Årets modemama 2010: Marina Kereklidou
Årets modemama 2010: Marina Kereklidou

Årets modemama 2010: Marina Kereklidou

En stark modepersonlighet med cool karisma och klassisk stil med en twist. Hon ser avslappnat elegant ut vare sig klädkoden är aftonklänning eller casual. En tvåbarnsmamma som blir snyggare med åren och som kombinerar hög modegrad med en livsbejakande stil. Tack för inspirationen, Marina!

MARINA KEREKLIDOU

Ålder: 40.
Familj: Michael Elmenback, sönerna Nico, 4, och Franz, 2.
Bor: På Kungsholmen, Stockholm.
Gör: Stylist och designer.
Aktuell: Med reklamjobb för NK och H&M och en pressvisning för Lindex.
Det vill jag helst under 2011: "Fortsätta att ha bra balans mellan jobb, vänner och privatliv."

Grattis, du är årets modemama 2010!
– Det känns väldigt skojigt!

Vad kännetecknar din stil?
– Klassisk med en twist. Jag utgår alltid från det vackra, men ger det gärna ett udda uttryck.

Du har två barn, har din stil förändrats efter att du blev mamma?
– Jag vaknade upp efter tre år med en garderob som inte var en garderob. Under de här åren har modet också förändrats. Jag bestämde mig för att rensa och ställde frågan: Var befinner jag mig nu? Förutom att min kropp förändrats, så har mina behov förändrats – alla de senast inköpta plaggen har knäppning vid bysten, för att kunna amma i. Nyligen köpte jag en täckjacka, ett plagg jag aldrig någonsin tidigare ägt, och ett par sneakers från Stella McCartney for Adidas, därför att jag behöver dem för att kunna gå från och till dagis – utan att förlora min stil.
– Sedan är jag inte ute lika mycket som förr, så jag behöver inte lika många festplagg. Men om tillfället bjuds, klär jag gärna upp mig.

Du har blivit snyggare och snyggare med åren, har det att göra med en ny säkerhet?
– Det är en mjukare sida som kommit fram, något som penetrerat ytan. Jag är mer själv­säker nu. Jag har växt som person och fått ytterligare dimensioner. Det betyder inte att man måste släppa sitt jobb. I Sverige finns inte så många modeförebilder inom stylistyrket, som historiskt sett är ganska ungt. Tidigare bytte många yrke när de blev 40 år och skaffade barn. Utomlands finns en tradition av äldre stylister. Jag tillhör den första generationen svenska stylister som fortsatt att jobba.

Någon stilförebild?

– Alla stilikoner är inspirerande. Jag växte upp på 80-talet, så Madonna och ”Dynastin” har påverkat mig. Men vissa stilar passar bättre på andra än på mig. Jag gillar ikoner som har en blandning av maskulint och feminint.

Favoritmodeskapare?

– Massor! Alexander McQueen, Yves Saint Laurent – de stora mästarna som gått bort. Nu senast gillade jag Stella McCartneys höst/vinter 2010–11. Och många svenska gör bra ifrån sig nu. Acne, Whyred, Dagmar...

Ditt bästa stylingknep?
– Har du ett hår som krisar – sätt på en hatt. Har du en snygg midja – markera den med ett skärp. Och snygga skor hjälper allt! Det kräver dock att du har en skogarderob där alla modeller finns i såväl svart som färg.

Du har stylat Nina Persson, Robyn och för magasin som Harper’s Bazaar och Jalouse och är föräldraledig modechef på Bon – vilket är ditt roligaste uppdrag hittills?

– Det senaste H&M-jobbet i Rom, senaste NK-visningen, Lindex-kampanjen med modellen Carmen Kass och senaste outfiten till konstprojektet med Nathalia Edenmont. Jag tycker alltid att det senaste jag gjort, eller kommer att göra, är det roligaste.

Du drev märket Marina Kereklidou 1997–2001, och blev Årets designer i Elle 2001 och Plaza 2000 – varför slutade du?

– Jag gjorde allt själv. Det blev tungt. Efter utmärkelserna gjorde jag en egen visning ihop med Absolut Vodka och Bon på Nordiska museet för tusen gäster. Det var maxat. Jag kände att jag gjort mitt och kunde gå vidare.

Hur mycket pengar spenderar du på kläder?

– Jag har krabbor i plånboken, spenderar inte så lätt, men när jag väl shoppar kan det dra iväg. Jag lägger minimum 60 000 kronor under ett år, men konsumerar aldrig hejvilt. Jag satsar på kvalitet och det som är smickrande för mig. Nu senast ett par spetsiga lackskor i beige från Stella McCartney.

Köptips inför våren 2011?
– Jag rekommenderar något minimalistiskt i beige och något blommigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!