Jett Travolta kawasaki syndrom
Jett Travolta kawasaki syndrom Foto: Polaris / ALL OVER PRESS / All Over Press Sweden

"Att begrava sin son är det värsta man kan vara med om"

I januari i år dog Jett, 16, John Travoltas älskade son. Han föll och skadade sig i ett badkar när familjen firade nyår på Bahamas, och avled troligen i sin pappas famn. ”Jett är min första och han är mitt hjärta, sa John Travolta när dödsfallet slogs upp stort i världsmedierna.

Så tidigt som när Jett Travolta var två år fick han diagnosen Kawasakis syndrom, en inflammation som påverkar bland annat blodkärl och lymfkörteln och kan orsaka allvarliga allergier och astmaattacker.

I början trodde föräldrarna John och Kelly Preston att det var på grund av alla gifter som finns i rengöringsmedel, men ju äldre Jett blev, desto större blev ryktesspridningen att det inte alls handlade om Kawasakis syndrom, eftersom det nästan enbart drabbar små barn och inte heller ger de slags anfall Jett led av – utan att han istället skulle ha autism. 

Detta förnekades ihärdigt av Jetts föräldrar, scientologer tror inte att mentala sjukdomar existerar (minns exempelvis filmstjärnebråket när intensive scientologen Tom Cruise tyckte Brooke Shields skulle bota sin förlossningsdepression med vitaminer) och under åren har det ibland varit hårda ord i pressen mot John Travolta, som kulminerade när Jett föll och slog sig i ett badkar så allvarligt att han dog den 2 januari i år, när familjen var på paradisön Bahamas för att fira nyåret.

Kritiker hävdade att paret Travolta inte gett Jett de mediciner han behövde, vilket de förklarade att de visst gjort, men en del av dem hjälpte inte mot kramperna utan förstörde bara levern. Vidare fick John och Kelly frågor huruvida de verkligen brytt sig om Jett, ens varit i närheten av honom, men togs genast i försvar av Travoltas advokater och nära vänner 

Michael McDermott 

och 

Mike Ossi

, de uttalade sig gemensamt i en ganska rakt på sak-intervju strax efter sorgespelet inträffat i amerikanska tidningen Us Magazine.

 


– Jett lämnades inte ensam, sa paret enstämmigt.

 


– Han hade en nanny där hela tiden. Hon sov nära Jetts rum och det var som en baby-monitor, en klocka på dörren, så det hördes om Jett gick in eller ut. Han var helt övervakad. Det var nannyn som hittade honom och ringde 911, John försökte förgäves rädda honom. Han ville inte att någonting skulle hända den där pojken och han försökte återuppliva honom. 

 


– Han gjorde mun mot mun-metoden tills de fick lyfta honom ifrån Jett för att ta honom till sjukhuset.

”Han kunde aldrig drömma om att det här skulle hända”, sa vännerna.
– John sa alltid, ”jag är lycklig så länge mina barn är lyckliga”. Hans hjärta har brustit… Att begrava sin son är det värsta man någonsin kan vara med om. John och Jett hade en väldigt stark relation, ord kan inte beskriva hur nära de var. Det här kommer att ta väldigt mycket tid. Hans liv kommer aldrig bli detsamma igen. Både John och Kelly är totalt knäckta. De stod så nära sin son.

Enligt uppgifter ska Jett ha dött i Travoltas famn.
– Jett kan fortfarande ha varit levande när John gjorde hjärt- och lungräddning, sedan tog ambulanspersonalen över, säger McDermott/Ossi (det blev senare skandal när en ambulansförare som tagit en bild på den döende Jett försökte pressa Travolta på pengar för att inte sälja den vidare).
– Jett förklarades död på sjukhuset. Vi tror att John fick en chans att säga adjö. Han kan ha dött i sin fars armar, men vi är inte säkra.

Hur var Jett?

 


– Han var underbar. Han hade fysiska svårigheter, men när han såg in i sin pappas ögon var kärleken påtaglig. När han tog tag i sin pappa, ville han inte släppa honom.

Detta är ett utdrag av artikeln som är publicerad i sin helhet i mama nr 5 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!