Är det DU som är världens sämsta mamma?

mamas feature-redaktör LISA NYLÉN är trött på att höra mammor förminska sig själva och vill uppmuntra alla att slopa ett slitet uttryck.

”Jag kände mig som vääärldens sämsta mamma!” utbrast en bekant till mig nyligen. Jag såg lite fundersamt på henne och reflekterade över att hon var långt ifrån den första i min närhet som använde detta uttryck. Och den stora frågan är; vad hade hon gjort för att ge sig själva denna utmärkelse?

Jo, hon hade förmodligen bara hämtat sitt barn sist på förskolan eller gett det en glass före maten eller låtit det spela på telefonen medan hon fick ihop middagen. Jag tror också att hon samma dag hade serverat sitt barn frukost, kramat det och berättat hur mycket hon älskade det.

Den dagen hade hon kanske även jobbat för att kunna försörja sitt barn. Möjligtvis till och med jobbat över, för att hon ville ha en chans att göra karriär – eller bara tyckte att det var roligt. Vad hon än hade gjort var hon inte i närheten av att få detta epitet.

Jag gissar att många mammor använder sig av detta uttryck för att förekomma de där (ofta nät-) kritikerna som anser att hennes uppgift är att vara just mamma. För att visa dem att hon är medveten om sina tillkortakommanden eller ursäkta att hon inte är konstant närvarande. Men det ska inte behövas! Vi mammor har pålagts ett enormt ansvar eftersom vi fortfarande förväntas ta det största ansvaret för familj och hem. Inte konstigt då att vi ibland känner oss värdelösa när vi inte klarar av att bolla jobb, familj och socialt umgänge.

Så! Kan vi nu kollektivt sluta använda uttrycket ”Världens sämsta mamma” och istället vara okej med att vi inte alltid lever upp till våra egna – eller samhällets – förväntningar? Stötta och peppa varandra i moderskapet och acceptera att det inte alltid blir perfekt. 

Tänk om min kompis i fortsättningen kommer säga: ”Jag kände mig som världens bästa mamma idag. Jag fick på ungen galonisar, jobbade hela dagen och lyckades steka köttbullar före klockan sex!”. DET är vad jag kallar världens bästa mamma!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer