och de är kortvariga. Andra utlöses av kyla, värme eller tryck på huden. Det finns också en långvarig form där nässelutslaget inte har någon yttre orsak alls. Dessa former kan i regel behandlas framgångsrikt genom antihistaminmedicin (samma som pollenallergiker använder under den besvärliga säsongen). Man bör vara uppmärksam på nässelutslag som är tecken på födoämnesallergi. Vanligast är då att det börjar klia i munnen och kännas svullet i halsen när man äter. Även kraftigare reaktioner förekommer. Några födoämnen som kan ge kraftiga sådana reaktioner i barndomen är ägg, mjölk, nötter, jordnötter, sesam med flera. Även fisk och skaldjur är viktiga (allergin debuterar oftast i skolåldern).”

Läs mer: Nässelutslag – ofta oförklarliga men ofarliga

Mässling  – symptom och behandling

Foto: This content is subject to copyright.

Utslag: Röda utslag som oftast börjar i ansiktet och sprider sig till övriga kroppen. Man kan ha en typisk vit fläck på insidan av kinden.

Orsak: Virus.

Läkarens kommentar: ”Respekten för mässling är mycket stor eftersom den kan orsaka hjärnskada. Mässling förekommer dock nästan inte i Sverige, eftersom vaccination ingår i vaccinationsprogrammet. Om man ska resa utomlands med barn som ännu inte mässlingsvaccinerats, vilket sker vid BVC när man är ungefär 18 månader gammal, kan det finnas anledning att tidigarelägga mässlingsvaccinationen. Det är ännu viktigare vid semesterresor till varma länder. Mässling är mycket smittsamt.”

Från vilken ålder kan man vaccinera?
– Små bebisar är inte så utsatta eftersom de oftast ligger i en vagn eller i en bärsele och inte har så mycket kontakt med främlingar. Men om barnet är ett halvår och är i till exempel Thailand sitter det kanske i knä hos andra på restauranger och andra barn kanske leker med bebisen.

Lär också: Öroninflammation hos barn – symptom och 6 frågor till barnläkaren

Höstblåsor – symptom och behandling

Utslag: Blåsor som kan sitta i munnen, på läpparna, kinderna, kindernas insida, tunga och gom.

Orsak: Ett virus.

Läkarens kommentar: ”Höstblåsevirus sitter i huvudsak i munnen, men det finns en variant som ger blåsor på handflator och fotsulor.”

Läs mer: Höstblåsor hos barn – symptom och behandling

Eksem – symptom och behandling

Foto: This content is subject to copyright.

Utslag: Torra, kliande sandpapperliknande rodnader.

Varianter: De kan bero på allergi och vara atopiska (kroniska). Hos barn är atopiska eksem i särklass vanligast och drabbar ungefär vart femte barn. De växer bort hos ungefär hälften.

Läkarens kommentar: ”Mjälleksem (seborroiskt eksem) är ett eksem man också ser i barndomen, medan kontakteksem är mycket ovanligare i denna åldersgrupp än hos vuxna.”

Röda hund – symptom och behandling

Foto: This content is subject to copyright.

Utslag: Karaktäristiska blekröda utslag.

Orsak: Virus.

Läkarens kommentar: ”Röda hund är inte en speciellt farlig sjukdom att ha, om man inte är gravid. Då kan den orsaka fosterskador. Därför kollar man alltid om gravida har vaccinationsskydd. I dag är röda hund extremt sällsynt i Sverige tack vare barnvaccinationsprogrammet.”

Tredagarsfeber – symptom och behandling

Foto: Liderina

Utslag: Många små röda prickar.

Orsak: Humant herpesvirus

Läkarens kommentar: ”Det är vanligtvis ett barn i ettårsåldern som får tredagarsfeber och de flesta barn får det. Till skillnad från andra utslag kommer de här efter infektionen och inte i samband med infektionen. Febern kan vara två eller fyra dagar också, det behöver inte vara tre.”

För mer läsning på ämnet kan vi varmt rekommendera den här artikeln från Vi föräldrar: Vi föräldrars stora guide om utslag hos barn

Missa aldrig några mama-artiklar – besök mama.nu varje dag!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande