Barn: bästa fredsmäklarna
Barn: bästa fredsmäklarna

Barn: bästa fredsmäklarna

Ingen nyhet för förhärdade föräldrar, men ändå skönt att få det vetenskapligt bekräftat - små barn är duktiga förhandlare!

Det är Torgeir Alvestad som avhandlat i ämnet vid Göteborgs universitet. Han har studerat knoddar mellan två och tre år och undersökt vad de förhandlar om, hur de gör det och vilka strategier som används för att komma överens om vad de ska leka, och sedan hur själva leken ska lekas. Att barn har ett sådant väloljat umgänges­maskineri var en aha-upplevelse för Alvestad.
– När de var överens och leken flöt på kommunicerade de mest med blickar, nickningar och annat positivt kroppsspråk, säger han till Skolporten.com.

– När leken övergick i oenighet blev det verbala språket tydligare och de vanligaste orden var ”nej” och ”inte”. Det slog mig att de små barnens verbala språk fyller samma funktion som för oss vuxna.

Som gör bäst i att hålla sig borta:
– En pedagogisk konsekvens av resultaten är att de vuxna inte ska gripa in för tidigt i barns förhandlingar, analyserar Alvestad.

– Ge barnen tid helt enkelt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!