Årets mama-inspiratör: Jessica Andersson
Årets mama-inspiratör: Jessica Andersson

Årets mama-inspiratör 2010: Jessica Andersson

När hon i en förkrossande ärlig bok berättade om sin tuffa uppväxt i olika fosterhem hjälpte hon både sig själv och andra att sluta skämmas för sin smärta. Stort grattis, modiga mamma Jessica!

Jessica Andersson

Ålder: 35.
Familj: Liam, 7.
Bor: I nyinköpt hus i Trollhättan.
Gör: Sångerska och artist.
Aktuell: Med boken ”När kalla nätter plågar mig med minnet av hur det var” (skriven av Lena Katarina Swanberg) och nya skivan ”Wake up” med 60-tals­låtar i nytt arrangemang. Vill allra helst 2010: ”Melodifestivalen lockar. Det skulle vara kul!”

Grattis Jessica, du är vald till årets mama-inspiratör!
– Tack, det är fantastiskt roligt, jag är väldigt smickrad av den utmärkelsen.

Du var otroligt modig som berättade om din svåra uppväxt i årets kanske mest känslosamma bok. Vad fick dig att till slut våga?
– Det var flera olika faktorer, men med det jobb jag har märkte jag att det var svårt att undvika det till slut. Journalister frågade om min uppväxt och jag hittade på. Jag ljög och det blev till sist för jobbigt för mig. 

Hur var det att dra upp alla gamla minnen?
– Otroligt jobbigt, många gånger satt jag och Lena Katarina och grät ikapp. När boken kom ut mådde jag ganska dåligt, tänkte: ”Vad har jag gjort!?” Men sen fick jag så fin respons från människor. Det
påminde mig om varför jag ville berätta. Jag har hjälpt andra. Och jag har hjälpt mig själv.

Hur var det att själv bli mamma utan någon ”bra” förebild?

– Liam är mitt allt, han har förgyllt mitt liv på ett sätt som inte går att beskriva. Det var dags att bryta mönstret, att göra barndomen annorlunda för honom. Det har jag gjort. Och jag är mycket stolt över det.

Han bor hos dig halva tiden?

– Ja, och det funkar bra. Det är fruktansvärt för mig varje måndag när han ska till sin pappa, men det går blixtsnabbt över för honom. När jag ringer har han ofta inte tid att prata – och då vet jag att allt är bra.

Vad är han i för fas, annars?

– ”Mamma är pinsam”-fasen. 

Har du kontakt med din egen mamma i dag?
– Ja, men inte på daglig basis, vi ringer på födelsedagar och så. Jag har valt att ha det så här. Jag undrar annars hur hon mår och vad hon gör, det tar för mycket energi. Men jag har Amy, min fantastiska fostermamma.  

Och du har precis köpt hus!
– Ja, jag har länge drömt om ett hus till mig och Liam. Och nu har det blivit klart, det samlar en hel del vuxenpoäng! Vi bodde i lägenhet mitt i stan tidigare och jag kunde inte släppa ut Liam hur som helst. Nu kan jag det. Det ligger två minuter från skolan – perfekt.

Drömmer du om fler barn?
– Jag är inte främmande för tanken. Men jag träffar ingen nu. Man får se, ett syskon till Liam hade varit underbart. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!