Barnläkaren: Därför behöver du inte stressa över vabbandet

Stressen för småbarnsföräldrar är enorm så här års. Under förkylningssäsongen blir ofta barn under tre år förkylda ungefär 10 (TIO!!!) gånger, och tillslut törs man nästan inte säga att man måste vara hemma och vabba – igen!

Känner ni igen känslan av hur det tar emot att skriva det där mailet till chefen när man måste vabba för tredje gången – den här månaden? Men faktum är att det viktigaste av allt är att behålla lugnet och vabba hela sjukdomstiden ut, för att slippa smittspridning (och ännu mer vab).

Men det finns ljus i den hopplöst mörka vab-tunneln. Barn äldre än tre år blir ofta inte sjuka oftare än vuxna.

– Det är en myt att barn blir sjuka oftare än vuxna. Framförallt är det små barn, upp till 3 års ålder, som kan vara förkylda flera gånger om året. De yngsta barnen har inte exponerats för alla virus tidigare och måste därför bygga upp sitt försvar. Dessutom är det svårt att förhindra smittspridningen bland yngre barn eftersom de kladdar mer på varandra, säger Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, till Metro.

– Ett barn under tre år kan få upp till tio förkylningar under en säsong, säger han.

Vi räknar helt enkelt ned dagarna tills perioden av mer eller mindre konstant vab är förbi! 😉 Snart är den värsta perioden över. Och faktum är att årets influensasäsong har varit ovanligt tuff. Heja alla grymma föräldrar för att vi tagit oss igenom det här!

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!