Annika Sjöö: "Jag är i bättre form nu än före graviditeten"
Annika Sjöö: "Jag är i bättre form nu än före graviditeten" Foto: Johannes Giotas

Annika Sjöö: "Jag är i bättre form nu än före graviditeten"

För nio månader sen fick "Let's Dance"-dansaren Annika Sjöö sitt första barn. Graviditeten och den nya mammarollen har förändrat henne - och hennes kropp! - mer än hon trodde var möjligt: "Det var en stor omställning att inte kunna träna på samma sätt."

Annika Sjöö

Ålder: 29.
Familj: Sambon Michael och sonen Kelvin, nio månader.
Bor: Göteborg.
Gör: Arbetar som frilansande dansare. Även utbildad idrotts- och gymnasielärare på gymnasienivå.

För drygt ett och ett halvt år sedan tog dansaren Annika Sjöö hem förstaplatsen i ”Let’s dance” tillsammans med Världens starkaste man, Magnus Samuelsson.
– Vi var helt inställda på att vi skulle vinna. Det fanns ingen annat för oss, vi gick in för det till 100 procent. Jag kände att det var min tur att vinna nu, när jag hade varit så nära två gånger tidigare. Mitt fokus låg helt på att jag skulle träna och äta rätt, tävlingsmänniska som jag är. När de ropade upp våra namn blev jag så glad att jag inte visste var jag skulle ta vägen, säger hon.

Hon beskriver tiden i ”Let’s dance” som otroligt intensiv. Under de månaderna som tävlingen pågick pendlade hon mellan Stockholm och pojkvännen Michael i Göteborg. 

Någon månad efter finalen blev hon gravid för första gången.
– När jag fick beskedet att vi skulle ha barn funderade jag mycket på hur jag skulle reagera över att min kropp skulle förändras. Jag har tränat så länge jag kan minnas. Då har jag själv kunnat ha kontroll över kroppen. Men det skulle jag inte kunna ha på samma sätt nu och det kändes väldigt konstigt. Min plan var att fortsätta träna, i alla fall i början av graviditeten. 

Det visade sig vara helt omöjligt.
– Jag hamnade i en trötthetskoma de första tre månaderna. Jag orkade ingenting och ville bara sova mest hela tiden. Jag hade svårt att acceptera det eftersom jag alltid har haft en massa energi och tusen bollar i luften, säger Annika.
– Det var en stor omställning från att några månader innan ha tränat extremt mycket när jag var med i ”Let’s dance”, till att inte kunna göra någonting. Det var en konstig känsla att jag inte kunde påverka min kropp. Den gjorde precis som den själv ville. 

I mitten av graviditeten försvann den ständiga tröttheten, något Annika beskriver som en stor lättnad.
– Det är väldigt påfrestande, både fysiskt och psykiskt, att gå runt och vara trött hela
tiden. 

De närmsta två månaderna tränade Annika framför allt konditionsträning.
– Jag vågade faktiskt inte göra något annat, jag var rädd att jag skulle skada barnet i magen om jag exempelvis lyfte för tunga vikter. 

Den 8 januari i år föddes Kelvin – på premiären av ”Let’s dance”.
– Jag kände på mig att han skulle komma den dagen. Jag låg på bb och tittade på prog­rammet, det var jättehäftigt!

Ett par dagar senare var familjen hemma. Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig. Föreställningen som Annika hade om att få barn visade sig inte alls stämma överens med verkligheten.
– Jag hamnade i någon slags chock efter förlossningen. Det var en sådan otrolig omställning. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli på det sättet. Alla som jag pratade med om barn berättade hur fantastiskt och mysigt det var, men ingen nämnde att det faktiskt är ganska kämpigt att få ett spädbarn. Det verkar inte vara något som folk vill prata om. 

Det blev många sömnlösa nätter för Annika och Michael när de kom hem med Kelvin.
– Det var tufft att inte få tillräckligt med sömn. När jag slutade amma delade vi upp dygnet så att jag tog Kelvin på nätterna och Michael hade honom på dagarna. Det var skönt. 

Annika tar en tugga på äggmackan och berättar att hon kände sig ensam i början.
– Jag var hemma själv mycket då. Det var så extremt mycket snö i Göteborg i vintras, bara man skulle ta en promenad var det ett jätteprojekt att ta sig ut med vagnen. Det gjorde att vi ofta blev kvar hemma i lägenheten.
– Innan Kelvin föddes tänkte jag att det skulle bli mysigt att ta promenader med vagnen och vara ute på stan och fika med kompisar. Allt blev så annorlunda.

Hur reagerade du på viktökningen under graviditeten?

– Jag trodde att det skulle vara jobbigare mentalt att gå upp, men jag tycker att jag har kunnat släppa en del av mitt kontrollbehov när det gäller träning och mat. Jag är fortfarande noga med vad jag stoppar i mig. Men jag är inte lika mycket en duktig flicka längre. Jag har insett att det är omöjligt att försöka hinna göra allting perfekt. Det är en skön känsla, säger Annika.
– Sedan Kelvin föddes och jag började amma tyckte jag att de kilona som jag gick upp när jag var gravid försvann väldigt snabbt, säger hon. 

När vi träffas på ett fik i Göteborg kommer Annika med träningsväskan över axeln direkt från en danslektion. Hon är likadan i verkligheten som man är van att se henne i tv-rutan: glad, positiv och energisk.
– Träningen gör att jag mår så bra. Jag känner mig superstark nu. Formen är bättre nu än innan jag blev gravid. 

Sex veckor efter förlossningen började Annika träna igen och sedan dess har hon kört två till tre pass i veckan. Hon tränade en hel del styrketräning tillsammans med Michael, som jobbar som personlig tränare. Men även spinning och dans.

När hon är iväg och tränar är ofta Annikas mamma barnvakt om Michael jobbar.

 


– Det är så viktigt med egentid, att man får komma ut och träna och träffa kompisar och inte stänga in sig för att man får barn. Har man möjlighet att få hjälp med barnvakt tycker jag att man ska ta det, säger Annika.

 


– Det är viktigt att prioritera sig själv, även om man har blivit mamma.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!